Πέμπτη 6 Ιουνίου 2013

«Πράσινο φως» για 50.000 θέσεις προσωρινής εργασίας

«Πράσινο φως» για 50.000 θέσεις προσωρινής εργασίας  ΣΕ ΔΗΜΟΥΣ, ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ, ΣΧΟΛΕΙΑ

Του Γιώργου Γάτου
Πολιτική συμφωνία για την άμεση εφαρμογή (ταυτόχρονα με το «πράσινο φως» που αναμένεται να δώσει η Ε.Ε. για την ανακατανομή των αναπορρόφητων κοινοτικών κονδυλίων) του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας, σε πρώτο στάδιο τουλάχιστον για 50.000 άνεργους, σε δήμους, περιφέρειες, νοσοκομεία, σχολεία, επιτεύχθηκε χθες ανάμεσα στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και το ΠΑΣΟΚ, το οποίο είχε προτείνει τη σχετική δράση, αλλά, για... περισσότερους.
Στη σύσκεψη που έγινε υπό την προεδρία του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα με τη συμμετοχή των υπουργών Εργασίας Γιάννη Βρούτση, Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη και κλιμακίου του ΠΑΣΟΚ αποτελούμενο από τους Φ. Σαχινίδη, Γ. Κουτρουμάνη, Χρ. Πρωτόπαπα, Π. Κουκουλόπουλο και Ο. Κωνσταντινόπουλο, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης:

Επαναβεβαίωσε την απόφαση να εφαρμοστεί, στο πλαίσιο των δράσεων που ήδη έχουν ψηφιστεί για την ανάσχεση της ανεργίας, πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας και στους δήμους ως τον ύστατο εργοδότη, αλλά, σε πιο περιορισμένη έκταση ελλείψει κονδυλίων. Οπως επισημάνθηκε, «το επιχειρησιακό πρόγραμμα του υπουργείου Εργασίας έχει ολοκληρωθεί και δεν υπάρχουν πόροι».
Η επιστολή
Παρουσίασε την επιστολή που έστειλαν οι κ. Χατζηδάκης και Βρούτσης στους Επιτρόπους Περιφερειακής Πολιτικής Johannes Hahn και Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Κοινωνικής Ένταξης L. Andor, με την οποία ζητούν την έγκριση για τη χρησιμοποίηση πόρων από Επιχειρησιακά Προγράμματα της ΕΚΤ και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης, προκειμένου να καταστεί εφικτή η υλοποίηση προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας για 50.000 άνεργους.
Η πρόταση προβλέπει την «άντληση» περίπου 170 εκατ. ευρώ: 80 εκατ. ευρώ από το ΕΠ «Διοικητική Μεταρρύθμιση» από αναξιοποίητους πόρους παρελθόντων ετών, 60 εκατ. ευρώ από το ΕΠ « Ψηφιακή Σύγκλιση» με χρήση της «ρήτρας ευελιξίας» και 30 εκατ. ευρώ από το ΕΠ «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση». Τη σχετική επιστολή κοινοποίησε ο υπουργός Εργασίας και στους προέδρους του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ.
Ελληνικό αίτημα
Με αυτά τα δεδομένα συμφωνήθηκε να υποστηρίξει ο υπουργός Οικονομικών το ελληνικό αίτημα στην Ε.Ε. και ο υπουργός Εργασίας να ετοιμάσει την υπουργική απόφαση (με τα ποσά των επιδοτήσεων, τη διάρκεια της απασχόλησης, το σύστημα μοριοδότησης κ.ά.) έτσι ώστε «να μην χαθεί χρόνος» και το πρόγραμμα της κοινωφελούς εργασίας να εφαρμοστεί και να «ανακουφίσει» τους άνεργους με προτεραιότητα όσους ζουν σε νοικοκυριά χωρίς κανένα εργαζόμενο.
Ο πυρήνας της απόφασης θα είναι το γνωστό σχέδιο του ΟΑΕΔ που προέβλεπε απασχόληση έως 5 μήνες με αμοιβή 490 ευρώ το μήνα για τους ανέργους άνω των 25 ετών και 427 ευρώ και πλήρη επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών. Το κλιμάκιο του ΠΑΣΟΚ, προβάλλοντας την ανάγκη να αντιμετωπιστεί κατά προτεραιότητα το πρόβλημα της ανεργίας ζήτησε να σχεδιαστούν και άλλα προγράμματα (διεύρυνση του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας, του αριθμού των νέων σε θέσεις πρακτικής άσκησης, επιδότησης ασφαλιστικών εισφορών για διατήρηση επισφαλών θέσεων και ενίσχυσης κοινωνικής οικονομίας).
Τα «ανοικτά» προγράμματα του υπουργείου Εργασίας
  • Για την προώθηση της απασχόλησης: 1,3 δισ. ευρώ για 215.504 άνεργους.
  • Για επαγγελματική κατάρτιση: 400 εκατ. ευρώ για 135.064 άνεργους.
  • Για την κατάρτιση εργαζομένων: 310 εκατ. ευρώ για 90.000 εργαζόμενους.
  • Για την κοινωνική ένταξη και προστασία (βρεφονηπιακοί σταθμοί, κοινωνικά παντοπωλεία κ.ά.) 731,5 εκατ. με 261.639 ωφελούμενους.
  • 768.058 οι ωφελούμενοι από τα προγράμματα.
  • 576.107 από «ανοικτές» και υλοποιούμενες δράσεις.
  • 16.351 από τις δρομολογημένες ?εντός προγράμματος? δράσεις.
  • 175.600 από τις ολοκληρωμένες δράσεις.
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου