Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2012

ΕΣΠΑ: "Κολλημένο" 1 στα 3 μεγάλα έργα - Απορρόφηση χαμηλότερη του 5%

Καθυστερήσεις καταγράφονται στην υλοποίηση των 180 μεγάλων έργων προτεραιότητας που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ...

Από τα μέχρι στιγμής στοιχεία, καθυστέρηση σημειώνεται σε ένα στα τρία έργα που έχουν ενταχθεί στη συγκεκριμένη ομάδα των μεγάλων έργων. Συγκεκριμένα, και σύμφωνα με στοιχεία Οκτωβρίου για 58 έργα (ποσοστό 32% επί του συνόλου) απαιτείται επιτάχυνση, καθώς σε αρκετά εξ αυτών η απορροφητικότητα των κονδυλίων δεν ξεπερνά το 5%!

Σαφώς καλύτερη είναι η «εικόνα» για 112 μεγάλα έργα, η πορεία υλοποίησης των οποίων κρίνεται ικανοποιητική, ολοκληρωμένα είναι πέντε, ενώ άλλα πέντε είναι τα έργα που βρίσκονται σε κίνδυνο.

Για το πόσο σημαντική είναι η υλοποίηση των συγκεκριμένων έργων αρκεί μόνο να αναφέρουμε ότι θα μπορούσε να φέρει επενδυτική ανάσα 11,5 δισ. ευρώ και δημιουργία 90.000-180.000 νέων θέσεων εργασίας.

Σημειώνεται ότι στα 180 έργα "σημαίες" περιλαμβάνονται project μεταφορών, διαχείρισης απορριμάτων, βελτίωσης της δημόσιας διοίκησης, έργα παραγωγής ηλεκτρισμού, αγωγών φυσικού αερίου, δράσεις στήριξης των μικρομεσαίων κ.λπ.

Προβλήματα όμως υπάρχουν και στη συνολική απορροφητικότητα των κονδυλίων του ΕΣΠΑ. Σύμφωνα με τα στοιχεία από το υπουργείο Ανάπτυξης έχουν απορροφηθεί μέχρι τις 9 Δεκεμβρίου 1,326 δισ. ευρώ από τον μνημονιακό φετινό στόχο των 3,73 δισ. ευρώ κοινοτικών κονδυλίων.

almyrosinfo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου