Παρασκευή 5 Ιουλίου 2013

Πρόταση- σοκ για κατάργηση της δημοτικής αστυνομίας! Eκ βάθρων αναδιοργάνωση της αστυνομίας ετοιμάζει ο Δένδιας

Πρόταση- σοκ για κατάργηση της δημοτικής αστυνομίας! Eκ βάθρων αναδιοργάνωση της αστυνομίας ετοιμάζει ο Δένδιας

Σχέδιο για λουκέτο στις δημοτικές αστυνομίες, προκειμένου να εξασφαλιστεί ο στόχος των αποχωρήσεων στο Δημόσιο- Παράλληλη αναδιοργάνωση υπηρεσιών ασφαλείας...
 
Με το χρόνο για άμεση υλοποίηση των δεσμεύσεων περί απολύσεων 4.000 εργαζομένων να πιέζει ασφυκτικά, εξετάζεται η μεταφορά μεγάλου αριθμού εργαζομένων ή και η πλήρης κατάργηση φορέων στους οποίους υπηρετούν.

Ένας τέτοιος φορέας, σύμφωνα με δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου, είναι οι δημοτικές αστυνομίες ανά την επικράτεια.


Στο τραπέζι των σεναρίων που εξετάζονται τίθενται η υποχρεωτική αποχώρηση ή διαθεσιμότητα χιλιάδων δημοτικών αστυνομικών και η ενσωμάτωση ενός μέρους τους στην Ελληνική Αστυνομία. Αντιδρά το Σωματείο των Δημοτικών Αστυνομικών Αθήνας.

Στο στόχαστρο, σε μια τέτοια περίπτωση, θα μπουν 4.000 εργαζόμενοι, καθώς μόνο στην Αθήνα απασχολούνται περίπου 1.100 άτομα.

Όσοι απασχολούνται στις δημοτικές αστυνομίες είναι εφικτό μετά από τη σχετική αξιολόγηση των ικανοτήτων τους να μεταφερθούν σε ορισμένους κλάδους της ΕΛ.ΑΣ.

Όπως αναφέρουν πηγές, το έργο που παράγεται δεν είναι αντίστοιχο του δημοσιονομικού κόστους τους, ενώ τα καθήκοντα των δημοτικών αστυνόμων μπορεί να αναλάβει το προσωπικό της Αστυνομίας.

Καταλυτική αναμένεται να είναι η νέα συνάντηση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκου Μητσοτάκη με την τρόικα.

Μένει να «κλειδώσει» η πρόταση για μείωση του χρόνου της διαθεσιμότητας κατά πάσα πιθανότητα από τους 12 στους 6 μήνες για τους δημοσίους υπαλλήλους που θα υπαχθούν στο καθεστώς.

Οι εκπρόσωποι του Μηχανισμού Στήριξης από την άλλη πλευρά εμμένουν στην απαίτηση να προκύψει όσο το δυνατόν μεγαλύτερος αριθμός υποχρεωτικών  αποχωρήσεων μέσω της διαθεσιμότητας.

Μέχρι στιγμής, σε διαθεσιμότητα οδηγείται ένας δημόσιος υπάλληλος όταν καταργείται η θέση του. Για χρονικό διάστημα ενός έτους λαμβάνει το 75% του μισθού του και πρέπει να μετακινηθεί σε άλλη υπηρεσία για να γλιτώσει την απόλυση.

Η σύντμηση του χρόνου σημαίνει πως ο εργαζόμενος που θα περάσει σε διαθεσιμότητα - κινητικότητα είτε θα μεταφερθεί στη νέα του θέση συντομότερα είτε θα δει πιο γρήγορα την πόρτα της εξόδου από το Δημόσιο.


Αλλάζει ο χάρτης των αστυνομικών τμημάτων 

Tην εκ βάθρων αναδιοργάνωση της αστυνομίας με ενίσχυση των υπηρεσιών ασφάλειας και πιο ευέλικτη δομή προβλέπει μεταξύ άλλων το νομοσχέδιο του υπουργού Δημόσιας Τάξης Νίκου Δένδια.


Σύμφωνα με Τα Νέα, μετά την ψήφισή του νομοσχεδίου αναμένεται να αλλάξει ο χάρτης των αστυνομικών τμημάτων σε όλη τη χώρα, ενώ θα ιδρυθεί «υπερυπηρεσία» κατά της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος. Ο σχεδιασμός προβλέπει κατάργηση 6.700 κενών θέσεων και θέσπιση 200 θέσεων επιστημονικού προσωπικού.


Το νομοσχέδιο έχει δοθεί ήδη από τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Νίκο Δένδια στις συνδικαλιστικές ενώσεις των αστυνομικών, στο ΠΑΣΟΚ, αλλά και στη ΔΗΜΑΡ προ της εξόδου της από την κυβέρνηση, ενώ στο προσεχές διάστημα θα αναρτηθεί στο Διαδίκτυο για δημόσια διαβούλευση.


Ειδικότερα, μεταξύ άλλων προβλέπεται να ενταχθούν στην ίδια επιχειρησιακή ομπρέλα ειδικές υπηρεσίες πρώτης γραμμής, όπως των εναέριων μέσων, της εξουδετέρωσης εκρηκτικών μηχανισμών, καθώς και της Ειδικής Κατασταλτικής Αντιτρομοκρατικής Μονάδας (ΕΚΑΜ). Η νέα αυτοτελής κεντρική υπηρεσία θα λάβει την επωνυμία Διεύθυνση Ειδικών Αστυνομικών Δυνάμεων.


Ακόμη, θα συγκροτηθεί μία αναβαθμισμένη υπερυπηρεσία με αποστολή την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος (στη βάση της αρχής των συγκοινωνούντων δοχείων). Η υπηρεσία αυτή (επιπέδου Γενικής Διεύθυνσης) θα έχει την επωνυμία Υπηρεσία Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος και Αντιμετώπισης Τρομοκρατίας και θα εδρεύει στο αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, ενώ θα υπάρχει υποδιεύθυνση Βορείου Ελλάδας με έδρα στη Θεσσαλονίκη.


Επιπλέον, το νομοσχέδιο προβλέπει τη θέσπιση αυτόνομης Διεύθυνσης Πληροφοριών η οποία θα υπάγεται απευθείας στον αρχηγό της Αστυνομίας. Όπως περιγράφεται, αποστολή της συγκεκριμένης διεύθυνσης θα είναι η συγκέντρωση, ιδίως μέσω των περιφερειακών υπηρεσιών, η αξιολόγηση, η ταξινόμηση, η ανάλυση και η διάθεση επεξεργασμένων ή μη πληροφοριών προς τον σκοπό της αντιμετώπισης κάθε μορφής εγκληματικότητας και ιδιαίτερα της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος.


Η συγκεκριμένη υπηρεσία θα τηρεί και θα ενημερώνει ειδικές βάσεις δεδομένων. Τέτοιες βάσεις δεδομένων λειτουργούν σε υπηρεσίες όπως το FBI ή η Σκότλαντ Γιάρντ.


Στην ίδια λογική, πάντως, η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών (τα εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ.) αναβαθμίζεται σε Εθνική Εγκληματολογική Υπηρεσία και μία από τις αποστολές της είναι η τήρηση «των εθνικών αρχείων γενετικών τύπων (DNA) και δακτυλικών αποτυπωμάτων και η εξασφάλιση της ανταλλαγής δεδομένων και πληροφοριών στο πλαίσιο της διασυνοριακής συνεργασίας, ιδίως όσον αφορά την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του διασυνοριακού εγκλήματος».


Βασικός άξονας στο νέο διαρθρωτικό μοντέλο της Αστυνομίας, πάντως, είναι η άμεση σύνδεση των υπηρεσιών μεταξύ τους με στόχο να σπάσουν τα «στεγανά» και να οργανωθεί η «νέα ΕΛ.ΑΣ.» στη λογική της αλληλοσυμπλήρωσης και της διακλαδικής συνεργασίας.


Το νομοσχέδιο προβλέπει επίσης τη διοικητική διάρθρωση των αστυνομικών υπηρεσιών και τις αρμοδιότητες των επικεφαλής τους. Ορίζεται ακόμη ότι ο αρχηγός του Σώματος θα εξακολουθεί να ορίζεται από το ΚΥΣΕΑ και θα έχει διετή θητεία, με δυνατότητα ανανέωσής της για έναν επιπλέον χρόνο.
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου