Κυριακή 31 Μαρτίου 2013

Επιπτώσεις στη λειτουργία της μνήμης έχει ο επιχείλιος έρπης

Τον κίνδυνο έκπτωσης των νοητικών λειτουργιών μπορεί να αυξάνει, σύμφωνα με μία νέα μελέτη, ο ιός που προκαλεί επιχείλιο έρπη...

Αμερικανοί ερευνητές από το πανεπιστήμιο Κολούμπια κατέληξαν στο συμπέρασμα αυτό πραγματοποιώντας πειράματα σε συνολικά 1.625 εθελοντές μέσης ηλικίας 69 ετών και τα οποία έδειξαν πως όσοι είχαν ενδείξεις χρόνιας λοίμωξης με τον ιό αυτό ή με ορισμένους άλλους, επιτύγχαναν χαμηλότερες βαθμολογίες σε τεστ αξιολόγησης των νοητικών δεξιοτήτων τους.
Η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Κέιταν και οι συνεργάτες της υπέβαλλαν τους εθελοντέςσε αναλύσεις αίματος, για να αναζητήσουν ενδείξεις χρόνιας μόλυνσης από συνηθισμένους παθογόνους μικροοργανισμούς. Οι μικροοργανισμοί αυτοί ήταν ο HSV1, ο HSV2, ένας άλλος ιός που λέγεται κυτταρομεγαλοϊός και συνήθως δεν προκαλεί συμπτώματα, το βακτήριο c.pneumoniae που προκαλεί πνευμονία, και το ελικοβακτήριο του πυλωρού που προκαλεί το πεπτικό έλκος.
Επιπλέον, τους υπέβαλλαν σε τεστ αξιολόγησης των νοητικών λειτουργιών και της μνήμης τους και διαπίστωσαν πως όσο μεγαλύτερο ήταν το «φορτίο λοιμώξεων» των εθελοντών, τόσο χειρότερες ήταν οι επιδόσεις τους στα τεστ.
Όπως εξήγησε η δρ. Κέιταν, η μόλυνση από τους τρεις ιούς φάνηκε να παίζει το μεγαλύτερο ρόλο στην έκπτωση των νοητικών δεξιοτήτων.
Συνολικά, το 23% των εθελοντών είχαν ενδείξεις έκπτωσης των νοητικών δεξιοτήτων κατά την έναρξη της μελέτης. Οι πιθανότητες να παρουσιάζουν τέτοιες ενδείξεις ήταν 2,5 φορές περισσότερες σε όσους ήταν φορείς και των τριών ιών, έναντι όσων δεν έφεραν κανέναν.
Η μελέτη έδειξε ακόμα πως η γυμναστική μπορεί να ασκεί προστατευτική δράση, καθώς η συσχέτιση των ιών με τις νοητικές δεξιότητες παρατηρήθηκε μόνο σε εθελοντές οι οποίοι έκαναν καθιστική ζωή.
Πολλοί άνθρωποι είναι φορείς του ιού του απλού έρπη ή HSV. Μία μορφή του, ο HSV-1, συνήθως προκαλεί τον επιχείλιο έρπη, ενώ μία άλλη, ο HSV-2, συνήθως προκαλεί τον έρπη των γεννητικών οργάνων.
Όταν ένας άνθρωπος μολυνθεί με τον HSV, αυτός «κρύβεται» σε λανθάνουσα κατάσταση στα νευρικά κύτταρα, για να αναζωπυρωθεί με το κατάλληλο ερέθισμα.
Ο HSV μπορεί να μετακινηθεί σε οποιοδήποτε τμήμα του σώματος, ακόμα και στον εγκέφαλο και για αυτό αρκετοί επιστήμονες εικάζουν ότι η χρόνια λοίμωξη από ερπητοϊό μπορεί να συμβάλλει στην άνοια, πιθανώς προκαλώντας εμμένουσα φλεγμονή στον εγκέφαλο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου