Πέμπτη 7 Αυγούστου 2014

Υπουργείο Ανάπτυξης - Τον Νοέμβριο οι αλλαγές στις λαϊκές αγορές


Από την 1η Νοεμβρίου 2014 τίθεται στην ουσία σε ισχύ ο νέος νόμος για τις λαϊκές αγορές, καθώς το υπουργείο Ανάπτυξης αποφάσισε τελικώς ν’ αποδεχθεί ένα από τα αιτήματα των πωλητών λαϊκών αγορών. Με τροπολογία που κατατέθηκε χθες στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών προβλέπεται ότι η απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης με την οποία θα συστήνονται σε κάθε περιφέρεια οι νέες τριμελείς επιτροπές που θα χορηγούν τις βεβαιώσεις στους παραγωγούς λαϊκών αγορών μπορεί να εκδοθεί έως την 31η Οκτωβρίου 2014. Μέχρι τότε θα εξακολουθήσουν να λειτουργούν οι υφιστάμενες επιτροπές των δήμων. Υπενθυμίζεται ότι οι παραγωγοί είχαν ζητήσει από τον αρμόδιο υφυπουργό Ανάπτυξης κ. Γερ. Γιακουμάτο να δοθεί παράταση, με το επιχείρημα ότι οι νέοι περιφερειάρχες θα αναλάβουν τα καθήκοντά τους από την 1η Σεπτεμβρίου 2014.

Με άλλη διάταξη στην ίδια τροπολογία παρέχεται η δυνατότητα συμμετοχής στις εμποροπανηγύρεις και επαγγελματιών πωλητών βιομηχανικών ειδών που είχαν άδεια μόνο για δραστηριοποίηση σε λαϊκές αγορές. Αυτό με τον πρόσφατο 4264/2014 απαγορευόταν αλλά τώρα θα επιτρέπεται για το 20% των αδειών. Σε περίπτωση που οι αιτούντες είναι περισσότεροι θα γίνεται δημόσια κλήρωση.

Στην τροπολογία προβλέπεται ακόμη ότι σε δημόσιες συμβάσεις της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου των οποίων ο συμβατικός χρόνος διάρκειας έληγε μέχρι 30 Ιουνίου 2014, για τις οποίες δεν κατέστη εφικτή η μετάθεση του συμβατικού χρόνου παράδοσης των παραδοτέων λόγω έλλειψης του αρμόδιου γνωμοδοτικού οργάνου, μπορεί να μετατεθεί ο συμβατικός χρόνος παράδοσης με αιτιολογημένη απόφαση του οικείου υπουργού, εκδιδόμενη εντός δύο μηνών και με αναδρομική ισχύ από 30 Ιουνίου 2014.

Τέλος, αυξάνεται ο χρόνος εξέτασης από την ανεξάρτητη αρχή δημοσίων συμβάσεων αιτημάτων για απευθείας αναθέσεις στις 15 εργάσιμες ημέρες από τις 15 ημερολογιακές που ισχύει σήμερα.

http://www.kathimerini.gr/778898/article/oikonomia/ellhnikh-oikonomia/ton-noemvrio-oi-allages-stis-laikes-agores

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου