Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2013

Εφαρμόζεται στις 11 Φεβρουαρίου ο νέος τιμοκατάλογος για τα φάρμακα


Εφαρμόζεται στις 11 Φεβρουαρίου ο νέος τιμοκατάλογος για τα φάρμακα


Λευκωσία: Τίθεται σε εφαρμογή στις 11 Φεβρουαρίου ο νέος τιμοκατάλογος για τα φάρμακα, δήλωσε την Παρασκευή, η υπουργός Υγείας, Ανδρούλα Αγρότου.

Μιλώντας στο πλαίσιο δημοσιογραφικής διάσκεψης για τη μηχανογράφηση, η κ. Αγρότου είπε ότι ο νέος τιμοκατάλογος θα περιλαμβάνει σημαντικές μειώσεις σε φάρμακα, οι οποίες σε ορισμένες περιπτώσεις θα αγγίζουν το 50%.

Ανέφερε επίσης ότι ο συνολικός μέσος όρος στις μειώσεις θα είναι της τάξης του 6-7%.


Η υπουργός σημείωσε πως ο τιμοκατάλογος θα περιλαμβάνει μειώσεις για 1656 φαρμακευτικά σκευάσματα.

Είπε τέλος ότι οι εξοικονομήσεις για τους καταναλωτές από τις μειώσεις θα ανέλθουν στα 10 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Παράλληλα, η κ. Αγρότου ανέφερε ότι από την 1η Ιανουαρίου 2013, έχει τεθεί σε πλήρη εφαρμογή το ενιαίο μηχανογραφικό σύστημα, προσθέτοντας ότι τα πλεονεκτήματα του είναι αδιάσειστα και άρχισαν ήδη να διαφαίνονται.

Η υπουργός Υγείας σημείωσε πως το ενιαίο μηχανογραφικό σύστημα περιλαμβάνει 3 βασικούς πυλώνες, όπως την ολοκλήρωση της μηχανογράφησης των αποθηκών αναλωσίμων των κρατικών νοσηλευτηρίων – αφού από 1η Ιανουαρίου, 2013 μπήκε σε εφαρμογή το μηχανογραφικό σύστημα και στις αποθήκες του νοσοκομείου Κυπερούντας και Πόλης Χρυσοχούς -, την πλήρη μηχανογράφηση όλων των κλινικών εργαστηρίων, σε όλα τα Δημόσια Νοσηλευτήρια, ανά το παγκύπριο και ενεργοποίηση του λογιστικού μέρους του ενιαίου μηχανογραφικού για τη Διεύθυνση Αγορών και Προμηθειών, όπου σε κεντρικό επίπεδο θα δίνεται η δυνατότητα παρακολούθησης των εγκεκριμένων πιστώσεων για τα αναλώσιμα.

Τα πλεονεκτήματα ενός ενιαίου μηχανογραφικού συστήματος, είπε η υπουργός Υγείας, είναι αδιάσειστα και άρχισαν ήδη να διαφαίνονται. «Είμαι όμως σίγουρη πως κάθε μέρα που περνά θα είναι όλο και πιο μετρήσιμες οι ευεργετικές επιπτώσεις της μηχανογράφησης όπως ο καλύτερος έλεγχος, η μείωση των λειτουργικών και διοικητικών εξόδων, η εξοικονόμηση πόρων, η βελτιστοποίηση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών και η επίτευξη οικονομιών κλίμακας και η ανακατανομή των αποθεμάτων ανά κρατικό νοσηλευτήριο», πρόσθεσε.

Είπε επίσης ότι το Υπουργείο Υγείας μέσα στα πλαίσια της αναδιοργάνωσής του, δημιούργησε από την 1η Ιουνίου 2011, τη Διεύθυνση Αγορών και Προμηθειών σε μια προσπάθεια εκσυγχρονισμού του Υπουργείου, μείωσης των δημοσίων δαπανών, καλύτερης οργάνωσης, αύξησης της παραγωγικότητας, ελαχιστοποίησης της γραφειοκρατίας και ενίσχυσης του ελέγχου.

Οραμα του Υπουργείου αλλά και της Διεύθυνσης Αγορών και Προμηθειών, ήταν και είναι, σημείωσε, η Ανδρ.Αγρότου, η παροχή στον πολίτη υψηλής ποιότητας ιατροφαρμακευτικής περίθαλψη , εξασφαλίζοντας άριστης ποιότητας προϊόντα, εξοπλισμό και υπηρεσίες , στις χαμηλότερες τιμές, έγκαιρα και απρόσκοπτα.

Το μεγάλο στοίχημα του Υπουργείου Υγείας, ανέφερε, ήταν να διαγνώσει τις αδυναμίες που υπήρχαν στις διαδικασίες προμήθειας αναλωσίμων, εξοπλισμού και υπηρεσιών των κρατικών νοσηλευτηρίων και μέσα σε εύλογο χρονοδιάγραμμα να υλοποιήσει τους στόχους και τις δεσμεύσεις του.

«Η απουσία μηχανογράφησης, οι καθυστερήσεις στην εξασφάλιση των αναγκαίων προμηθειών που οδηγούσαν συχνά σε ελλείψεις, η αδυναμία παρακολούθησης των συμβάσεων και των αποθεμάτων, ήταν κάποια από τα προβλήματα που δυσχέραιναν το έργο των λειτουργών του Υπουργείου Υγείας, με αντίκτυπο στην υποβάθμιση της ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών. Κατά τη λειτουργία της, η Διεύθυνση Αγορών και Προμηθειών έχει κάνει διορθωτικές κινήσεις σε όλα τα στάδια της εφοδιαστικής αλυσίδας», πρόσθεσε.

Η μεγαλύτερη όμως πρόκληση που είχε να αντιμετωπίσει το Υπουργείο, συνέχισε, ήταν η εφαρμογή ενός ενιαίου μηχανογραφημένου συστήματος που να συνδέει όλα τα σημεία της εφοδιαστικής αλυσίδας και θα παρέχει τη δυνατότητα καλύτερης διαχείρισης αποθεμάτων σε όλα τα νοσοκομεία και κλινικά εργαστήρια, έγκαιρου προγραμματισμού, αποτελεσματικότερης διαχείρισης των συμβολαίων και παραγγελιών, ενίσχυσης του ελέγχου αλλά και αποδοτικότερης παρακολούθησης των κονδυλίων, με γνώμονα πάντα το Δημόσιο συμφέρον και την καλύτερη εξυπηρέτηση του Κύπριου Πολίτη.

Η υπουργός Υγείας ευχαρίστησε τους προϊσταμένους των τμημάτων του Υπουργείου αλλά και όλους τους λειτουργούς, που συνέβαλαν στην υλοποίηση αυτού του έργου και βοήθησαν το Υπουργείο να φανεί συνεπής στις δεσμεύσεις του.
Πηγή: Φιλελεύθερος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου