Κυριακή 3 Μαρτίου 2013

Ποιες τροφές κάνουν θαύματα στη σιλουέτα μας;

Γυμνάζεστε με τις ώρες, κάνετε ατέλειωτες διαδρομές με το ποδήλατο, αλλά δεν έχετε παρατηρήσει καμία βελτίωση στο σώμα σας; Απογοητεύεστε καθώς το τέλειο σώμα και οι ιδανικές αναλογίες, φαντάζουν...


άπιαστο όνειρο παρά τους κόπους και τον ιδρώτα που χύνετε στα γυμναστήρια; Δείτε τι μπορεί να φταίει…

Δεν αρκεί μόνο η γυμναστική και η συνεχής προπόνηση, για να «χτίσουμε» το τέλειο σώμα. Ακόμη σημαντικότερο ρόλο παίζει η σωστή διατροφή. Ο οργανισμός, ιδίως όταν αθλείται, έχει ανάγκη από εκείνα τα θρεπτικά συστατικά και τις τροφές που θα του χαρίσουν ενέργεια και θα τον αναζωογονήσουν, όταν βρίσκεται στα όρια της εξάντλησης.

Τα φαρμακευτικά σκευάσματα, αλλά και τα κάθε λογής προϊόντα, που υπόσχονται να χαρίσουν δύναμη και να τονώσουν τον οργανισμό, δεν είναι η ενδεδειγμένη επιλογή, όταν γύρω μας υπάρχουν φυσικές τροφές ικανές να τονώσουν τον οργανισμό, εφοδιάζοντάς τον με όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.

Εμπλουτίστε το διατροφολόγιό σας με μερικές από τις παρακάτω τροφές, γυμναστείτε σωστά και σύντομα θα δείτε θεαματικά αποτελέσματα στη σιλουέτα σας…

Βρώμη

Όταν ετοιμάζεστε για προπόνηση, οι υδατάνθρακες είναι ο καλύτερος φίλος του οργανισμού σας. Δημητριακά ολικής αλέσεως περιέχουν σύνθετους και καλής ποιότητας υδατάνθρακες, που απελευθερώνουν το σάκχαρο από το αίμα και χαρίζουν ενέργεια στον οργανισμό. Ένα επιδόρπιο βρώμης, είναι η κατάλληλη επιλογή προτού ξεκινήσετε προπόνηση. Πλούσιο σε β- γλυκάνη, μια φυτική-διαιτητική ίνα, η οποία επιβραδύνει την πέψη, διατηρεί φυσιολογικά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και τονώνει τον οργανισμό. Το επιδόρπιο βρώμης είναι η ιδανική επιλογή για κάθε υγιεινό ξεκίνημα.

Καφές

Εάν είστε εθισμένοι στον καφέ, τα νέα είναι ευχάριστα για εσάς. Πίνοντας 350 ml καφέ μια ώρα πριν πάτε στο γυμναστήριο ή ξεκινήσετε προπόνηση, οι αντοχές σας ενισχύονται θεαματικά, ενώ οι μυϊκοί πόνοι σχεδόν ανακουφίζονται. Μελέτη του πανεπιστημίου του Illinois, έδειξε ότι άντρες που είχαν καταναλώσει μικρή ποσότητα καφεΐνης, μια ώρα πριν ξεκινήσουν ποδηλατοδρομία, εμφάνισαν μικρότερα συμπτώματα μυϊκών πόνων, σε σύγκριση με εκείνους που δεν είχαν καταναλώσει καθόλου καφέ. Όσο για τον φόβο της αφυδάτωσης που μπορεί να προκληθεί από την κατανάλωση καφέ, οι εδικοί εξηγούν ότι δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας, καθώς ο καφές δεν ευθύνεται για την πιθανή αφυδάτωση.

Στρείδια

Τα συγκεκριμένα οστρακοειδή είναι υψηλά σε περιεκτικότητα σιδήρου, αναγκαία για την αιμοσφαιρίνη και τη μεταφορά οξυγόνου στον οργανισμό μας. Αν παρακάμψουμε το ζωτικό αυτό για τον οργανισμό μας στοιχείο, δεν θα έχουμε την αναγκαία ενέργεια, όχι για να γυμναστούμε, αλλά ούτε για να πάμε μέχρι το γυμναστήριο. Έξι μεσαίου μεγέθους στρείδια περικλείουν το 20% της ημερήσιας ποσότητας σιδήρου που χρειάζεται μια γυναίκα και περίπου το 50% της ποσότητας που χρειάζονται οι άνδρες.

Αμύγδαλα

Μπορεί να ακούγεται αντιφατικό, αλλά όσο περισσότερο γυμναζόμαστε, τόσο περισσότερες επιβλαβείς «ελεύθερες ρίζες» παράγει ο οργανισμός μας. Η λύση είναι τα αμύγδαλα. Είναι μια σπουδαία πηγή αντιοξειδωτικών, όπως τα φλαβονοειδή, τα φαινολικά οξέα και η βιταμίνη Ε. Όπως προέκυψε από έρευνα που διενεργήθηκε το 2009 σε ποδηλάτες, όσοι συνήθιζαν να καταναλώνουν 60 αμύγδαλα πριν από γεύμα τους για τέσσερις εβδομάδες, βελτίωσαν σημαντικά την αντιοξειδωτική ικανότητα του οργανισμού τους, σε ποσοστό της τάξεως του 43%.Παράλληλα αύξησαν και το χρόνο άσκησής τους κατά 5%.

Σταφίδες

Αφήστε τις μπάρες δημητριακών και ξεκινήστε να τρέφεστε με ένα ακόμη πιο θρεπτικό επιδόρπιο, τις σταφίδες. Είναι εξίσου εύκολες στη μεταφορά, αλλά πιο πλούσιες σε υδατάνθρακες, ενέργεια και κάλιο. Πού βοηθάει το κάλιο; Στη διατήρηση της ισορροπίας των υγρών, στην προστασία από την αφυδάτωση, αλλά και στις μυϊκές κράμπες. Όταν όμως προπονούμαστε, ο οργανισμός έχει την τάση να αποβάλλει το κάλιο μέσω του ιδρώτα. Ένα μικρό κουτάκι από σταφίδες εφοδιάζει τον οργανισμό με περισσότερα από 300ml από μεταλλικά στοιχεία, σχεδόν δηλαδή όσα και μια μικρή μπανάνα.

Νερό

Νιώθετε ότι χρειάζεστε κάποιο ρόφημα, που θα σας χαρίζει ενέργεια, πριν ή κατά τη διάρκεια της άσκησης; Αν γυμνάζεστε λιγότερο από μία ώρα, ο οργανισμός σας δεν θα χρειαστεί μεγάλη ποσότητα υγρών. Αν όμως αθλείστε για περισσότερη ώρα, το νερό είναι η καλύτερη λύση για την ενυδάτωσή σας, ιδιαίτερα αν ιδρώνετε πολύ. Αν θέλετε να διαπιστώσετε αν ο οργανισμός σας προσλαμβάνει υγρά, ζυγιστείτε πριν και μετά την άσκηση. Για κάθε ½ κιλό που χάνετε όσο γυμνάζεστε, πίνετε 2 ½ ποτήρια νερού, για να υπάρχει ισορροπία στον οργανισμό.

Ρικότα χαμηλή σε λιπαρά με μέλι

Μια καλή πηγή πρωτεϊνών που θα βοηθήσει τους μυς σας να ανακτήσουν τις χαμένες τους δυνάμεις, είναι η ρικότα, ένα γευστικό τυρί που είναι φτιαγμένο από τον ορό γάλακτος. Ο ορός γάλακτος είναι πλούσιος σε β- γαλακτοσφαιρίνη, μια πρωτεΐνη ιδιαίτερα αποτελεσματική στην τόνωση της μυϊκής επανασύνθεσης. Προσθέτοντας μια κουταλιά μέλι (καλοί υδατάνθρακες που βοηθούν στην πέψη), μπορούμε να νοστιμίσουμε και να κάνουμε ακόμη πιο θρεπτικό το επιδόρπιό μας.

Σολομός

Ο σολομός ενισχύει και ενδυναμώνει τον οργανισμό χάρη στην υψηλή του περιεκτικότητα σε σίδηρο. Σε κάθε περίπου 80 γρ. σολομού, υπάρχουν 20 γρ. υψηλής ποιότητας πρωτεϊνών. Ακόμη, ο σολομός είναι η κατεξοχήν πηγή βιταμίνης D, η οποία είναι αναγκαία για την τόνωση και την ενίσχυση της μυϊκής δύναμης. Καταναλώνοντας αυτό το λιπαρό ψάρι, ο οργανισμός μπορεί να προσλάβει όλα εκείνα τα απαραίτητα στοιχεία για την ανασύνθεση του μυϊκού ιστού, ύστερα από μια σκληρή προπόνηση.

Χυμός ντομάτας

Αν αθλούμαστε ή κάνουμε ποδήλατο για περισσότερο από μια ώρα, δεν χάνουμε μόνο υγρά, αλλά επίσης ιδρώνουμε χάνοντας ηλεκτρολύτες, όπως το νάτριο και το κάλιο. Τη χαμένη ενέργεια μπορείτε να την ανακτήσετε με κάποια από τα τονωτικά ροφήματα που θα βρείτε στην αγορά ή ακόμη καλύτερα προσθέτοντας σε ένα ποτήρι νερού, χυμό από ντομάτα. Ο συγκεκριμένος χυμός ενισχύει τον οργανισμό με κάλιο και νάτριο. Ειδικότερα πίνοντας 160 ml χυμού ντομάτας, ο οργανισμός προσλαμβάνει 6 ½ φορές περισσότερο νάτριο και 15 φορές περισσότερο κάλιο, από ό,τι με τα τυποποιημένα ροφήματα που υπόσχονται να σας χαρίσουν ενέργεια.

Τζίντζερ (πιπερόριζα)

Νιώθετε έντονους μυϊκούς πόνους, μετά από κάθε άσκηση; Αντί να καταφύγετε κατευθείαν στο γιατρό ή το φαρμακοποιό για ένα κουτί με παυσίπονα… επιλέξτε την εναλλακτική λύση. Το τζίντζερ έχει αντιφλεγμονώδη δράση και ανακουφίζει σημαντικά τον μυϊκό πόνο, τη δυσκαμψία των αρθρώσεων και το πρήξιμο. Τα καρότα, τα μήλα, κάποιο αφέψημα με τζίντζερ ή και σούπα με τζίντζερ, είναι ιδανικές επιλογές για τόνωση και ευεξία.
clickatlife.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου