Τρίτη 26 Μαρτίου 2013

ΡΑΦΤΙΝΓΚ: Στα πιο όμορφα ποτάμια της Ελλάδας


Ο Αραχθος  θεωρείται από τους ειδικούς το πλέον ενδιαφέρον ποτάμι για rafting. Μια μοναδική εμπειρία στους υδάτινους δρόμους του ορεινού όγκου της Ελλάδας. Ενα αλλιώτικο, μα συναρπαστικό «οδοιπορικό», γεμάτο δράση και ισχυρές δόσεις αδρεναλίνης. Με λίγα λόγια, ώρα για ράφτινγκ! Ακολουθεί ένα... σκονάκι με όσα χρειάζεται να ξέρετε για το άθλημα, τα ποτάμια και την περιοχή που διατρέχουν. Καλές καταβάσεις!

Η πρώτη επαφή με το νερό σε τρομάζει! Ομως ήδη βρίσκεσαι μέσα στη βάρκα και έχεις βάλει στοίχημα με τον εαυτό σου να τα καταφέρεις.

Η μάχη μοιάζει άνιση, ο ποταμός δείχνει αήττητος, παντοδύναμος...
Ο Αραχθος θεωρείται από τους ειδικούς το πλέον ενδιαφέρον ποτάμι για rafting.
Στα θυμωμένα του περάσματα αντιπαλεύεις τους φόβους σου, τα πόδια σου καρφώνονται στη βάρκα και οι μύες δουλεύουν στο «κόκκινο». Τα όριά σου δοκιμάζονται για τα καλά.
Υπάρχουν στιγμές που παίρνεις ανάσα και χαλαρώνεις απολαμβάνοντας τα ευχάριστα σκαμπανεβάσματα, τα ατάραχα νερά, την υπέροχη φύση που σε αγκαλιάζει από παντού. Και έπειτα ξανά απ' την αρχή, σφίγγεις τα δόντια και κωπηλατείς δυνατά όπως προστάζει ο οδηγός σου, μέχρι να καταλάβεις πως τελικά δεν μπήκες στη βάρκα για να δαμάσεις το ποτάμι μα τον εαυτό σου, αλλά και για να συνεργαστείς με την ομάδα σου, να μοιραστείς την εμπειρία, να γελάσεις, να διασκεδάσεις...
Ενα είναι σίγουρο, το κατέβασμα ενός αφρισμένου ποταμού που διασχίζει μια μεγαλειώδη φύση θα σε συναρπάσει. Το ράφτινγκ είναι μια εμπειρία μοναδική που δεν θα λησμονήσεις ποτέ. Εξάλλου, τα ορεινά ποτάμια της χώρας μας (όπου συνήθως γίνεται το ράφτινγκ) είναι τα τελευταία παρθένα οικοσυστήματα, όπου ο άνθρωπος λόγω της ιδιαίτερης γεωφυσικής μορφολογίας τους ελάχιστα έχει παρέμβει.
Τι πρέπει να ξέρω για το άθλημα
Ισως είναι το πιο εύκολο από τα αποκαλούμενα «extreme» αθλήματα εφόσον το δοκιμάζεις οργανωμένα, αφού η μόνη προϋπόθεση για να μπει κάποιος σε μια φουσκωτή βάρκα είναι να ξέρει κολύμπι και οπωσδήποτε να ακολουθεί με προσοχή τις εντολές των υπεύθυνων συνοδών. Ολος ο εξοπλισμός όπως κράνη, σωσίβια, στολές και φυσικά οι βάρκες παραχωρούνται από το υπεύθυνο γραφείο. Οι εταιρείες που διοργανώνουν παρόμοιες εκδρομές φροντίζουν για τις τοπικές μετακινήσεις των συμμετεχόντων και κατ' επιλογήν για τη διαμονή και το φαγητό.
Οι ενδιαφερόμενοι το μόνο που θα πρέπει να έχουν μαζί τους είναι ένα μαγιό, ένα δεύτερο ζευγάρι αθλητικά παπούτσια εκτός από αυτό που θα φορούν (γιατί αυτά σίγουρα θα βραχούν), μια πετσέτα μπάνιου και μια αλλαξιά εσώρουχα. Επιπλέον, όσοι φορούν γυαλιά θα πρέπει να τα φορούν με το ειδικό σκοινάκι.
Ο βαθμός δυσκολίας ενός ποταμού αξιολογείται διεθνώς σε κλίμακα από το 1 έως το 5. Τα ποτάμια 1ου και 2ου βαθμού δυσκολίας είναι για αρχάριους και όσους γενικά θέλουν να πάρουν μια πρώτη γεύση. Αρκετά ελληνικά ποτάμια προσφέρουν περάσματα 3ου ή και 4ου βαθμού δυσκολίας, πάντοτε βέβαια με εναλλαγές, και συνιστώνται σε αυτούς που έχουν ξανακάνει ράφτινγκ και γνωρίζουν το άθλημα.
Οι προτεινόμενες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στις παρουσιαζόμενες περιοχές είναι ενδεικτικές. Καλό θα ήταν οι ενδιαφερόμενοι πριν προχωρήσουν σε κρατήσεις να επικοινωνήσουν με τις εταιρείες υπαίθριων δραστηριοτήτων για να μάθουν το πρόγραμμα των καταβάσεων, τις τιμές και να ενημερωθούν για τα πακέτα προσφορών που μπορεί να περιλαμβάνουν εκτός από το ράφτινγκ, διαμονή και φαγητό σε αρκετά χαμηλό κόστος.
Οπωσδήποτε χρήσιμο είναι να συζητήσετε επιπλέον με τους υπεύθυνους τις παροχές ασφάλειας (ασφαλιστική κάλυψη, αριθμός συνοδών, αριθμός επιβαινόντων σε κάθε βάρκα, εκπαίδευση αρχαρίων, δυνατότητα παροχής πρώτων βοηθειών κ.λπ.) ώστε χωρίς έγνοιες, να απολαύσετε τη μοναδική εμπειρία που θα σας προσφέρει αυτό το διαφορετικό ταξίδι στη «ράχη» του ποταμού.
Οπωσδήποτε χρήσιμο είναι να συζητήσετε επιπλέον με τους υπεύθυνους τις παροχές ασφάλειας (ασφαλιστική κάλυψη, αριθμός συνοδών, αριθμός επιβαινόντων σε κάθε βάρκα, εκπαίδευση αρχαρίων, δυνατότητα παροχής πρώτων βοηθειών κ.λπ.) ώστε χωρίς έγνοιες, να απολαύσετε τη μοναδική εμπειρία που θα σας προσφέρει αυτό το διαφορετικό «ταξίδι» στη ράχη του ποταμού.
Κείμενο: Θοδωρής Αθανασιάδης
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου