Παρασκευή 29 Μαρτίου 2013

ΥΠΟΙΚ: Μόλις στο 4% οι εισπράξεις νέων ληξιπρόθεσμων

Τα αδύνατα σημεία του εισπρακτικού μηχανισμού αναδεικνύουν τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών για την πορεία είσπραξης δημοσίων εσόδων το πρώτο δίμηνο του έτους, από τα οποία...


το γενικό συμπέρασμα είναι ότι ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χ. Θεοχάρης έπιασε τους στόχους του.

Πράγματι οι συνολικές εισπράξεις εσόδων από τις εφορίες έχουν υπερκαλύψει τους μηνιαίους στόχουw και οι εισπράξεις ληξιπρόθεσμων οφειλών κινούνται επίσης εντός στόχων όσον αφορά τις παλαιές οφειλές.

Τη γενική εικόνα επισκιάζουν όμως επιμέρους τα έσοδα από ΦΠΑ που εισπράττουν οι Δ.Ο.Υ καθώς και οι εισπράξεις νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών. Τα στοιχεία δείχνουν ότι από τα φρέσκα ληξιπρόθεσμα έχει εισπραχθεί ποσοστό 4% και όχι 14% όπως είναι ο στόχος ενώ στο μέτωπο του ΦΠΑ σε σύνολο 140 Δ.Ο.Υ το Φεβρουάριο μόνο 17 πέτυχαν τους στόχους και πήγαν και καλύτερα ενώ οι υπόλοιπες εμφανίζονται με αρνητικό πρόσημο.

Το υπουργείο Οικονομικών πάντως σε επίσημη ανακοίνωσή του χαρακτηρίζει την πορεία είσπραξης των εσόδων από τις Δ.Ο.Υ ικανοποιητική «καταδεικνύοντας ότι οι προσπάθειες ενεργοποίησης του φοροεισπρακτικού μηχανισμού είναι σε σωστό δρόμο».

Αναλυτικά, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών:

Με βάση τα οριστικά στοιχεία των ΔΟΥ για το μήνα Ιανουάριο 2013, οι εισπράξεις, βάσει στοχοθεσίας, έπρεπε να ανέλθουν σε €2,86 δισ. Οι πραγματοποιηθείσες εισπράξεις ανήλθαν σε €2,91 δισ., ήτοι επίτευξη του στόχου και υπερκάλυψη του κατά 1,8%.

Με βάση τα οριστικά στοιχεία των ΔΟΥ για το μήνα Φεβρουάριο 2013, οι εισπράξεις, βάσει στοχοθεσίας, έπρεπε να ανέλθουν σε €1,55 δισ., ενώ εισπράχθηκαν €1,67 δισ. υπερκαλύπτοντας το στόχο κατά 7,8%.

Ειδικότερα, σε σχέση με τον στόχο είσπραξης ληξιπροθέσμων οφειλών παλαιοτέρων ετών (μέχρι 31/12/2012), στο δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2013 είχαμε συνολικά €432εκ. εισπράξεις και, συνυπολογίζοντας τις διαγραφές €481 εκ. Ο στόχος είσπραξης υπερκαλύφθηκε κατά 37%.

Ο ρυθμός είσπραξης των νέων ληξιπροθέσμων βρίσκεται σε σχετικά χαμηλά επίπεδα της τάξης του 4% έναντι στόχου 14%. Συνολικά έχουν εισπραχθεί €56 εκ.

Οι προσπάθειες της ΓΓΔΕ στην κατεύθυνση της διευθέτησης των προβλημάτων και της αύξησης της αποδοτικότητας συνεχίζονται και θα ενταθούν το επόμενο χρονικό διάστημα, πάντα με στόχο την βελτίωση των αποτελεσμάτων στον τομέα της είσπραξης εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού.
euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου