Πέμπτη 7 Αυγούστου 2014

Απαλλάσσονται από το ΦΠΑ μικρομεσαίοι με τζίρο ως 10.000 ευρώ

Απαλλάσσονται από το ΦΠΑ μικρομεσαίοι με τζίρο ως 10.000 ευρώ

Απαλλαγή από την υποβολή δήλωσης και καταβολής ΦΠΑ για τις επιχειρήσεις οι οποίες κατά την προηγούμενη διαχειριστική περίοδο είχαν ακαθάριστα έσοδα μέχρι 10.000 ευρώ, προβλέπει τροπολογία που κατέθεσε στο πολυνομοσχέδιο ο υπουργός Οικονομικών.

Με τη διάταξη αυτή, από το νέο έτος, μπορούν να εξαιρεθούν μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις με ακαθάριστα έσοδα έως 10.000 ευρώ από τον ΦΠΑ.
Έτσι, δίνεται η δυνατότητα σε όσες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες έχουν τζίρο μέχρι 10.000 ευρώ να επιλέγουν αν θα μείνουν στο καθεστώς ή αν θα εξαιρούνται από τις τριμηνιαίες δηλώσεις ΦΠΑ. Αυτό ισχύει και για επαγγελματίες οι οποίοι αμείβονται με δελτία παροχής υπηρεσιών, δηλαδή τα λεγόμενα μπλοκάκια.
Με την νέα διάταξη, εάν ένας ελεύθερος επαγγελματίας επιλέξει από τις αρχές Ιανουαρίου του 2015 να εξαιρεθεί, από το ΦΠΑ, τότε οι υπηρεσίες που θα παρέχει και στις αποδείξεις που θα κόβει δεν θα έχει επιβάρυνση ΦΠΑ. Όμως, στην αγορά των υλικών για την εργασία του, θα πληρώνει το κόστος το προϊόντος συν τον αναλογούντα ΦΠΑ.
Πάντως, όσοι τελικά εξαιρεθούν και δικαιούνται μέχρι σήμερα επιστροφή ΦΠΑ, από το νέο έτος δεν θα την παίρνουν, καθώς ο ΦΠΑ που κατέβαλαν δεν θα μπορεί να εκπέσει, αλλά παράλληλα θα απαλλαγούν από την υποχρέωση υποβολής δηλώσεων και το κόστος που συνεπάγεται.
Αφορά πάνω από 400.000 επιχειρήσεις
Από το βήμα της Βουλής ο Γκίκας Χαρδούβελης είπε μάλιστα ότι, με βάση τα στοιχεία του 2013, στη διάταξη αυτή μπορούν να υπαχθούν περισσότερες από 400.000 επιχειρήσεις, δηλαδή το 42% των επιχειρήσεων που είναι υποκείμενες σε αυτό το φόρο.
«Δεν είναι λαϊκισμός, είναι πραγματισμός. Θέλουμε να απελευθερώσουμε τις επιχειρήσεις από τα σημερινά δεσμά» τόνισε ο κ. Χαρδούβελης ο οποίος εξήγησε ότι:
  • διευκολύνονται οι μικρές επιχειρήσεις καθώς δεν θα υποχρεούνται να χρεώνουν ΦΠΑ στις πράξεις που πραγματοποιούν αποκτώντας έτσι ανταγωνιστικό πλεονέκτημα
  • μειώνεται το διοικητικό κόστος τόσο για τις επιχειρήσεις, όσο και για την φορολογική διοίκηση
  • απελευθερώνεται ανθρώπινο δυναμικό ώστε να «τρέξει» τους ελέγχους στις μεγάλες επιχειρήσεις «εκεί που γίνεται το πάρτυ»
«Η υπαγωγή το καθεστώς αυτό είναι προαιρετική» διευκρίνισε ο υπουργός τονίζοντας πως είναι μια ρύθμιση συμβατή με την υπόλοιπη Ευρώπη και καταλήγοντας: «Ελπίζουμε ότι θα βοηθήσουμε τον μικρό επιχειρηματία που πονάει».
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου