Τρίτη 23 Ιουλίου 2013

Οι "Νεκροθάφτες" του Συστήματος Υγείας

του Γιώργου Πατούλη
Εκτός από τους παλαιότερους ιθύνοντες της Υγείας που πέρασαν τα τελευταία 20 χρόνια και δεν ήξεραν...δεν ήθελαν...


ή δε μπορούσαν... σήμερα ξεπρόβαλλαν και κάποιοι "μικροσυνδικαλιστές" της Υγείας που...
σκεφτόμενοι μόνο το ανέπαφο και ασυμπίεστο "εγώ" τους, προσπαθούν να λιώσουν τον Ασφαλισμένο, να αφανίσουν το Μικροσυνταξιούχο και τον κάθε εργαζόμενο της προσφοράς που ειναι άρρωστος..

Είναι εκείνοι που όχι μόνο δεν προσέφεραν ποτέ τίποτε στον Ανασφάλιστο ασθενή, αλλά τώρα σε μια τόσο δύσκολη περίοδο, επιθυμούν ο Ασφαλισμένος, να βάλει βαθειά, για πολλοστή φορά το χέρι στην τσέπη.
Αυτοι είναι οι "Νεκροθάφτες" του Συστήματος Υγείας, που χωρίς να εκπροσωπούν κανέναν, προσπάθησαν με εικονικά σωματεία "σφραγίδες" των 20 μελών, αφενός να τιθασεύσουν την πρωτοβάθμια περίθαλψη με ατομικές αποφάσεις που απέχουν συλλήβδειν των συλλογικών του Ιατρικού Κόσμου, αφετέρου να επιβάλουν απόψεις σκληρές προς τον Ασφαλισμένο, διογκώνοντας το δικό τους ατσαλάκωτο εγώ.

Αυτοί είναι οι "Νεκροθάφτες" του Συστήματος Υγείας που προσπαθούν να φέρουν σε αντιπαράθεση τους ασθενείς με το Ιατρικό Σώμα.

Αυτοί είναι οι "Νεκροθάφτες" του Συστήματος Υγείας - αυτοί που δε φρόντισαν να σεβαστούν τις αποφάσεις του Ιατρικού Σώματος ποτέ, ούτε ως προς την αξιοπρέπεια του ιατρικού λειτουργήματος, ούτε ως προς τη δωρεάν δυνατότητα περίθαλψης του Ασφαλισμένου. Ποιος Ασφαλισμένος με ετήσιο εισόδημα 5.000 και 10.000 ευρώ το χρόνο, που εχει ήδη πληρώσει το ΕΣΥ 3 και 4 φορές, μπορεί να πληρώσει επιπλέον και 5 ευρώ κάθε φορά που θα εξετάζεται από γιατρό;

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών έχει πολλάκις θέσει ως κόκκινη γραμμή την κλιμάκωση συμμετοχής βάσει εισοδήματος από μηδενική συμμετοχή ως το 25% στη φαρμακευτική αγωγή και στις εξετάσεις, καθώς και της κατάργησης του 5ευρου στο νοσοκομείο, προκειμένου να μην επιβαρυνθούν άλλο οι Έλληνες Ασφαλισμένοι.

Αντί λοιπόν κάποιοι να συνταυτιστούν με τα δίκαια αιτήματα του ιατρικού κόσμου και των ασφαλισμένων, τολμούν να προτείνουν να επεκταθεί η επιβολή του 5ευρου στην καθημερινή πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, όταν το Ιατρικό Σώμα μέσα από τον εθελοντισμό προσπαθεί να εξασφαλίσει τη δωρεάν Υγεία ακόμη και στους ανασφάλιστους πολίτες, όπως υπαγορεύει η αξιοπρέπεια της εποχής μας.

Αυτοί οι νεκροθάφτες του Συστήματος Υγείας ποτέ δε συμμετείχαν ως εθελοντές στη διάσωση έστω και μιας ανθρώπινης ζωής. εκτός από την υπακοή στις καθολικές αποφάσεις του Ιατρικού Σώματος, επέδειξαν και μια ανάλγητη συμπεριφορά απέναντι στον ανασφάλιστο άρρωστο - και τώρα την επιδεικνύουν και στον άρρωστο ασφαλισμένο....ξεχνώντας φαίνεται ότι είναι Άρρωστος.

Και τώρα...ποιους προσπαθούν να τιμωρήσουν με την επιβολή της πληρωμής, ακόμη και για την ελάχιστη συνταγογράφηση; τους ασθενείς;

πως νοούνται αυτοί γιατροί όταν γίνονται τιμωροί των ασθενών τους;

που αρχίζει και που τελειώνει η ηθική δεοντολογία του ιατρικού λειτουργήματος, σε όλους αυτούς τους "ιατρούς" που παίζουν στη ρουλέτα τη ζωή των αρρώστων με το παιχνίδι "ο έχων επιβιώνει - ο μη εχων αποβιώνει";

Διότι αυτοί οι "μικροσυνδικαλιστές" με τα εικονικά τους Σωματεία έσπασαν, εδώ και πολύ καιρό, το αρραγές μέτωπο του ιατρικού σώματος στην ομόφωνη πανελλήνια απόφαση του ιατρικού κόσμου να μη συμβληθεί κανείς στον ΕΟΠΥΥ, προδίδοντας την προσπάθεια του ιατρικού κινήματος για κατοχύρωση αξιοπρεπών εργασιακών συνθηκών.

Αυτοί οι "ολίγοι" που ακολούθησαν τη δική τους πορεία απέναντι στο Ιατρικό Σώμα, έρχονται σήμερα να επαναλάβουν μεγαλύτερο το τότε λάθος τους, προτείνοντας να πληρώνει ο Ασφαλισμένος, όχι μονο τον ιδιώτη, αλλά και το Συμβεβλημένο.

Μπορεί παλαιότερα το Σύστημα να ανεχόταν τέτοιου είδους απάνθρωπους Υπανθρώπους, τώρα όμως που η οικονομική κρίση μετατρέπεται σε ανθρωποκτονική, δε μπορεί να τους ανεχθεί άλλο. Δεν είναι λύση η άκοπη πρόταση κάποιων απάνθρωπων φωνών που θέλουν να υποχρεώσουν τον Ασφαλισμένο να πληρώνει από την άδεια τσέπη του, εξαναγκάζοντας τον εμμέσως να πεθάνει αφού δεν έχει πια να πληρώσει για την περίθαλψή του. Πολίτες που χρόνια πληρώνουν τον Ασφαλιστικό τους Φορέα ανελλιπώς χρόνια ολόκληρα. Το λάθος που έγινε στα νοσοκομεία, δεν πρέπει να επιστρέψουμε να συνεχιστεί και στην πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Η ενότητα και η ομοψυχία του Ιατρικού Σώματος πρέπει να είναι καθολική:

Γι αυτό καλούμε όλους τους Γιατρούς μέλη μας να γίνουν συνοδοιπόροι και συναγωνιστές του Διακαίου για τον Άρρωστο και το Θεράποντα γιατρό του.

Η θέση μας είναι ξεκάθαρη: ελεύθερη επιλογή γιατρού με Συλλογικές Συμβάσεις.

Ως Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, είμαστε υπέρ του εξορθολογισμού και της εξυγίανσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας, μέσα από ελεγκτικούς μηχανισμούς, όπως η ηλεκτρονική συνταγογράφηση κα.

Όλοι μαζί, σε μια κοινή προσπάθεια, πρέπει να αγωνιστούμε για την αύξηση του συντελεστή στο ποσό χρηματοδότησης του Συστήματος Υγείας από το ΑΕΠ. Πρέπει να πείσουμε την Τρόικα ότι δικαιούμαστε ένα μέσο συντελεστή όπως έχει όλη η υπόλοιπη Ευρώπη.

Όσο ποτέ άλλοτε, θα πρέπει όλοι μαζί ενωμένοι - Πάροχοι και χρήστες υγείας - να γίνουμε ένασώμα καινα αγωνιστούμε με ένα μόνο μέλημα: τη Ζωή του

Ασφαλισμένου, την ισότιμη επιβίωση του Ανασφάλιστου και την Αξιοπρέπεια του Λειτουργού της Υγείας.

*Προέδρου Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και Δημάρχου Αμαρουσίου 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου