Τρίτη 19 Μαρτίου 2013

H αντίσταση των Κυπρίων


Η στάση των Κυπρίων πολιτικών αποκαλύπτει την ενδοτική στάση των δικών μας πολιτικών, που επί 3 χρόνια δέχονται εντελώς αδιαμαρτύρητα τις αποφάσεις των Γερμανών τραπεζιτών και, απλώς, τις υπογράφουν. Οι Κύπριοι, παρότι βρίσκονται εν όψει πλήρους κατάρρευσης του τραπεζικού τους τομέα -ουσιαστικά, δηλαδή, εν όψει γενικευμένης οικονομικής καταστροφής- αρνούνται να υπογράψουν αδιαμαρτύρητα τις ληστρικές αποφάσεις των Ευρωπαίων και απορρίπτουν τα τελεσίγραφα.

Από τις εξελίξεις αυτές γίνεται αντιληπτό πόσο εγκληματική για τα ελληνικά συμφέροντα ήταν η στάση των κυβερνήσεων Παπανδρέου, Παπαδήμου και Σαμαρά, οι οποίες όχι διαπραγμάτευση δεν έκαναν για τα μνημόνια, αλλά δεν τολμούν ούτε καν να ρυθμίσουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των ιδιωτών προς το κράτος!

Ο εξευτελισμός της ελληνικής πολιτικής τάξης είναι πλήρης, μετά την κρίση στην Κύπρο. Ένας πραγματικά θλιβερός υπουργός των Οικονομικών, πήγε στο Eurogoup χωρίς να βγάλει άχνα για τη λεηλασία και, επιστρέφοντας, το μόνο που βρήκε να πει είναι πως τις αποφάσεις θα τις πάρουν οι Κύπριοι, κοινώς τους αφήνουμε στην τύχη τους. Αυτό σημαίνει, φυσικά, ότι έπαψε πια να υφίσταται οποιαδήποτε κοινή στρατηγική Ελλάδας και Κύπρου, που ήταν πάγια πολιτική όλων των ελληνικών κυβερνήσεων και η Ελλάδα εμφανίζεται, πλέον, ως καθαρό προτεκτοράτο της Γερμανίας.

Δυστυχώς, αυτή είναι η μαύρη αλήθεια. Οι Κύπριοι μπορεί να δεχθούν τελικώς το σχέδιο, αλλά θα έχουν καταφέρει αφενός να το αλλάξουν ουσιωδώς και αφετέρου θα έχουν διασώσει την πολιτική τους τιμή, που είναι θέμα απείρως σοβαρότερο από τα οικονομικά θέματα. Αυτό που πάντα έχει το πρωτείο είναι η δυνατότητα που έχεις να υπάρχεις ως ελεύθερο κράτος και έρχεται σε δεύτερη μοίρα το ζήτημα της οικονομίας. Διότι εάν δεν έχεις τη δυνατότητα να αποφασίζεις, εάν εκχωρήσεις αυτό σου το δικαίωμα, τότε ποιος ο λόγος να υπάρχει ελεύθερη Ελλάδα, γιατί να μην υπαχθούμε σε άλλες πολιτικές οντότητες, στη Γερμανία ή την Τουρκία, ως επαρχία τους;

Η απόφαση του Eurogroup ήταν αποκαλυπτική των προθέσεων και της φύσης της γερμανικής Ευρώπης: θέλουν να κερδίσουν γεωστρατηγικές θέσεις στην περιοχή, ανταγωνιζόμενοι τους Ρώσους στον τομέα του ορυκτού πλούτου. Το επιχείρημα ότι οι κυπριακές καταθέσεις είναι βρώμικες, είναι τόσο γελοίο που προφανώς απευθύνεται στο γερμανικό εκλογικό σώμα. Η Γερμανία της Ζίμενς και της Στάζι είναι η τελευταία χώρα που μπορεί να μιλάει για βρώμικο χρήμα. Επομένως, η αλήθεια είναι άλλη: η διακοπή των φιλικών σχέσεων Κύπρου- Ρωσίας.

Η αντίσταση των Κυπρίων, όμως, μάλλον δεν ήταν αναμενόμενη και μάλλον ξάφνιασε δυσάρεστα τους συχνά χοντροκομμένους διπλωματικά Γερμανούς, οι οποίοι δεν φαίνεται να έχουν απομακρυνθεί και πολύ από την πολιτική της ισχύος που παραδοσιακά χρησιμοποιούν -από τον Μπίσμαρκ μέχρι τον Χίτλερ- και που πάντα τους οδηγεί σε μεγάλες ήττες. Μια χούφτα Κυπρίων κατάφερε, μέσα σε δύο 24ωρα, να αποκαλύψει ότι κανένα θέμα δεν τίθεται με τρόπο οριστικό και τα διλήμματα είναι πάντα για να κοιμίζουν τους λαούς: όλα εξαρτώνται από τη διαπραγματευτική σου ικανότητα και την ενδοτικότητά σου.

Η Ελλάδα, που όφειλε εξαρχής να αρνηθεί με τρόπο απόλυτο τις μειώσεις μισθών και συντάξεων και τις απολύσεις, διότι θα οδηγούσαν σε ύφεση και καταστροφή, έρχεται τώρα έντρομη να διαπιστώσει πως παρότι ήταν το καλό παιδί, εν τούτοις καταστράφηκε. Πως οι πολιτικοί της, παρότι ήταν οι καρπαζο-εισπράκτορες του Σόιμπλε, τώρα θα χάσουν και την εξουσία από όποιον απλώς δηλώσει πως θα πει όχι στις γερμανικές ανοησίες και θα υπενθυμίσει πως η Ελλάδα είναι μια ελεύθερη χώρα.

Ο Απόστολος Διαμαντής είναι συγγραφέας και πανεπιστημιακός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου