Μεγάλες προοπτικές για τους παραγωγούς. 800€ τα έσοδα ανά στρέμμα από το δενδρολίβανο, τα 1.100€ φτάνουν από τον βασιλικό. Αύξηση εσόδων από τις βιολογικές καλλιέργειες
Δύο βότανα που αξιοποιούν φτωχά και υποβαθμισμένα εδάφη και προσαρμόζονται εύκολα στο μεσογειακό κλίμα προσφέρουν μια εναλλακτική ευκαιρία ενασχόλησης με τον πρωτογενή τομέα με προοπτικές κέρδους.Το δενδρολίβανο και ο βασιλικός αποτελούν δύο καλλιέργειες χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις, με τις στρεμματικές αποδόσεις να διπλασιάζονται όταν επιλέγεται βιολογική φυτεία.
Το ετήσιο κόστος για τον βασιλικό υπολογίζεται σε 300 ευρώ ανά στρέμμα, δίνοντας καθαρό εισόδημα 800-1.100 ευρώ στην περίπτωση της συμβατικής καλλιέργειας. Η βιολογική όμως καλλιέργεια βασιλικού έναντι της συμβατικής μπορεί να ανεβάσει τον πήχη των εσόδων στα επίπεδα των 2.000 ευρώ.
Οι «Επαγγελματικές Ευκαιρίες» αποκαλύπτουν τα επτά μικρά μυστικά για την καλλιέργεια των δύο βοτάνων:
• Το δενδρολίβανο προτιμά συνθήκες πλήρους ηλιοφάνειας. Ευδοκιμεί σε εδάφη καλά στραγγιζόμενα, πεδινά αλλά και σε υψόμετρο μέχρι τα 600 μέτρα. Καλύτερη απόδοση με περισσότερο άρωμα βρέθηκε σε εδάφη με pH 6-7 και υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο.
• Η περιεκτικότητα σε αιθέριο έλαιο δενδρολίβανου επηρεάζεται από τις εδαφοκλιματικές συνθήκες και κυμαίνεται από 1,5% έως 3,0% ξηρού βάρους. Το φυτό αντέχει τόσο σε υψηλές όσο και σε χαμηλές θερμοκρασίες.
• Το δενδρολίβανο πολλαπλασιάζεται κυρίως με μοσχεύματα, μήκους 10 cm περίπου που προέρχονται από τις κορυφές. Τα μοσχεύματα για να αποκτήσουν ρίζες τοποθετούνται σε φυτώριο σε ένα μείγμα οργανικής ουσίας και άμμου (1:1). Πριν από την τοποθέτησή τους στο υπόστρωμα αυτό, απομακρύνονται όλα τα φύλλα εκτός από εκείνα της κορυφής. Η εγκατάσταση των μοσχευμάτων στο φυτώριο μπορεί να γίνει όλο τον χρόνο και ο χρόνος ριζοβολίας τους, ανάλογα με την εποχή, κυμαίνεται από 2 έως 4 μήνες. Καλύτερη εποχή εγκατάστασης των μοσχευμάτων στο φυτώριο είναι η άνοιξη.
• Στη βιολογική καλλιέργεια δενδρολίβανου οι ποσότητες του αζώτου που απαιτούνται για την παραγωγή 450 κιλών ξηρής δρόγης το στρέμμα είναι 7,1 κιλά αζώτου, 2,2 κιλά φωσφόρου, 10,8 κιλά καλίου και 1,6 κιλά μαγνησίου.
Η λίπανση που πρέπει να γίνει θα πρέπει να αποδίδει στο έδαφος κατά μέσον όρο 6 κιλά αζώτου, 3 κιλά φωσφόρου, 11 κιλά καλίου και 1,5 κιλό μαγνησίου.
• Η ποικιλία βασιλικού που καλλιεργείται στην Ελλάδα είναι η «citriodora», η οποία διακρίνεται από τα μεγάλα φύλλα και το έντονο άρωμα. Για τον λόγο αυτόν καλλιεργείται για παραγωγή ξηρής δρόγης αλλά και για παραγωγή αιθέριου ελαίου. Είναι μονοετές φυτό που δημιουργεί πυκνό πλέγμα βλαστών και το οποίο φθάνει σε ύψος 20-80 cm, ανάλογα με την ποικιλία. Υπάρχουν όμως και είδη πολυετούς βασιλικού.
• Ο βασιλικός καλλιεργείται σε διάφορες περιοχές που μπορεί να είναι θερμότερες ή ψυχρότερες. Το εύκρατο κλίμα είναι το καταλληλότερο για την καλλιέργεια του βασιλικού. Ο ήπιος και μικρής διάρκειας χειμώνας που τον ακολουθεί ένα δροσερό καλοκαίρι αποτελεί την καλύτερη προϋπόθεση για την επιτυχημένη παραγωγή βασιλικού. Στις περιοχές αυτές, η διάρκεια της βλάστησης είναι πιο μακρά, με συνέπεια να γίνονται περισσότερες συγκομιδές το έτος.
Γενικά η θερμοκρασία στην οποία αναπτύσσεται καλύτερα ο βασιλικός είναι οι 22-30 βαθμούς Κελσίου, ενώ ταυτόχρονα απαιτεί 10-12 ώρες φωτισμού ημερησίως.
• Στη βιολογική καλλιέργεια βασιλικού οι ποσότητες του αζώτου που απαιτούνται για την παραγωγή 500 κιλών ξηρής δρόγης το στρέμμα είναι 9,6 κιλά αζώτου, 2,8 κιλά φωσφόρου, 11,6 κιλά καλίου και 1,6 κιλά μαγνησίου. Η λίπανση που πρέπει να γίνει θα πρέπει να αποδίδει στο έδαφος κατά μέσον όρο 10 κιλά αζώτου, 3 κιλά φωσφόρου, 12 κιλά καλίου και 1,5 κιλό μαγνησίου.
Κώστας Νάνος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου