Κυριακή 24 Μαρτίου 2013

Η Ορθολογική Διαχείριση των Υδάτων ...


Για μια Πολιτική Ορθολογικής Διαχείρισης του Νερού
 
  Η Ορθολογική Διαχείριση των Υδάτων εκ μέρους των κυβερνήσεων πρέπει να διαποτίσει τα αρμόδια όργανα αυτών των κυβερνήσεων, ώστε να ικανοποιείται η ζήτηση για νερό εκείνων των ανθρώπων που δεν πληρούν τους οικονομικούς όρους για να έχουν πρόσβαση στις πηγές του πολύτιμου νερού. Υπάρχει σήμερα ανά τον κόσμο έλλειψη επενδύσεων και υποδομών για τη διαχείριση των υδάτων, με αποτέλεσμα περίπου 1,2 δισεκατομμύρια άνθρωποι (το ένα πέμπτο της ανθρωπότητας!) να πάσχουν από λειψυδρία. Οικονομική ανεπάρκεια νερού την ονομάζουν οι ειδήμονες, και αυτή πλήττει τις φτωχότερες περιοχές του πλανήτη.
Τα στοιχεία που παρουσιάζει  η UNICEF, φανερώνουν την ανθρώπινη τραγωδία λόγω της κακής διαχείρισης των υδάτινων πόρων εκ μέρους των κυβερνήσεων αλλά και -σε μεγάλο βαθμό- της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Σαφώς και είναι μέγιστη υποκρισία ο εορτασμός της ημέρας του νερού, που υποτίθεται θα ευαισθητοποιήσει κυβερνήσεις και πολίτες για την καταπολέμηση της λειψυδρίας. Διότι αποκρύπτεται το μείζον γεγονός της μόλυνσης των υδάτων, που είναι υπεύθυνη για θανάτους από διαρροϊκές ασθένειες και πλήττει, συνήθως, τα μικρά παιδιά. Σύμφωνα με τα στοιχεία της UNICEF, περίπου 2.000 παιδιά ηλικίας κάτω των πέντε ετών πεθαίνουν κάθε μέρα και οι περισσότεροι θάνατοι (1.800) συνδέονται με το μολυσμένο νερό, την έλλειψη αποχέτευσης ή την ανεπαρκή υγιεινή.

Οι υδρογεωλόγοι εκτιμούν ότι ώς το 2025, συνυπολογισμένης της επικείμενης αλλαγής κλίματος, ο μισός παγκόσμιος πληθυσμός θα ζει σε συνθήκες έλλειψης νερού. Η συνεχής αύξηση στη ζήτηση τροφίμων, η επεκτεινόμενη αστικοποίηση του πληθυσμού, η υπερκατανάλωση και η έλλειψη ορθολογικής διαχείρισης προξενούν τη χρήση όλο και μεγαλύτερων ποσοτήτων νερού. Με δεδομένη τη μείωση στις απορροές των ποταμών, η επίπτωση στην ανατροφοδότηση του υδροφόρου ορίζοντα της λεκάνης της Μεσογείου αναμένεται καταστρεπτική.

Τα στοιχεία είναι εφιαλτικά και οφείλουν οι κυβερνήσεις να τα λάβουν σοβαρά υπ” όψιν και να μην κάνει η ΕΥΔΑΠ (στη χώρα μας) ό,τι της καπνίσει.Πολλά βρόχινα ύδατα απορρέουν στη θάλασσα τελείως ανεκμετάλλευτα, είτε διότι δεν υπάρχουν μικρά φράγματα (ταμιευτήρες) είτε διότι δεν υπάρχουν τα κατάλληλα φίλτρα με τα οποία θα επεξεργαστούν τα νερά που, απορρέοντας, συγκεντρώνουν ποσότητες χημικών γεωργικών φαρμάκων. Υπάρχουν περιοχές στη χώρα μας που δεν μπορούν να πιουν καθαρό νερό από φυσικές, καθαρές πηγές, λόγω των δύο αυτών προβλημάτων (έλλειψη ταμιευτήρων και ειδικών φίλτρων).


Χρειάζονται προγράμματα που θα προστατεύουν το φυσικό περιβάλλον ώστε να αναζωογονηθούν οι τοπικές κοινωνίες, προστατεύοντας οι ίδιες το πολύτιμο αυτό αγαθό, η κακή χρήση του οποίου ταλανίζει όλον τον πλανήτη. Είναι ευκαιρία για όλους μας να σκεφτούμε σοβαρά και -κυρίως- πολιτικά για τη διαχείριση των υδάτινων πόρων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου