Σάββατο 22 Δεκεμβρίου 2012

Tρόφιμα και pH



Σημαντικός παράγοντας για την υγεία του σώματος είναι η ισορροπημένη τιμή του pH του αίματος και των ιστών. Τα ιδανικά επίπεδα pH διαφέρουν στα διάφορα σημεία του σώματος. Το pH του αίματος είναι πιο ενδεικτικό και θα πρέπει να είναι ελαφρώς αλκαλικό.

Η παρουσία των μετάλλων ασβεστίου, μαγνησίου, καλίου και νατρίου δημιουργεί αλκαλικό περιβάλλον. Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πολύ πλούσια σε κάλιο και μαγνήσιο και είναι επομέωνς αλκαλικά. Η παρουσία αμινοξέων αντίθετα δημιουργεί όξινο περιβάλλον, έτσι οι πρωτείνες όπως π.χ κρέας, ψάρι, αυγά, τυρί και ξηροί καρποί (εκτός από τα αμύγδαλα), είναι 'όξινα' και σιτηρά όπως π.χ σίκαλη, βρόμη, σιτάρη και ρύζι είναι λίγοτερο όξινα.

Το βούτυρο, η μαργαρίνη, ή ζάχαρη, το τσάι και ο καφές είναι ουδέτερα.

Θα πρέπει να συμπεριληφθούν στη διατροφή οι υγιεινές τροφές που δημιουργούν αλκαλικό PΗ στον οργανισμό όπως τα λαχανικά, οι μη ζωικης προέλευσης πρωτείνες, οι ωμές τροφές και το νερό καλής ποιότητας. Τροφές που δημιουργούν οξύτητα όσο το δυνατόν να αποφεύγονται.

Tα τρόφιμα και το pH τους


'Έντονα όξινα' τρόφιμα

Τυρί Ένταμ , αυγό, μαγιονέζα, ψάρι, οστρακόδερμα (ψάρια), μπέικον, μοσχάρι, κοτόπουλο, συκώτι, αρνί, κρέας, δημητριακά.

'Mέτρια όξινα' τρόφιμα

Βραζιλιάνικα καρύδια, καρύδια, τυρί Τσένταρ, τυρί Στίλτον, ρέγγα, σκουμπρί, σίκαλη, βρόμη, σιτάρι, ρύζι, δαμάσκηνα, κράνμπερυ, ελιές.

'Oυδέτερα' τρόφιμα


Βούτυρο, μαργαρίνη, καφές, τσάι, ζάχαρη, σιρόπι.

'Έντονα αλκαλικά' τρόφιμα

Αβοκάντο, πορτοκάλια, πατζάρια, ροδάκινα, καρότα, αχλάδια, πατάτες, σπανάκι, μανταρίνια, ξηρά φρούτα, μούρα, κεράσια, σύκα, γκρέιπφρουτ, σταφύλια, λεμόνια, πεπόνια.

'Mέτρια αλκαλικά τρόφιμα'

Αμύγδαλα, καρύδα, γάλα, φασόλια, λάχανο, σέλινο, φακές, μαρούλια, μανιτάρια, κρεμμύδια, λαχανικά με ρίζα, τομάτες, βερίκοκα, μήλα, μπανάνες, πράσινα λαχανικά.

ΠΗΓΗ:iatronet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου