Τρίτη 19 Μαρτίου 2013

Ποιο είδος μουσικής μας κάνει πιο έξυπνους;

Η «ανεβαστική» μουσική μπορεί να ενισχύσει την πνευματική μας εγρήγορση και τη συγκέντρωση, σύμφωνα με τους ερευνητές, που μελέτησαν την επίδραση των τεσσάρων εποχών του Βιβάλντι στον εγκέφαλο.
Μια ομάδα από 14 νέους σε ηλικία εθελοντές άκουσαν τα κοντσέρτα, ενώ εκτελούσαν παράλληλα μια δύσκολη πνευματικά εργασία.

Την ίδια στιγμή, οι επιστήμονες μετρούσαν την ηλεκτρική δραστηριότητα του εγκεφάλου τους.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι συμμετέχοντες εκτέλεσαν την εργασία που τους υπέδειξαν οι ειδικοί πιο γρήγορα και με μεγαλύτερη ακρίβεια ακούγοντας την «άνοιξη» του Βιβάλντι.
Μάλιστα οι ειδικοί ανακάλυψαν ότι για να υπάρξουν αυτές οι ευεργετικές επιδράσεις του συγκεκριμένου κλασικού κομματιού πρέπει να προέρχεται από ζωντανή ηχογράφηση.
Ο Ψυχολόγος Dr Leigh Riby, από το Πανεπιστήμιο του Northumbria, δήλωσε: «Ο ρυθμός του συγκεκριμένου κομματιού μπορεί να ενισχύσει τη συνολική δραστηριότητα στον εγκέφαλο, αλλά έχει μια μεγαλύτερη επίδραση στην περιοχή του εγκεφάλου που είναι σημαντική για τη συναισθηματική επεξεργασία».
«Φάνηκε να προκαλεί ιδιαίτερες εικόνες στον εγκέφαλο που προκαλούν θετικά συναισθήματα ικανοποίησης που μεταφράζονται σε υψηλότερα επίπεδα νοητικής λειτουργίας», ανέφερε ο ειδικός.
Αν δεν σας αρέσει όμως η κλασσική μουσική ή το συγκεκριμένο κλασσικό μουσικό κομμάτι μην ανησυχείτε. Ευεργετικές επιδράσεις στην πνευματική και σωματική υγεία μας, έχουν και τα υπόλοιπα είδη μουσικής.
Σύμφωνα με άλλες έρευνες η μουσική μπορεί να βοηθήσει όσους έχουν έντονο άγχος και να συμβάλει στην ανακούφιση του πόνου. Επίσης θεωρείται ότι συντελεί στη μείωση της υψηλής πίεσης και μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση συμπτωμάτων που οφείλονται στο στρες, όπως ταχυκαρδίες, αρρυθμίες κ.α. 
Τέλος τα παιδιά που παρακολουθούν μαθήματα μουσικής έχουν καλύτερη μνήμη σε σχέση με τα υπόλοιπα. Παράλληλα η μουσική μπορεί να έχει καλά αποτελέσματα και στη θεραπεία της δυσλεξίας.
Σύμφωνα και με παλιότερες έρευνες η μουσική μας κάνει πνευματικά δραστήριους, βοηθάει στη συγκέντρωση και ενισχύει τη δημιουργικότητά.
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου