Σάββατο 5 Ιανουαρίου 2013

Εννιά λόγοι για να το ρίξεις στο κόκκινο κρασί!

Μειώνει τη χοληστερόλη

 Σύμφωνα με μια μελέτη του Πανεπιστημίου Κομπλουτένσε της Μαδρίτης...

τα πλούσια σε φυτικές ίνες κόκκινα σταφύλια της ποικιλίας τεμπρανίλο, τα οποία χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ορισμένων κόκκινων κρασιών, όπως τα ισπανικά ριόχα, φαίνεται πως έχουν σημαντική επίδραση στη μείωση της χοληστερόλης.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι υγιείς συμμετέχοντες στην έρευνα που κατανάλωσαν την ίδια ποσότητα κόκκινου κρασιού είδαν την «κακή»(LDL)χοληστερόλη τους να πέφτει κατά 9%, ενώ όσοι συμμετέχοντες είχαν υψηλή χοληστερόλη διαπίστωσαν μείωση έως και 12%. Με απλά λόγια, το κόκκινο κρασί εμποδίζει την περίσσια LDL να προσκολλάται στα τοιχώματα των αρτηριών και να σχηματίζει πλάκες, οι οποίες προκαλούν αύξηση της αρτηριακής πίεσης, ενώ σκληραίνουν τις αρτηρίες, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή προσβολή.

Προστατεύει την κάρδια

 Στην κορυφή της μείωσης της χοληστερόλης βρίσκονται οι πολυφαινόλες -τα αντιοξειδωτικά που υπάρχουν στο κόκκινο κρασί-, οι οποίες διατηρούν εύκαμπτα τα αιμοφόρα αγγεία, ενώ μειώνουν τον κίνδυνο κάποιας ανεπιθύμητης πήξης, λέει ο τζον Φολτς, PhD, καθηγητής καρδιαγγειακής ιατρικής και διατροφής στο Πανεπιστήμιο Ουισκόνσιν-Μάντισον. «Είναι το ίδιο αποτελεσματικές με την ασπιρίνη» λέει ο Φολτς. Ωστόσο, χρειάζεται προσοχή, καθώς η χρόνια κατανάλωση αλκοόλ σε ποσότητες πάνω από το φυσιολογικό προκαλεί προβλήματα στην καρδιά. το κλειδί είναι και εδώ το «μέτρον άριστον».

Βοηθά στη ρύθμιση του σακχάρου

 Η φλούδα των κόκκινων σταφυλιών είναι πλούσια πηγή του φυσικού συστατικού ρεσβερατρόλη, που μπορεί να βοηθήσει τους διαβητικούς στη ρύθμιση του σακχάρου, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nutrition. όσοι από τους συμμετέχοντες στη μελέτη έπαιρναν 250 mg ρεσβερατρόλης μία φορά την ημέρα για τρεις συνεχόμενους μήνες είχαν χαμηλότερα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα σε σχέση με αυτούς που δεν πήραν την ουσία. Επιπλέον, αυτοί που έλαβαν τη ρεσβερατρόλη είδαν σημαντικές μειώσεις στην ολική χοληστερόλη και στη συστολική πίεση του αίματος. Οι ερευνητές υποψιάζονται ότι η ρεσβερατρόλη μπορεί να βοηθήσει στη διέγερση της έκκρισης ινσουλίνης ή στην ενεργοποίηση μιας πρωτεΐνης που βοηθά στη ρύθμιση της γλυκόζης και στην ευαισθησία στην ινσουλίνη.

Ενισχύει τη μνήμη

 Η ρεσβερατρόλη μπορεί επίσης να είναι το κλειδί για να διατηρηθεί σε καλή κατάσταση η μνήμη, υποστηρίζει ο Φιλίπ Μαραμπόντ, PhD, ερευνητής στο ΚέντροΕρευνας Λίτουιν Ζάκερ της Νέας Υόρκης, όπου μελετούν τη νόσο Αλτσχάιμερ και τις διαταραχές της μνήμης. Εχει αποδειχτεί ότι η ρεσβερατρόλη παρεμποδίζει το σχηματισμό της βήτα αμυλοειδούς πρωτεΐνης, ενός βασικού συστατικού στην πλάκα η οποία ανιχνεύεται στον εγκέφαλο των ανθρώπων που πάσχουν από Αλτσχάιμερ. Ο Μαραμπόντ προτείνει την άσκηση του μυαλού με παζλ, σπαζοκεφαλιές και χαλάρωση με ένα ποτήρι κρασί.

Καταπολεμά το κρύωμα

 Αν μισείς τα κρυολογήματα και τη γρίπη, οι αντιοξειδωτικές ουσίες του κόκκινου κρασιού μπορούν να σε κρατήσουν υγιή. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2010 στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Epidemiology έδειξε ότι όσοι από τα 4.000 μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας (προέρχονταν από πέντε ισπανικά πανεπιστήμια) έπιναν 14 ποτήρια κρασιού την εβδομάδα επί ένα χρόνο είχαν 40% λιγότερες πιθανότητες να κρυολογήσουν ή να γριπωθούν. Σύμφωνα με το αμερικανικό Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας, τα αντιοξειδωτικά καταπολεμούν τις λοιμώξεις και προστατεύουν τα κύτταρα από τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες παίζουν καταλυτικό ρόλο στο σχηματισμό καρκινικών όγκων και άλλων ασθενειών.


Αναχαιτίζει τον καρκίνο

Σύμφωνα με ερευνητές του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια, η ρεσβερατρόλη που λαμβάνει κάποιος που πίνει ένα ποτήρι κόκκινο κρασί τρεις ή τέσσερις φορές την εβδομάδα είναι αρκετή για να καταπολεμήσει τα εκκολαπτόμενα καρκινικά κύτταρα. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν πως η ρεσβερατρόλη αναστέλλει τη δράση μιας πρωτεΐνης που ευνοεί τη δημιουργία καρκινικών κυττάρων.

Αδυνατίζει

Η ρεσβερατρόλη κατέχει τη μερίδα του λέοντος ανάμεσα στα ωφέλιμα συστατικά του κόκκινου κρασιού. Ωστόσο, μια έρευνα που έγινε από το περιοδικό Journal of Biological Chemistry απονέμει εύσημα και στην πισεατανόλη, τη χημική ένωση στην οποία ο οργανισμός μετασχηματίζει τη ρεσβερατρόλη. Σύμφωνα με μια σειρά εργαστηριακών δοκιμών, η ένωση αυτή αποτρέπει την ανάπτυξη των λιποκυττάρων. Οι ερευνητές λένε ότι δεσμεύει τους υποδοχείς της ινσουλίνης των λιποκυττάρων, ουσιαστικά μπλοκάροντας τις οδούς που ακολουθούν τα «ανώριμα» λιποκύτταρα για να ωριμάσουν και να αναπτυχθούν.

Νοστιμίζει το πιάτο σου

Ποιος είπε ότι η κατανάλωση του κόκκινου κρασιού πρέπει να περιορίζεται στο... γυαλί; Μπορείς να το χρησιμοποιήσεις είτε στην παρασκευή κάποιας σάλτσας που θα συνοδεύει ένα φαγητό είτε στο «σβήσιμο» του φαγητού. Ακόμα και έτσι θα καρπωθείς τα οφέλη του.

Είναι φτηνό και Ελληνικό

 Η δοκιμή των ελληνικών κρασιών επιφυλάσσει μια γευστική περιπέτεια, καθώς και ότι τα ελληνικά κρασιά εκφράζουν το νέο κύμα στην Αμερική. Είναι δυνατόν να μην μπεις στον πειρασμό να τα δοκιμάσεις; Τα ελληνικά κρασιά είναι γεγονός ότι «παίρνουν τα πάνω τους» χαρίζοντας ηδονική ευχαρίστηση στους ουρανίσκους. Επιπλέον, δείχνεις και την έμπρακτη στήριξή σου στα ελληνικά προϊόντα.

Κόκκινες κι ελληνικές

Μαυροδάφνη
Τα κρασιά της υπάγονται στην κατηγορία Vin de Liqueur, με υψηλούς οινοπνευματικούς βαθμούς και γλυκιά γεύση.

Αγιωργίτικο
Πολλοί το θεωρούν ως την κορυφαία «κόκκινη» οινική ποικιλία. Οι «Νεμέες» χαρακτηρίζονται από έντονα ερυθρό χρώμα, μαλακές τανίνες και δυνατό άρωμα κόκκινων φρούτων.

Ξινόμαυρο
Επίσης κορυφαία «κόκκινη» ποικιλία. Το χρώμα των κρασιών της είναι έντονο ρουμπινί, με τονισμένη οξύτητα και αρώματα σκουρόχρωμων φρούτων.

Νεγκόσκα
Καλλιεργείται στη Βόρεια Ελλάδα (με επικέντρωση στην περιοχή της Γουμένισσας) και το πάντρεμά της με το ξινόμαυρο δίνει κρασιά με βαθύ κόκκινο χρώμα και αρώματα ώριμων φρούτων.


Πιείτε λοιπόν άφοβα!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου