Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2013

Tα ω-3 λιπαρά οξέα προστατεύουν και από τον Διαβήτη Τύπου Ι

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα η διατροφή που είναι πλούσια σε ψάρια και άλλες πηγές ωμέγα-3 λιπαρών οξέων φάνηκε ότι συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου...

εμφάνισης διαβήτη Ι σε παιδιά με οικογενειακό ιστορικό, τα οποία κινδύνευαν να αναπτύξουν τη νόσο.

Σχετικές πληροφορίες δίνει στο www.Life2day.gr ο Δημήτρης Γρηγοράκης-Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, ΜSc-Επιστημονικός Διευθυντής Κέντρου Διαιτολογικής Υποστήριξης και Μεταβολικού Ελέγχου ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ- ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ-Πρόεδρος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας.

Ο διαβήτης τύπου Ι αποτελεί την πιο συνήθη μορφή σακχαρώδους διαβήτη στα παιδιά. Εμφανίζεται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα αρχίζει να προσβάλλει τα κύτταρα που παράγουν ινσουλίνη στο πάγκρεας.

Κανείς δεν γνωρίζει τι ακριβώς προκαλεί αυτή την διαδικασία, αλλά η κληρονομικότητα και περιβαλλοντικοί παράγοντες, όπως η διατροφή, θεωρείται πως παίζουν ρόλο.

Αρκετές έρευνες σε ζώα έχουν υποδείξει ότι τα ω-3 λιπαρά οξέα που βρίσκονται στο ψάρι, τα καρύδια και άλλες τροφές πιθανόν να βοηθούν.

Για να εξετάσουν αν τα ω-3 λιπαρά οξέα προσφέρουν δυνητικά προστατευτικό αποτέλεσμα, ο Νorris και οι συνεργάτες του στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο, στο Ντένβερ, εξέτασαν για μία δεκαετία 1.770 παιδιά που βρίσκονταν σε αυξημένο κίνδυνο για εμφάνιση διαβήτη λόγω γενετικών τεστ ή γιατί είχαν γονέα ή αδερφό με διαβήτη Ι.

Ζητήθηκαν στοιχεία για τις διατροφικές συνήθειες των παιδιών και εξετάζονταν κάθε χρόνο σχετικά με την ανάπτυξη αντισωμάτων που επιτίθενται σε κύτταρα που παράγουν ινσουλίνη στο πάγκρεας. Τα αντισώματα αυτά θεωρούνται ισχυρή ένδειξη για επικείμενο διαβήτη Ι.

Από τα παιδιά που έλαβαν μέρος στην έρευνα, αντισώματα ανέπτυξαν τα 84.

Συνολικά, τα παιδιά που έτρωγαν πολλές τροφές πλούσιες σε ω-3 είχαν κατά 55% χαμηλότερες πιθανότητες για αυτοανοσία των νησιδίων, στο πάγκρεας.

Για να σιγουρευτούν οι ερευνητές ότι κατέγραφαν με ακρίβεια την πρόσληψη τροφών των παιδιών, εξέτασαν το αίμα 244 παιδιών για την ύπαρξη ω-3 λιπαρών οξέων στις κυτταρικές μεμβράνες.

Σε αυτή την ομάδα, παιδιά με ω-3 λιπαρά στις κυτταρικές μεμβράνες είχαν μειωμένο κίνδυνο για αυτοανοσία των νησιδίων του παγκρέατος κατά 37%.

Ο ερευνητής πιστεύει ότι είναι νωρίς ακόμα για να γίνουν συστάσεις καθώς πρέπει να μελετηθούν και άλλοι πληθυσμοί, αλλά θεωρεί πως τα ευρήματα είναι ενθαρρυντικά.

Τα ω-3 λιπαρά παρεμβάλλονται στα ένζυμα που παίζουν ρόλο στη φλεγμονή, η οποία είναι πιθανός παράγοντας που οδηγεί σε διαβήτη Ι.

Παγκοσμίως, τουλάχιστον 194 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν διαβήτη, ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προβλέπει ότι ο αριθμός θα αυξηθεί σε περισσότερα από 300 εκατομμύρια μέχρι το 2025. Οι περισσότεροι από αυτούς εμφανίζουν Σακχαρώδη Διαβήτη ΙΙ, ο οποίος σχετίζεται με τη φτωχή διατροφή και την έλλειψη άσκησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου