Σε μια εποχή όπου η ρευστότητα αποτελεί το ζητούμενο για τη συντριπτική πλειονότητα των επιχειρήσεων, με τον τραπεζικό δανεισμό των εισηγμένων στο Χρηματιστήριο της Αθήνας εταιρειών να ξεπερνά τα 40 δισ. ευρώ, συνολικά 33 εταιρείες εμφανίζονται με γεμάτα ταμεία, καθώς αν αφαιρεθεί ο δανεισμός τους διαθέτουν μεγάλη ρευστότητα.
Η καπνοβιομηχανία Καρέλιας, η Aegean Airlines, η ΕΧΑΕ, ο ΟΛΘ, η Eurobank proreties, ο Ηρακλής, ο ΟΠΑΠ, η ΜΕΤΚΑ και η ΕΥΑΘ εμφανίζονται στην κορυφή της συγκεκριμένης λίστας, αν και θα πρέπει να επισημανθεί ότι συνολικά η κατάσταση της ρευστότητας στις λογιστικές καταστάσεις του συνόλου των εισηγμένων εμφανίζεται καλύτερη από την πραγματική.
Δεν αναφέρονται, π.χ., στοιχεία σχετικά με το μέρος των διαθεσίμων που είναι ενδεχομένως δεσμευμένο από τις τράπεζες ή αν υπάρχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το προσωπικό και προς τους προμηθευτές.
Στο σύνολο των εισηγμένων πάντως οι εταιρείες δείχνουν να έχουν εξαντλήσει όλους τους τρόπους βελτίωσης της ρευστότητάς τους, μέσα από τη μείωση των αποθεμάτων τους ή με τη μετακύλιση υποχρεώσεών τους στους δικούς τους προμηθευτές. Η εικόνα συνολικά παραμένει αρνητική, καθώς αρκετές εισηγμένες με προβλήματα ρευστότητας αντιμετωπίζουν ακόμη και τον κίνδυνο υπαγωγής στο άρθρο 99, με τις τράπεζες να παίζουν πλέον καταλυτικό ρόλο για τη μετέπειτα πορεία τους.
Μεσοπρόθεσμα, όπως εκτιμάται στην αγορά, οι τράπεζες μπορούν να επιλέξουν τις περιπτώσεις εκείνες των εταιρειών που πρέπει να στηρίξουν και τις υπόλοιπες, που ενδεχομένως να τις οδηγήσουν ακόμη και σε «λουκέτο». Η μεγάλη αύξηση στα χρηματοοικονομικά έξοδα των εταιρειών λόγω αναδιαρθρώσεων με αυξημένο επιτόκιο, μαζί με τις απομειώσεις στοιχείων ενεργητικού, ενέτεινε τις ζημιές προ φόρων στο σύνολο των εισηγμένων.
Στο σύνολο των εισηγμένων οι 147 είναι σήμερα ζημιογόνες με 19 εξ αυτών να γυρνούν σε ζημιές από κέρδη, 81 αύξησαν τις ζημιές τους, ενώ 47 τις μείωσαν.
Θετικά μηνύματα έρχονται από εξαγωγικούς κλάδους και εξωστρεφείς εταιρείες, ενώ κλάδοι όπως το Λιανεμπόριο, οι Κατασκευές, οι Μεταφορές, ο Τύπος, οι Κλωστές και φυσικά οι Τράπεζες έχουν πληγεί σημαντικά, τη στιγμή που ανθεκτικότητα φαίνεται να επιδεικνύουν οι εισηγμένες ΔΕΚΟ.
Η πτώση στον τζίρο δεν αντικατοπτρίζει το βάθος της ύφεσης στην Ελλάδα, καθώς αμβλύνεται από τις εξαγωγικές εταιρείες. Σε ορισμένους εξαγωγικούς κλάδους οι τζίροι επωφελήθηκαν επίσης από τη διεθνή άνοδο των τιμών ορισμένων προϊόντων, ενώ ρόλο έπαιξε και η αύξηση των εσόδων της ΔΕΗ λόγω αυξημένων τιμολογίων. Πολλές επιχειρήσεις επιπλέον μείωσαν πολύ τις τιμές για να διατηρήσουν τις πωλήσεις τους σε σταθερά επίπεδα, κάτι που επηρεάζει τα περιθώρια κέρδους τους.
Πρώτη εταιρεία σε κερδοφορία στο εννεάμηνο εφέτος ήταν ο ΟΤΕ λόγω και έκτακτων κερδών, ακολουθούμενος από τον ΟΠΑΠ που είναι πρώτος σε επαναλαμβανόμενα κέρδη, όπως και πέρυσι, με την Coca-Cola 3E, τη ΔΕΗ, τα ΕΛΛΠΕ και το Folli-Folie Group να ακολουθούν. Τη δεκάδα συμπληρώνουν Μότορ Οϊλ, ΜΕΤΚΑ, ΕΥΔΑΠ και Καρέλιας. Οσον αφορά τον συνολικό τραπεζικό δανεισμό των εισηγμένων, παρατηρείται μια μείωση στα 40,38 δισ. ευρώ από 41,74 δισ. ευρώ πέρυσι χάρη σε εταιρείες όπως ο ΟΤΕ, η ΔΕΗ, ο Τιτάν και η Coca-Cola 3E. Το ταμείο των εισηγμένων στο εννεάμηνο ανήλθε σε 7,7 δισ. ευρώ και επομένως ο καθαρός δανεισμός διαμορφώθηκε στα 32,68 δισ. ευρώ.
Εξάλλου η περίοδος 2003-2008, δηλαδή κατά τη χρυσή εποχή του τραπεζικού συστήματος κατά την οποία οι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο εταιρείες και οι επιχειρηματίες υπερδιπλασίασαν τα τραπεζικά χρέη τους, καθώς από 19,8 δισ. ευρώ έφθασαν πέντε χρόνια αργότερα τα 43,9 δισ. ευρώ, έχει περάσει ανεπιστρεπτί, αφού η τάση αντιστράφηκε το 2009, καθώς η κρίση έκλεισε τις στρόφιγγες της ρευστότητας.
Κάποιες εταιρείες πάντως έχουν ακόμη και σήμερα πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό λόγω μεγέθους, ενώ η πλειονότητα των εταιρειών προβαίνει σε αναδιάρθρωση δανεισμού, αφού δεν είναι δυνατόν να αποπληρώσει τον βραχυπρόθεσμο δανεισμό λόγω ταμειακών δυσχερειών. Πάντως αρκετές εταιρείες κατάφεραν και μείωσαν τον δανεισμό τους λόγω καλύτερης διαχείρισης κεφαλαίου κίνησης. Ο συνολικός δανεισμός λοιπόν στο εννεάμηνο μειώθηκε στα 40,38 δισ. ευρώ χάρη σε εταιρείες όπως ο ΟΤΕ, η ΔΕΗ, ο Τιτάν και η Coca-Cola 3E, ενώ το ταμείο των εισηγμένων το ίδιο διάστημα ανήλθε σε 7,7 δισ. ευρώ και επομένως ο καθαρός δανεισμός υποχώρησε στα 32,68 δισ. ευρώ.
Το μαύρο σκηνικό των εισηγμένων
Η βαθιά ύφεση, οι εκλογικές αναμετρήσεις, η αύξηση των επισφαλειών, η παντελής έλλειψη ρευστότητας, η κάθετη πτώση της κατανάλωσης και η μείωση των εισοδημάτων, η αύξηση της ανεργίας, οι δανειακές υποχρεώσεις, ο περιορισμός της διαθέσιμης ταμειακής ρευστότητας, τα αυξημένα χρηµατοοικονοµικά έξοδα, οι λογιστικές απομειώσεις και η συρρίκνωση του περιθωρίου κέρδους και του όγκου των πωλήσεων συνθέτουν το μαύρο σκηνικό για τις εισηγμένες επιχειρήσεις.
Για ορισμένες εταιρείες η μικρή βελτίωση των περιθωρίων λόγω μείωσης του λειτουργικού κόστους, την ώρα που η πτώση της εγχώριας ζήτησης αντισταθμίστηκε από τις εξαγωγές, δείχνει ότι αυτές κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση. Το κόστος δανεισμού πάντως παραμένει σε υψηλά επίπεδα, ακυρώνοντας το πλεονέκτημα της χαμηλότερης φορολογικής βάσης. Παράλληλα, μεγάλη αύξηση παρατηρείται στα χρηματοοικονομικά έξοδα των εταιρειών λόγω αναδιαρθρώσεων με αυξημένο επιτόκιο, οι οποίες μαζί με τις απομειώσεις στοιχείων ενεργητικού οδηγούν σε ζημιές.
tovima.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου