Παρασκευή 12 Ιουλίου 2013

Μην πετάτε τις αποδείξεις, το μέτρο παραμένει σε ισχύ

Μην πετάτε τις αποδείξεις, το μέτρο παραμένει σε ισχύ  ΜΕ ΚΑΡΤΕΣ ΟΙ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ ΤΩΝ 500 ΕΥΡΩ

Της Μαρίας Βουργάνα
Βάλε... βγάλε έχει γίνει το μέτρο συλλογής αποδείξεων. Το υπουργείο Οικονομικών αφού πρώτα προχώρησε στην κατάργηση του μέτρου από το 2014 αφαιρώντας τη σχετική διάταξη από το νέο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, δύο 24ωρα αργότερα και μετά τις έντονες αντιδράσεις όλων των κομμάτων αποφάσισε να το επαναφέρει, να το ενισχύσει με νέα φορολογικά κίνητρα και να το εντάξει σε άλλο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή τον Σεπτέμβριο.
Συγκεκριμένα ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας μιλώντας χθες στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής ξεκαθάρισε ότι «δεν καταργούμε το μέτρο της συλλογής αποδείξεων και θα καταθέσουμε σχετική διάταξη τον Σεπτέμβριο, όπου το μέτρο θα συνοδεύεται από φορολογικά κίνητρα».
Παράλληλα, ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χάρης Θεοχάρης προανήγγειλε την υποχρεωτική χρήση καρτών πληρωμών στις συναλλαγές για ποσά άνω των 500 ευρώ από 1.500 ευρώ που ισχύει σήμερα.Στα κίνητρα που εξετάζει να χορηγήσει το υπουργείο Οικονομικών στους φορολογουμένους, προκειμένου να ζητούν και να παίρνουν απόδειξη σε κάθε συναλλαγή τους περιλαμβάνονται, σύμφωνα με πληροφορίες, η μείωση κατά 10% του ΦΠΑ αλλά και κληρώσεις με δώρα.
Φοροκίνητρα για συλλογή αποδείξεων
Ειδικότερα το σχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών για το μέτρο των αποδείξεων περιλαμβάνει:
Έκπτωση στο ΦΠΑ κατά 10%. Ο φορολογούμενος ο οποίος θα κάνει τις συναλλαγές του με πλαστικό χρήμα, είτε χρεωστική είτε πιστωτική κάρτα ή θα χρησιμοποιεί την κάρτα αποδείξεων θα έχει φορο-μπόνους. Συγκεκριμένα, για κάθε απόδειξη θα κερδίζει έκπτωση στον καταβαλλόμενο ΦΠΑκατά 10%.
Κληρώσεις με δώρα. Με τον κωδικό της απόδειξης οι φορολογούμενοι θα μετέχουν σε κληρώσεις που θα διενεργεί σε τακτά χρονικά διαστήματα, π.χ. κάθε μήνα το υπουργείο Οικονομικών ή κάθε εξάμηνο, με δώρα τα οποία θα μπορούσαν να είναι αυτοκίνητα, ταξίδια ή και μετρητά. Όπως λένε αρμόδια στελέχη, για έναν καταναλωτή το ενδεχόμενο να κερδίσει 10.000 ευρώ ή ένα αυτοκίνητο είναι σημαντικό δέλεαρ, ενώ η δαπάνη για τον προϋπολογισμό είναι ανεπαίσθητη μπροστά στο όφελος που θα προκύψει από τη συλλογή αποδείξεων.
Υπενθυμίζεται ότι για τα φετινά εισοδήματα κάθε φορολογούμενος οφείλει να συγκεντρώνει αποδείξεις συνολικής αξίας ίσης με το 25% του ετησίου εισοδήματός του μέχρι το επίπεδο των 60.000 ευρώ. Εάν δεν καταφέρει να καλύψει το 25% του εισοδήματός του με αποδείξεις, τότε την επόμενη χρονιά με την υποβολή της φορολογικής δήλωσης, θα κληθεί να πληρώσει επιπλέον φόρο ίσο με το 22% του «ακάλυπτου» ποσού.
Με τις νέες ρυθμίσεις που σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών, στόχος είναι σε σύντομο χρονικό διάστημα όλες οι συναλλαγές να γίνονται με πλαστικό χρήμα ή με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής ώστε να καταγράφονται και να στηθεί έτσι ένα ισχυρό μπλόκο στην είσπραξη του ΦΠΑ.
Στο πλαίσιο αυτό, εντάσσεται η υποχρεωτική χρήση καρτών πληρωμών για συναλλαγές για ποσά άνω των 500 ευρώ, από 1.500 που προβλέπει σήμερα το νομοθετικό πλαίσιο, όπως δήλωσε ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χ. Θεοχάρης μιλώντας στο συνέδριο «Digital Banking Money Conference 2013: Τράπεζες 2.0 - Ενοποίηση πληροφοριακών συστημάτων και ψηφιακές πληρωμές» της Ethos Media.
Ο κ. Θεοχάρης επισήμανε επίσης ότι από τον Σεπτέμβριο θα προχωρήσουν πρωτοβουλίες για την παροχή κινήτρων σε όσους κάνουν χρήση καρτών πληρωμών για τις συναλλαγές τους και τόνισε ότι χρειάζεται να δοθεί έμφαση στη εκπαίδευση του κοινού για την περαιτέρω διείσδυση γενικότερα των ηλεκτρονικών πληρωμών, σε σχέση με τις πληρωμές σε μετρητά.
Σε νέο φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή το Σεπτέμβριο θα περιληφθούν εκτός από τις αλλαγές στο μέτρο των αποδείξεων, τα νέα κίνητρα για επενδύσεις καθώς και ο κώδικας φορολογίας ακινήτων με τις αλλαγές που σχεδιάζονται στους φόρους μεταβίβασης, κληρονομιάς, δωρεών και γονικών παροχών.
ΔΝΤ-Τζ.Ράις: Κανένα χρηματοδοτικό κενό έως τον Ιούλιο του 2014
Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, δήλωσε χθες στην Ουάσιογτον ότι δεν υπάρχει χρηματοδοτικό κενό στο ελληνικό πρόγραμμα ως τον Ιούλιο του 2014 και ανακοίνωσε ότι το διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου θα συνεδριάσει στο τέλος Ιουλίου για την αξιολόγηση της πορείας της ελληνικής οικονομίας και την εκταμίευση της δόσης. Απαντώντας σε ερώτημα για το αν το ΔΝΤ απείλησε να αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα, ο κ. Ράις απάντησε λέγοντας ότι η συμφωνία σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων αναφέρει ότι το ελληνικό πρόγραμμα παραμένει σε τροχιά. Σχετικά με το αν το ΔΝΤ αποδέχθηκε μείωση 10 ποσοστιαίων μονάδων στον ΦΠΑ, ο εκπρόσωπος του Ταμείου ανέφερε ότι στην συμφωνία δεν προβλέπεται μείωση στον φόρο. Πρόσθεσε ωστόσο, ότι το θέμα είναι σημαντικό και συνεχίζει να συζητείται μεταξύ της τρόικας και της ελληνικής κυβέρνησης.
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου