Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2013

Tα 6 σημεία αισιοδοξίας για την ελληνική οικονομία

Σειρά πρόδρομων δεικτών, προκαλεί αισιοδοξία για την προοπτική ανάκαμψης της χώρας και το κρίσιμο στοίχημα που καλείται να κερδίσει καταρχήν η κυβέρνηση, αλλά και
ο επιχειρηματικός κόσμος είναι η παγίωση του κλίματος σταθερότητας που έχει αρχίσει να δημιουργείται και η αποκατάσταση της ρευστότητας, σε επίπεδα ικανά να στηρίξουν μια σταδιακή ανάκαμψη από το τέλος του 2013.

Καθοριστικός παράγοντας για τη βελτίωση του κλίματος είναι η άρση της δραχμικής αβεβαιότητας που προκάλεσαν οι τελευταίες αποφάσεις του Eurogroup, με τη λήψη πολιτικής απόφασης για την αποδέσμευση της δόσης των 49,1 δισ. από την Ευρωζώνη έως το τέλος του πρώτου τριμήνου και τη δέσμευση για πρόσθετα μέτρα μείωσης του χρέους μελλοντικά εφόσον η χώρα παρουσιάσει πρωτογενή πλεονάσματα. Παρά το βαρύ τίμημα που πληρώνει η πραγματική οικονομία, με κυρίαρχα την εκρηκτική αύξηση της ανεργίας περίπου στο 27% και τα μαζικά «λουκέτα» σε ελληνικές επιχειρήσεις, υπό το βάρος της ιδιαίτερα χρονικά συμπιεσμένης δημοσιονομικής προσαρμογής που επιτελείται και της μεγάλης ύφεσης, σειρά πρόδρομων δεικτών αρχίζουν σταδιακά να οικοδομούν εικόνα σταθεροποίησης:

1 Η επιστροφή των καταθέσεων. Μόνο τον Δεκέμβριο αυξήθηκαν οι καταθέσεις πάνω από 5 δισ. ευρώ, ενώ από τον Ιούνιο εκτιμάται πως έχουν επιστρέψει καταθέσεις ύψους 10,2 δισ. ευρώ.

2 Βελτίωση των δίδυμων ελλειμμάτων: Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις το πρωτογενές έλλειμμα το 2012 είναι πλέον πιθανό να διαμορφωθεί ίσως και κάτω του 1% του ΑΕΠ έναντι αρχικού στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 1,5%, ενώ στο υπουργείο Οικονομικών αναμένουν πως, υπό προϋποθέσεις, θα έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα φέτος. Την ίδια ώρα προς ισοσκελισμό βαίνει ύστερα από δεκαετίες το έλλειμμα του ισοζυγίου πληρωμών της χώρας. Φέτος εκτιμάται πως θα «κλείσει» σε επίπεδα 2,5% - 3% του ΑΕΠ, από περίπου 12% το 2011, ενώ είναι ορατό το ενδεχόμενο φέτος να είναι σχεδόν ισοσκελισμένο, κυρίως υπό το βάρος της καθίζησης της καταναλωτικής ζήτησης.

3 Αύξηση εξαγωγών. Σύμφωνα με τη Eurostat στο δεκάμηνο Ιανουαρίου - Οκτωβρίου οι ελληνικές εξαγωγές παρουσίασαν τη μεγαλύτερη αύξηση σε ετήσια βάση, 13%, μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης, ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων οι εξαγωγές πέρσι ανήλθαν στα επίπεδα ρεκόρ των 24 δισ. ευρώ. Με βάση επίσης τελευταίες εκτιμήσεις του ΠΣΕ περισσότερες από 2.000 επιχειρήσεις βρήκαν ευκαιρίες τον τομέα των εξαγωγών στην τελευταία διετία και είτε ιδρύθηκαν με σκοπό την εξαγωγική δραστηριότητα ή επέκτειναν τις δραστηριότητες τους εκτός συνόρων αναζητώντας πελάτες σε ξένες αγορές.

4 Ο δείκτης οικονομικού κλίματος του ΙΟΒΕ διαμορφώθηκε το Δεκέμβριο στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο ετών, ενώ έρευνα της ΕΑΣΕ (Έταιρία Ανώτατων Στελεχών Επιχειρήσεων) και της ICAP που διεξήχθη σε δείγμα 2.340 διευθύνοντων συμβούλων των μεγαλύτερων ελληνικών επιχειρήσεων (CEO's) εννέα στους δέκα εκτιμούν πως η επιχειρηματική δραστηριότητα θα βελτιωθεί στο επόμενο διάστημα.

5 Διαμόρφωση προϋποθέσεων αποκατάστασης της ρευστότητας στην οικονομία, με:

Tην επικείμενη ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών.
Τη σταδιακή εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς επιχειρήσεις, με την κυβέρνηση να σχεδιάζει την πλήρη εξόφληση των περίπου 8,5 δισ. ευρώ έως το τέλος του πρώτου εξαμήνου.
Τη διασφάλιση επενδυτικών κεφαλαίων από την Ε.Ε., για τη δανειοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων και την επανέναρξη των μεγάλων έργων.

6 Ενθαρρυντικά είναι τα μηνύματα και για την πορεία του τουρισμού φέτος καθώς τα πρώτα στοιχεία δείχνουν αύξηση 8% - 40% στις προκρατήσεις για φέτος σε σχέση με πέρσι.

EFG Eurobank: «Ορατή βελτίωση»

Στη σειρά στοιχείων και εξελίξεων που δείχνουν προς την κατεύθυνση βελτίωσης της οικονομικής κατάστασης αναφέρεται σε χθεσινή της μελέτη και η EFG Eurobank. Η τράπεζα εκτιμά πως ο περσινός προϋπολογισμός «έκλεισε» με πρωτογενές έλλειμμα χαμηλότερο του 1% του ΑΕΠ το 2012, έναντι στόχου για έλλειμμα της τάξης του 1,5% και ανεπίσημων εκτιμήσεων της κυβέρνησης για έλλειμμα στο 1,2%.

Σε έκθεση με τίτλο «ορατή βελτίωση στο επενδυτικό κλίμα για την Ελλάδα και πρόοδος στη διόρθωση των μακροοικονομικών ισορροπιών» την οποία υπογράφει ο κ. Πλάτων Μονοκρούσσος, η EFG Eurobank υποστηρίζει πως υπάρχουν πειστικά σημάδια βελτίωσης του επενδυτικού κλίματος προς την Ελλάδα, ενώ έχει καταβληθεί σημαντική προσπάθεια να διορθωθούν οι μακροοικονομικές ανισορροπίες του παρελθόντος και να τεθούν πλέον οι βάσεις για αποκατάσταση της ρευστότητας.

Όπως τονίζει μεταξύ άλλων η αναστροφή του κλίματος στις αγορές για την Ελλάδα, αποτυπώθηκε και στην πρόσφατη αναβάθμιση από την S&P, ενώ αντανακλάται στην πρόσφατη σημαντική συρρίκνωση των spreads στην αγορά ελληνικών ομολόγων, αλλά και στην πορεία του Χρηματιστη­ρίου Αθηνών.


imerisia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου