Παρασκευή, 3 Ιουλίου 2015

Γιατί είναι καλό να τρώμε πάντα πρώτα σαλάτα


Οι άνθρωποι που αρχίζουν το γεύμα τους με λαχανικά και πρωτεΐνες και το τελειώνουν με υδατάνθρακες, χορταίνουν περισσότερο, αναφέρουν επιστήμονες με δημοσίευσή τους στην επιθεώρηση Diabetes Care.

Επιπλέον, διατηρούν πιο σταθερά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους, με αποτέλεσμα να αποφεύγουν τις «λιγούρες» αργότερα στην ημέρα.
Συγκεκριμένα, επιστήμονες μελέτησαν μια μικρή ομάδα παχύσαρκων εθελοντών με τύπου 2 διαβήτη. Διαπίστωσαν λοιπόν ότι όταν οι άνθρωποι αυτοί έτρωγαν πρώτα μπρόκολο, σαλάτα και κοτόπουλο (χωρίς πέτσα) πριν φάνε ψωμί παρουσίαζαν μικρότερη αύξηση στα επίπεδα σακχάρου τους επί δύο ώρες μετά το φαγητό, απ’ ό,τι όταν έτρωγαν τα ίδια τρόφιμα αλλά με αντίθετη σειρά.

Στην πραγματικότητα, όταν έτρωγαν πρώτα τα λαχανικά με τις πρωτεΐνες είχαν κατά 29% χαμηλότερα επίπεδα σακχάρου μισή ώρα μετά το φαγητό και κατά 37% χαμηλότερα στη μία ώρα, ενώ έπειτα από δύο ώρες το σάκχαρό τους ήταν κατά 17% χαμηλότερο.

Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι ο συνδυασμός λαχανικών-πρωτεϊνών εμποδίζει με κάποιο τρόπο την απορρόφηση των υδατανθράκων, με αποτέλεσμα παρά την κατανάλωσή τους να μην παρατηρούνται οι «εκρήξεις» στο σάκχαρο που συμβαίνουν όταν τα τρώμε με άδειο στομάχι.

Όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες από το Ιατρικό Κολέγιο WeillCornell η τακτική αυτή μπορεί να συμβάλλει στην πρόληψη του διαβήτη αλλά και της παχυσαρκίας, διότι οι απότομες αυξήσεις του σακχάρου και η ακόλουθη απότομη πτώση τους προκαλεί έντονο αίσθημα πείνας ευνοώντας την αύξηση του βάρους.

.stogiatro.gr