Τετάρτη 26 Ιουνίου 2013

Τι κερδίζει η Ελλάδα με τον αγωγό ΤΑΡ

Τι κερδίζει η Ελλάδα με τον αγωγό ΤΑΡΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΣ ΚΟΜΒΟΣ

Σε ενεργειακό κόμβο για τη μεταφορά των ποσοτήτων φυσικού αερίου από την Κασπία προς τη δυτική Ευρώπη μετατρέπει την Ελλάδα ο αγωγός Trans Adriatic Pipeline (TAP), ενώ ταυτόχρονα η διέλευση του αζέρικου αερίου σπάει σε μεγάλο βαθμό την ολιγοπωλιακή θέση της ρωσικής Gazprom στην Ε.Ε.
Η επιλογή του αγωγού TAP, που όπως όλα δείχνουν αποφάσισαν οι πολυεθνικές του κοιτάσματος του Σαχ Ντενίζ ΙΙ, αναμένεται να προκαλέσει επενδύσεις της τάξης του 1,5 δισ. ευρώ, στη χώρα μας – πρόκειται για τη μεγαλύτερη ξένη επένδυση στην Ελλάδα – και να δημιουργήσει 2.000 άμεσες θέσεις εργασίας και 10.000 έμμεσες θέσεις εργασίας.

Βέβαια, ο TAP θα ξεκινήσει να κατασκευάζεται το 2015, ενώ το κοίτασμα του Σαχ Ντενίζ ΙΙ στο Αζερμπαϊτζάν, θα είναι έτοιμο να δώσει τις πρώτες ποσότητες το 2017 ή το 2018.
Οι πρώτες ποσότητες θα είναι της τάξης των 10 δισ. κ.μ. ετησίως.
Από τα μέσα του 2012 η Ελλάδα, από κοινού με την Ιταλία και Αλβανία, στηρίζει το επιχειρηματικό σχέδιο του αγωγού TAP για τη μεταφορά του αερίου αυτού στην Ευρώπη, ένεκα των προφανών πλεονεκτημάτων από την άμεση αυτή ξένη επένδυση στην απασχόληση και την ανάπτυξη, και της ενίσχυσης της ενεργειακής ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή, γεγονότα τα οποία αναβαθμίζουν τη χώρα ως ενεργειακό κόμβο στην Ν.Α. Ευρώπη.
Η πολιτική σημασία του αγωγού TAP έγκειται στο γεγονός ότι τα 478 χλμ. από το συνολικό μήκος των 800 χλμ., διατρέχουν τις βόρειες περιοχές της ελληνικής επικράτειας με όλα τα θετικά αποτελέσματα για τη χώρα μας που έχει μία σημαντική επένδυση, η οποία ταυτόχρονα προβάλει και θετικά πολιτικά μηνύματα, τόσο στην περιοχή όσο και στην Ευρώπη, για τη σημασία της Ελλάδας στην ενεργειακή στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Με τη διέλευση του αγωγού TAP η Ελλάδα μπαίνει δυναμικά στον ενεργειακό χάρτη της ευρύτερης περιοχής της νοτιοανατολική Μεσογείου, με δεδομένες και τις εκτιμήσεις για την ύπαρξη κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης και στο Ιόνιο Πέλαγος. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου