Κυριακή 3 Αυγούστου 2014

Απαλλάσσονται από τον ΦΠΑ περισσότεροι από 400.000 ελεύθεροι επαγγελματίες

Απαλλάσσονται από τον ΦΠΑ περισσότεροι από 400.000 ελεύθεροι επαγγελματίεςΑΝΑΤΡΟΠΕΣ ΣΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ

 

Μεγάλη ανατροπή στο καθεστώς ένταξης του ΦΠΑ χιλιάδων ελεύθερων επαγγεματιών, δρομολογεί το οικονομικό επιτελείο. Όπως είχε γράψει η «Η» στις 14 Ιουλίου, η κυβέρνηση έχει σχέδιο για την απαλλαγή από το καθεστώς ΦΠΑ περισσοτέρων των 400.000 επιχειρήσεων που έχουν χαμηλό τζίρο.
Ουσιαστικά θα δίνεται η δυνατότητα σε όσες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες έχουν τζίρο μέχρι 10.000 ευρώ να επιλέγουν αν θα μείνουν στο καθεστώς ή αν θα εξαιρούνται από τις τριμηνιαίες δηλώσεις ΦΠΑ. Αυτό ισχύει και για επαγγελματίες οι οποίοι αμείβονται με δελτία παροχής υπηρεσιών, δηλαδή τα λεγόμενα μπλοκάκια.
Όπως υπολογίζεται, περίπου 420.000 είναι οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες που έχουν χαμηλό τζίρο και θα μπορούν από την 1η Ιανουαρίου 2015 να εξαιρεθούν από το καθεστώς ΦΠΑ.
Συνολικά περίπου 1.000.000 ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρήσεις καλούνται σε μηνιαία ή τριμηνιαία βάση, ανάλογα με τον τύπο βιβλίων που τηρούν, να υποβάλλουν περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ. Το 42% αυτών έχουν ετήσιο τζίρο έως 10.000 ευρώ και συνήθως δικαιούνται επιστροφής ΦΠΑ, με την εκκαθάριση της δήλωσής τους.
Αν ένας ελεύθερος επαγγελματίας επιλέξει από 1η Ιανουαρίου 2015 να εξαιρεθεί, όταν παρέχει τις υπηρεσίες του δεν θα χρεώνει ΦΠΑ. Για παράδειγμα, η απόδειξη που θα κόψει ένας υδραυλικός δεν θα έχει επιβάρυνση ΦΠΑ. Ο συγκεκριμένος επαγγελματίας, ο οποίος δεν θα επιβαρύνεται πλέον με τον ΦΠΑ, αν αγοράζει υλικά τα οποία πωλούνται από υποκείμενο σε καθεστώς ΦΠΑ, θα πληρώνει το κόστος το προϊόντος συν τον αναλογούντα ΦΠΑ. Ο ΦΠΑ που κατέβαλε όμως, δεν θα μπορεί να εκπέσει.
Όπως είχε γράψει η «Η», υπήρχαν σκέψεις για καθιέρωση μεγαλύτερου ποσού, ακόμη και μέχει 25.000 ευρώ για την απαλλαγή από τον ΦΠΑ, ωστόσο, προκρίνεται το σενάριο των 10.000 ευρώ. Αν ίσχυε το μεγαλύτερο ποσό τότε δεν θα υπέβαλλαν δηλώσεις περισσότερες από 520.000 επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες.
Το εντυπωσιακό στοιχείο σε αυτήν την πρόταση είναι οι μικρές απώλειες εσόδων που εκτιμάται ότι θα έχει το Δημόσιο. Από αυτό το 52% των επιτηδευματιών εισπράττεται μόλις το 4% των συνολικών εσόδων ΦΠΑ, καθώς στη συντριπτική πλειονότητα των επιχειρήσεων το ισοζύγιο εισπράξεων και πληρωμών ΦΠΑ οδηγεί σε επιστροφές φόρου.
Για τζίρο έως 10.000 ευρώ σχεδόν καμία επιχείρηση ή ελεύθερος επαγγελματίας δεν αποδίδει ΦΠΑ, αλλά στο σύνολό τους εισπράττουν επιστροφές καθώς ο φόρος που έχουν εισπράξει είναι μικρότερος από αυτόν που έχουν καταβάλει.
Στην περίπτωση αυτή πάντως όσοι τελικά εξαιρεθούν, και με βάση το σημερινό σύστημα δικαιούνται επιστροφή ΦΠΑ, δεν θα την παίρνουν, αλλά παράλληλα θα απαλλαγούν από την υποχρέωση υποβολής δηλώσεων και το κόστος που συνεπάγεται.
Ειδικότερα, οι αλλαγές που προωθούνται είναι οι εξής:
* Καταργείται η υποχρέωση υποβολής εκκαθαριστικής δήλωσης ΦΠΑ για διαχειριστικές περιόδους που λήγουν την 1η Ιανουαρίου 2014 και εφεξής. Σημειώνεται ότι η εκκαθαριστική δήλωση δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια σύνοψη των περιοδικών δηλώσεων που υποβάλλονται ανά μήνα ή ανά τρίμηνο ανάλογα με την κατηγορία των τηρούμενων βιβλίων. Τα στοιχεία αυτά είναι ήδη στη διάθεση των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών με τις περιοδικές δηλώσεις και δεν υπάρχει ο παραμικρός λόγος να υποβάλλονται και οι ετήσιες εκκαθαριστικές. Μόνο έξτρα χρόνος και διοικητικό κόστος εκπλήρωσης των τυπικών φορολογικών υποχρεώσεων για τους φορολογούμενους.
* Διευκολύνεται η διαδικασία επιστροφής του ΦΠΑ, αφού πλέον καταργείται η υποχρέωση των φορολογουμένων να υποβάλλουν ξεχωριστή αίτηση επιστροφής, η οποία θα προκύπτει από την περιοδική δήλωση.
* Οταν το ποσό της έκπτωσης ΦΠΑ είναι μεγαλύτερο από τον οφειλόμενο φόρο στην ίδια περίοδο, η επιπλέον διαφορά μεταφέρεται για έκπτωση σε επόμενη περίοδο ή επιστρέφεται.
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου