Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013

10 γυναίκες που άλλαξαν τον κόσμο!

10 γυναίκες που άφησαν 
το στίγμα τους και συνεισέφεραν με το έργο τους στην ανθρωπότητα...









ς


Γου Τζ'τιεν
624 – 705 μ.Χ.: Αυτοκράτειρα 
Η Wu Zetian κατέλαβε τον θρόνο της αυτοκρατορίας της δυναστείας των Zhou όταν ο άντρας της, Αυτοκράτορας Gaozong, υπέστη ένα εγκεφαλικό επεισόδιο που τον άφησε ανάπηρο το 660 μ.Χ. Η Wu εξακολούθησε την επεκτατική πορεία της Κίνας ενώ κατάφερε να γίνει η απόλυτη ηγεμόνας του έθνους. Η περίοδος της βασιλείας της είναι συνώνυμη με την προώθηση του Βουδισμού, έναντι του Ταοϊσμού που ήταν τότε η επικρατούσα θρησκεία, της δίκαιης μεταχείρισης των αγροτών, της προώθησης των δημοσίων έργων καθώς και την ανάπτυξη των τεχνών και του πολιτισμού στην Κίνα γενικά. Το 705 μ.Χ. ένα βίαιο πραξικόπημα εναντίον της δυναστείας ήταν η αιτία της εκθρόνισης της και η ίδια απεβίωσε τον ίδιο χρόνο.  




Ada Lovelace
1815 - 1852: Μαθηματικός και Πρωτοπόρος στην επιστήμη των Ηλεκτρονικών Υπολογιστών
Η Augusta Ada King, Κόμισσα του Lovelace, ήταν μία Βρετανίδα μαθηματικός και το μόνο νόμιμο τέκνο του ποιητή Λόρδου Βύρωνα και της γυναίκας του Άννας Ιζαμπέλα. Ήταν γνωστή για την συνεργασία της με τον επίσης Βρετανό μαθηματικό Charles Baggage, πάνω στους υπολογιστές και συγκεκριμένα στην Αναλυτική Μηχανή. Το 1843 μετέφρασε ένα άρθρο του Ιταλού μαθηματικού Luigi Menabrea το οποίο μάλιστα ενίσχυσε με δικές τις ενδελεχείς σημειώσεις. Στις σημειώσεις αυτές βρισκόταν αυτό που αργότερα αναγνωρίστηκε ως ο πρώτος αλγόριθμος που μπορούσε να επεξεργαστεί ένας υπολογιστής και για αυτό πολύ συχνά αναφέρονται στην Lovelace ως τον πρώτο προγραμματιστή Η/Υ στον κόσμο. Χωρίς την ριζοσπαστική και πρωτοπόρο συνεισφορά της στην επιστήμη, η σημερινή κοινωνία των τεχνικών επιστημών μπορεί να ήταν πραγματικά πολύ διαφορετική.





Boudica
30 μ.Χ. - 61 μ.Χ.: Η Βασίλισσα του Πολέμου
Η Boudicca, γνωστή και ως Βοαδίκεια, ήταν η βασίλισσα της Κέλτικης φυλής των Ικένων και μία ηγετική φυσιογνωμία στην ιστορία της Βρετανίας. Οδήγησε πολλές φυλές στον πόλεμο εναντίον των Ρωμαίων κατακτητών και η τελευταία μάχη της, το 60 με 61, παρά τον μεγάλο αριθμό εξεγερμένων Βρετανών και τις κατά τόπους νίκες τους, έληξε με νίκη των Ρωμαίων. Παρόλη την ήττα όμως, η Βοαδίκεια έμεινε γνωστή για τον ηρωισμό της και ο πρίγκιπας Αλβέρτος, σύζυγος της Βασίλισσας Βικτωρίας, ανέλαβε την ανέγερση τιμητικού αγάλματος, το οποίο σήμερα βρίσκεται πολύ κοντά στο Κοινοβούλιο, στο Λονδίνο. 




Ιωάννα της Λωραίνης 
1412 – 1431: Ηρωίδα της Γαλλίας και Αγία Προστάτιδα της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας
Η Ιωάννα της Λωραίνης, γνωστή και ως η Παρθένος της Ορλεάνης, γεννήθηκε στο Ντομρεμύ της Γαλλίας και σε ηλικία 18 ετών ήταν επικεφαλής των Γαλλικών στρατευμάτων στον Εκατονταετή Πόλεμο κατά των Άγγλων στην Γαλλία τον οποίο και κέρδισε. Έναν χρόνο αργότερα, αιχμαλωτίστηκε από τους Άγγλους και σε ειδικό δικαστήριο με μέλη τόσο της Βρετανίας όσο και Γάλλους που συμμάχησαν μαζί τους, καταδικάστηκε να καεί ζωντανή. 500 χρόνια αργότερα αναγνωρίστηκε η συμβολή της στην νικηφόρα έκβαση του πολέμου και  ανακηρύχθηκε Αγία από την Ρωμαιοκαθολική εκκλησία.





Marie Curie
1867 – 1934: Φυσικός και Χημικός, Βραβευμένη με Νόμπελ
Η Μαρία Σαλώμη Σκουοντόφσκα-Κιουρί ήταν η πρώτη γυναίκα που κέρδισε το βραβείο Nobel σε δύο τομείς (το ένα μοιράστηκε με τον σύζυγό της Πιέρ ο οποίος σκοτώθηκε σε τραγικό δυστύχημα). Ανακάλυψαν από κοινού δύο νέα στοιχεία, το ράδιο και το πολώνιο. Επίσης, μελέτησε την εκπομπή ακτινών και εισήγαγε τον όρο ραδιενέργεια έναντι του όρου«ακτίνες ουρανίου». Το ζευγάρι από κοινού ανακάλυψαν ότι η ραδιενέργεια μπορεί να θεραπεύσει τον καρκίνο. Η Μαρί Κιουρί είναι μία από τις σημαντικότερες γυναίκες στην ιστορία του κόσμου και με το έργο της έχει προάγει τις επιστήμες της χημείας, της φυσικής, της ιατρικής ενώ ήταν υπέρμαχος των ίσων δικαιωμάτων για τα δύο φύλα και μάλιστα η πρώτη γυναίκα που έγινε Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης.



Frida Kahlo
1907-1954: Καλλιτέχνης
Η Φρίντα Κάλο είναι γνωστή ως μία από τους πιο σημαντικούς καλλιτέχνες του Μεξικό και ξεχωρίζει ως πρότυπο γυναικείας δημιουργικότητας. Ξεκίνησε να ζωγραφίζει μετά από ένα τραγικό ατύχημα που είχε όταν επέβαινε σε ένα λεωφορείο. Χρειάστηκε να υποβληθεί σε πολλές επεμβάσεις αλλά ποτέ δεν συνήλθε πλήρως. Κατά τη διάρκεια της ανάρρωσης της ξεκίνησε να ζωγραφίζει και τελείωσε το πορτραίτο της την επόμενη χρονιά. Επίσης άρχισε να συμμετέχει ενεργά στην πολιτική και ακολούθησε το Κίνημα των Νέων Κουμουνιστών καθώς και το Κομμουνιστικό Κόμμα Μεξικού. Στην συνέχεια παντρεύτηκε τον ομοϊδεάτη και επίσης καλλιτέχνη Diego Rivera.




Mary Wollstonecraft
1759 - 1797: Συγγραφέας, φιλόσοφος, υποστηρικτής των δικαιωμάτων των γυναικών
Η Αγγλίδα συγγραφέας Μαίρη Γουόλστονκραφτ ήταν μία από τις πρώτες γυναίκες που υποστήριξαν έμπρακτα τη φεμινιστική φιλοσοφία. Οι ριζοσπαστικές ιδέες που περιέχονται στο πιο γνωστό της έργο, «A Vindication of the Rights of Women-1972», έπαιξαν πολύ σημαντικό ρόλο την χειραφέτηση των γυναικών και βοήθησαν στην ενίσχυση των δικαιωμάτων τους παγκοσμίως. Απεχθανόταν την κοινή αντίληψη της εποχής, ότι οι γυναίκες είναι αδύναμες και προορισμένες να κάθονται στο σπίτι και διατεινόταν πως γυναίκες και κορίτσια που τους δίνονται ίσες ευκαιρίες εκπαίδευση όπως στους άντρες, εντέλει δεν υστερούν έναντι των αντρών. Οι ιδέες της ήταν πολύ ριζοσπαστικές για την εποχή και προκαλούσαν μεγάλες διχογνωμίες. 

Μετά από μία τόσο ιδιαίτερη ζωή, πέθανε 10 ημέρες μετά την γέννηση της δεύτερης κόρης της Mary Wollstonecraft-Godwin (1797), η οποία αργότερα έγινε γνωστή ως Mary Shelley, η συγγραφέας του κλασσικού Frankenstein. 



Κλεοπάτρα
69 π.Χ - 30 π.Χ: Η τελευταία Βασίλισσα των Φαραώ της Αρχαίας Αιγύπτου
Η Κλεοπάτρα ήταν μία από τις πιο ισχυρές γυναίκες της αρχαιότητας και μία από τις πιο διάσημες ηγετικές φυσιογνωμίες στην ιστορία. Η ζωή της εντυπωσιάζει ακόμα και σήμερα, αφού συμβασίλευε στην Αίγυπτο με τον πατέρα της αρχικά και μετά με τους αδερφούς της, και στην συνέχεια ορίστηκε Βασίλισσα της Αιγύπτου. Κατάφερε να πάρει με το μέρος της τον Ρωμαίο Αυτοκράτορα Καίσαρα και να γίνει ερωμένη του, σηματοδοτώντας μία ιστορική περίοδο όπου δύο από τους σημαντικότερους πολιτισμούς υπήρξαν σύμμαχοι. Στο απόγειο της δύναμής της εξουσίαζε σχεδόν όλα τα παράλια της Μεσογείου, τη μεγαλύτερη έκταση που έφτασε ποτέ η Αυτοκρατορία της Αιγύπτου.




Rosa Parks
1913 - 2005: Αφρό-Αμερικανή υπέρμαχος των πολιτικών δικαιωμάτων
Το 1955, μία αφροαμερικανή μοδίστρα αρνήθηκε να δώσει την θέση της στο λεωφορείο σε έναν λευκό άντρα. Συνελήφθη και καταδικάστηκε για παραβίαση του νόμου περί φυλετικού διαχωρισμού στις ΗΠΑ (γνωστοί ως  «Jim Crow laws»). Η Πάρκς άσκησε έφεση στην απόφαση καταδίκης της και έτσι και τυπικά αυτή η πράξη πολιτικής ανυπακοής υποκίνησε το κίνημα εναντίον του φυλετικού διαχωρισμού. Η σύλληψη της είχε σαν αποτέλεσμα το μποϊκοτάζ όλων των λεωφορείων από τους έγχρωμους πολίτες, το οποίο ηγήθηκε ο Martin Luther King Jr. Έτσι άρχισε μία επαναστατική περίοδος που σημαδεύτηκε από μαζικές, ειρηνικές διαδηλώσεις και πράξεις ανυπακοής που στήριζαν το κίνημα των πολιτικών δικαιωμάτων στις ΗΠΑ. 





Amelia Earhart
1897 – 1937: Πρωτοπόρος της Αεροπορίας
Η Αμέλια Μαίρη Έρχαρτ ήταν η πρώτη γυναίκα πιλότος που ταξίδεψε μόνη της πάνω από τον Ατλαντικό ωκεανό και τιμήθηκε με τον Σταυρό Διακεκριμένης Πτήσης από τις ΗΠΑ. Ήταν επίσης μέλος του Εθνικού Κινήματος Γυναικών και υποστήριξε θερμά την τροποποίηση του Συντάγματος για τα Ίσα δικαιώματα  των δύο φύλων. Η τραγική εξαφάνισή της το 1937 καλύπτεται από πέπλο μυστηρίου. Αν και δεν ολοκλήρωσε τον στόχο της που ήταν να πετάξει πάνω από όλες τις ηπείρους, κατάφερε να πετύχει κάτι ακόμα πιο σημαντικό, να κάνει τον κόσμο να αναθεωρήσει όσον αφορά το πόσο ψηλά μπορεί να φτάσει μία γυναίκα.



kosmoskaipolitismos.blogspot.g

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου