Δευτέρα 24 Δεκεμβρίου 2012

Ρόδι: Φέρνει τύχη και υγεία


Στην αρχαία Ελλάδα το ρόδι είχε μια ιδιαίτερη σημασία στη διατροφή, στην αντιμετώπιση ασθενειών και γενικότερα στις αντιλήψεις των ανθρώπων. Τότε, όπως και σήμερα το ρόδι συμβολίζει την καλοτυχία και την ευγονία, για το λόγο αυτό καταναλώνεται από τους νιόπαντρους την πρώτη μέρα του γάμου τους για να ευλογηθεί. Έχουν γίνει πολλές κλινικές έρευνες για τις ιδιότητές του, και έχει αποδειχθεί ότι οι θεωρίες της αρχαιότητας είχαν κάποια βάση. Διαβάστε λοιπόν που κάνει καλό...

Τι μας προσφέρει

Το ρόδι είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α, C, Ε, φυλλικό οξύ, σίδηρο, κάλιο, ασβέστιο και φυτικές ίνες. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ένα ρόδι καλύπτει το 40% της ποσότητας της βιταμίνης C και το 25% του φυλλικού οξέος που έχει καθημερινά ανάγκη ένας ενήλικας. Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες (ταννίνες, ανθοκυανίνες, ελλαγικό οξύ) και η συνολική αντιοξειδωτική ικανότητά του έχει υπολογιστεί ότι είναι 2-3 φορές μεγαλύτερη από αυτήν του κόκκινου κρασιού ή του πράσινου τσαγιού.

Που κάνει καλό

Επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι ο χυμός ροδιού εμποδίζει την οξείδωση της «κακής» χοληστερόλης (LDL), που αποτελεί σοβαρό παράγοντα κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα. Συγκεκριμένα, οι ταννίνες του ροδιού συμβάλλουν στη μείωση του οξειδωτικού στρες, βασικού συντελεστή στην εμφάνιση νοσημάτων όπως είναι η αθηροσκλήρυνση και το έμφραγμα του μυοκαρδίου. Σε μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε ασθενείς που παρουσίαζαν υψηλή πίεση, η κατανάλωση χυμού ροδιού για δύο εβδομάδες έδειξε ότι συμβάλλει στη μείωση της συστολικής αρτηριακής πίεσης, καθώς και στη μείωση του ενζύμου ACE, του οποίου τα επίπεδα σχετίζονται με την υπέρταση.  Επίσης, η κατανάλωση ροδιού συμβάλλει στην προστασία κατά του καρκίνου του δέρματος και του προστάτη, βοηθάει επιπλέον στην εξάλειψη των συμπτωμάτων της πρωινής ναυτίας στις εγκύους και συστήνεται ιδιαίτερα μετά από έντονη σωματική άσκηση.
Πολλοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν ότι το ρόδι δεν είναι τόσο φημισμένο όπως άλλα φρούτα γιατί δεν είναι πρακτικό στο καθάρισμα και ο χυμός του αφήνει λεκέδες. Πρέπει λοιπόν να το καθαρίζουμε με προσοχή αυτό το φρούτο και όχι να το παραμελούμε. Η φύση μας προίκισε να το έχουμε στη διάθεσή μας όντας τόσο εύγεστο, χυμώδες και ευεργετικό φρούτο από κάθε άλλο, δε μένει λοιπόν παρά να το εντάξουμε στην καθημερινή μας διατροφή.
Γράφει η Αθηνά Ρούντου, Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, BSc, Επιστημονική Υπεύθυνη ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Ιδρυτικό Μέλος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας
Επιστημονική επιμέλεια: Δημήτρης Γρηγοράκης, Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, MSc
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου