Παρασκευή 22 Αυγούστου 2014

Σε 6 δόσεις η καταβολή του ΕΝΦΙΑ

Σε 6 δόσεις η καταβολή του ΕΝΦΙΑΜΕΧΡΙ ΤΑ ΤΕΛΗ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

 

Σε 6 δόσεις θα καταβληθεί - εκτός δραματικού απροόπτου - ο ΕΝΦΙΑ, καθώς η πεποίθηση του οικονομικού επιτελείου είναι ότι δεν πρέπει να μεταφερθούν πολλά βάρη στην επόμενη χρονιά, οπότε θα πρέπει να καταβληθεί και ο φόρος ακινήτων του 2015.

Αυτό σημαίνει ότι η τελευταία δόση θα πρέπει να καταβληθεί έως το τέλος του Φεβρουαρίου. Όπως προέκυψε και από τη συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με κλιμάκιο του ΠΑΣΟΚ, το βάρος των διορθώσεων έχει πέσει στους 4.000 οικισμούς εκτός αντικειμενικού συστήματος, όπου η επανεκκαθάριση θα γίνει σε μια προς μια τις περιοχές και θα υιοθετηθεί το ευνοϊκότερο σύστημα για τους ιδιοκτήτες, δηλαδή είτε οι περσινές αξίες γης με τις οποίες υπολογίστηκε ο ΦΑΠ είτε οι φετινές αξίες για τον ΕΝΦΙΑ.
Με βάση τους έως τώρα υπολογισμούς, από αυτή τη διαδικασία ο ΕΝΦΙΑ για τις συγκεκριμένες περιοχές θα είναι 167 εκατ. ευρώ χαμηλότερος. Βελτιώσεις αναμένονται και στις προϋποθέσεις για εκπτώσεις και απαλλαγές από τον ΕΝΦΙΑ, με τις πληροφορίες να συγκλίνουν στο ότι θα καταργηθεί η προϋπόθεση της ασφαλιστικής ενημερότητας.
Όσον αφορά, δε, στην πρόβλεψη έκπτωσης για εφάπαξ καταβολή του φόρου, θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης με την Τρόικα, καθώς από τις διορθώσεις που πρόκειται να γίνουν είναι πολύ πιθανόν οι φόροι που θα βεβαιωθούν να πέσουν κάτω από το όριο των 3,250 δισ ευρώ, για το οποίο είχε υπάρξει συμφωνία με τους εκπροσώπους των δανειστών κατά το σχεδιασμό του φόρου.
Με αυτό ακριβώς το δεδομένο, δεν θα πρέπει να αναμένονται βελτιώσεις στην αντιμετώπιση των αναξιοποίητων ακινήτων. Όσον αφορά στη φάση υποβολής των τροποποιητικών δηλώσεων Ε9, η ΓΓΔΕ θα εκδώσει ειδικό εγχειρίδιο προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα λάθη που εντοπίστηκαν κυρίως στη συμπλήρωση των στοιχείων για τα ημιτελή κτίσματα.
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου