Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2012

Συμβουλές για να μην πάρουμε κιλά στις γιορτές














Οι γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς είναι από τις δυσκολότερες περιόδους για όσους κάνουν δίαιτα και θέλουν να χάσουν βάρος ή το έχουν ήδη χάσει και δεν θέλουν να το αυξήσουν πάλι . Οι διατροφικοί πειρασμοί είναι πάρα πολλοί, όπως είναι τα μελομακάρονα, οι κουραμπιέδες, τα άλλα χριστουγεννιάτικα γλυκά, τα αλκοολούχα ποτά, το πολύ φαγητό, τα αναψυκτικά, τα συνεχόμενα τραπεζώματα σε σπίτια συγγενών και φίλων.

Βεβαίως και δεν θα αποκοινωνικοποιηθούμε ή δεν θα πρέπει να αισθανόμαστε ενοχές αν φάμε ή πιούμε λίγο παραπάνω. Από την άλλη όμως δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι μόνο την ημέρα των Χριστουγέννων ή της Πρωτοχρονιάς, καταναλώνουμε περίπου 5.000 με 6.000 θερμίδες, τις τριπλάσιες περίπου από αυτές που απαιτούν οι ενεργειακές μας ανάγκες.

Πρέπει επομένως να θυμόμαστε ότι ο μέσος όρος αύξησης βάρους την περίοδο των εορτών για τον καθένα μας είναι περίπου 2 με 3 κιλά.

Υπάρχουν βέβαια και πολλά «υγιεινά» τρικ και συμβουλές που μπορούμε να εφαρμόσουμε προκειμένου να αποφύγουμε τα τεράστια διατροφικά «λάθη» και ταυτόχρονα να ικανοποιήσουμε την όρεξη μας. Ας τα δούμε:

* Όταν είμαστε καλεσμένοι για δείπνο σε σπίτι, φροντίζουμε να τρώμε ένα καλό πρωινό, ένα ελαφρύ μεσημεριανό και φρούτα ενδιάμεσα. Δεν πρέπει να μένουμε νηστικοί μέχρι την ώρα του δείπνου γιατί θα πεινάμε πολύ με αποτέλεσμα να φάμε μεγαλύτερη ποσότητα και να φορτώσουμε τον οργανισμό μας με πολλές θερμίδες.

* Στο τραπέζι επιλεγούμε πάντα μια σαλάτα και τη συνοδεύουμε με ψητό κρέας, λίγες πατάτες ή λίγο ρύζι. Είναι προτιμότερο να ξεκινάμε το γεύμα μας με μια σαλάτα για να αυξήσουμε το αίσθημα του κορεσμού και ταυτόχρονα να μειώσουμε το λίπος που θα απορροφηθεί στο έντερο μέσω των φυτικών ινών που τρώμε .

* Επιλεγούμε λευκό ή κόκκινο ξηρό κρασί (2 ποτήρια για τους άνδρες, 1 για τις γυναίκες ανά ημέρα). Το κρασί είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά που προστατεύουν την καρδία μας από τα πολλά λιπαρά που μπορεί να καταναλώσουμε. Εάν δεν μας αρέσει μπορούμε να πιούμε λίγη μπύρα ή ένα light αναψυκτικό.

* Εάν έχουμε «αδυναμία» στα γλυκά των εορτών μπορούμε με προσοχή να τα εντάξουμε στο διαιτολόγιο μας χωρίς όμως να πάρουμε κιλά. Το μελομακάρονο έχει τις λιγότερες θερμίδες και δεν περιέχει καθόλου χοληστερίνη και ζωικά λιπαρά. Αποτελεί τη καλύτερη επιλογή σε αντίθεση με τους κουραμπιέδες και τα αλλά γλυκά που έχουν πολύ περισσότερες θερμίδες και κορεσμένα λιπαρά.

* Τις ημέρες που δεν σκοπεύουμε να φάμε έξω ή δεν είμαστε καλεσμένοι σε τραπέζι καλό είναι να «γλυτώνουμε» τον οργανισμό μας από τα πολλά ζωικά λίπη και να τρώμε πολλά φρούτα, λαχανικά, όσπρια και άπαχα γαλακτοκομικά. Τα ζωικά λίπη είναι πλούσια σε κορεσμένα λίπη και μπορούν να μας ανεβάσουν την χοληστερίνη εάν τα τρώμε σε υπερβολή.

* Είναι παρά πολύ σημαντικό τις ημέρες αυτές αλλά και γενικά να πίνουμε άφθονο νερό. Το πολύ αλκοόλ αφυδατώνει τον οργανισμό μας έτσι πρέπει να αναπληρώνουμε το νερό που χάνουμε πίνοντας αρκετό νερό καθημερινά. Επίσης το νερό είναι απαραίτητο για να αποβληθούν οι “τοξίνες” που έχουν συσσωρευτεί στον οργανισμό μας αλλά και για να λειτουργεί σωστά ο μεταβολισμός.

* Να αυξήσουμε τη σωματική μας δραστηριότητα για να αντισταθμίσουμε τις επιπλέον θερμίδες που καταναλώνουμε λόγω εορτών. Τις μέρες αυτές έχουμε περισσότερο χρόνο και μπορούμε να περπατήσουμε, να πάμε στο γυμναστήριο, να χορέψουμε, να κάνουμε δουλειές στο σπίτι, να κάνουμε βόλτες σε πάρκα, βουνά ή στην παραλία. Και φυσικά όχι πολύ ώρα μπροστά στην τηλεόραση.

* Να περιορίσουμε όσο μπορούμε το επιπλέον αλάτι. Το αλάτι προκαλεί κατακράτηση υγρών στον οργανισμό μας. Την περίοδο των εορτών τρώμε συχνά εκτός σπιτιού και δε γνωρίζουμε ποσό αλάτι έχει το φαγητό που θα φάμε καλό είναι να περιορίζουμε τις πλούσιες σε αλάτι τροφές όπως τα έτοιμα σνακ, τους αλατισμένους ξηρούς καρπούς, τα πατατάκια, τα παστά και καπνιστά, τα πολλά τυριά. Ας προσπαθήσουμε επίσης να μαγειρεύουμε με λιγότερο αλάτι.

ΠΗΓΗ: tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου