Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2012

Αυτές θα είναι οι 10 πολιτιστικές πρωτεύουσες του 2013

Πρωταγωνίστριες στην παγκόσμια πολιτιστική σκηνή θα είναι, το 2013, 10 πόλεις ανά τον κόσμο. Οι πολιτιστικές πρωτεύουσες αναμένεται να αποτελέσουν δημοφιλή τουριστικό...


προορισμό, καθώς σε κάθε μία από αυτές θα αναδεικνύεται κάτι διαφορετικό από την πολιτιστική τους παράδοση.

Από την πρώτη πόλη πολιτιστική πρωτεύουσα του Ηνωμένου Βασιλείου, που βρίσκεται στη Βόρεια Ιρλανδία, μέχρι τη νεότερη πόλη της… γαστρονομίας στη Νότια Κορέα, τα παρακάτω αστικά κέντρα, θα ξεχωρίσουν στον παγκόσμιο χάρτη με εορταστικές εκδηλώσεις προσελκύοντας το ανάλογο κοινό.

Η Μασσαλία
Ως μία από τις δύο πολιτιστικές πρωτεύουσες της Ευρώπης για το 2013, η Μασσαλία, στα νότια της Γαλλίας δουλεύει σκληρά για τις προετοιμασίες της τιμητικής της χρονιάς. Μεγάλα έργα, έχουν αλλάξει πραγματικά την πόλη, στοχεύοντας να την μετατρέψουν σε μια τεράστια παιδική χαρά.

Παράλληλα δημιουργούνται νέοι, μόνιμοι πολιτιστικοί χώροι. Κατά τη διάρκεια του έτους, θα διοργανώνονται στη Μασσαλία υπαίθριοι χοροί, εκθέσεις τέχνης και πολλά ακόμη events.

Kosice, Σλοβακία
Η δεύτερη πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2013, είναι η πρώτη πόλη στη Σλοβακία που τιμάται με αυτόν τον τίτλο, καθώς η χώρα συμμετέχει για πρώτη φορά στον θεσμό.

Στην πόλη Kosice σχεδιάζονται γεγονότα όπως η Νύχτα των Μουσείων και των Γκαλερί, το «Use The City festival», γιορτές μουσικής, λαϊκού πολιτισμού, χορού, ενώ προγραμματίζονται ιδιαίτερα αφιερώματα για τον πολιτισμό των Ρομά.

Barranquilla, Κολομβία
Ο τίτλος της αμερικανικής πολιτιστικής πρωτεύουσας για το 2013, πηγαίνει στην Barranquilla της Κολομβίας.

Η πόλη-λιμάνι είναι διάσημη για το Καρναβάλι της που προστέθηκε στη λίστα της UNESCO για την Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της Ανθρωπότητας, το 2003. Η τέταρτη μεγαλύτερη πόλη της Κολομβίας, αποτελεί, τόσο έναν βιομηχανικό κόμβο, όσο και ένα κοσμοπολίτικο αστικό κέντρο και είναι γνωστή για τη νυχτερινή της ζωή, τα ιστορικά κτήρια και την λαχταριστή κουζίνα της.

Ως πολιτιστική πρωτεύουσα, επικεντρώνεται στην αστική ανανέωση και φιλοξενεί σημαντικές εκδηλώσεις. Σ’ αυτές συμπεριλαμβάνονται και οι εορτασμοί για τα 200 χρόνια από την επίσημη αναγνώρισή της ως πόλη.

Jeonju, Νότια Κορέα
Είναι γνωστό: η πόλη Jeonju είναι ένα εξαιρετικό μέρος που φημίζεται για την πρωτότυπη και εξαιρετικής ποιότητας, κουζίνα.

Αναγνωρισμένη για τα μέτρα που έχει λάβει για τη διασφάλιση της γαστρονομικής της κληρονομιάς, αυτή η πόλη της Νότιας Κορέας είναι η τέταρτη πόλη της γαστρονομίας, σύμφωνα με την UNESCO. Οι άλλες τρεις πόλεις είναι oι: Popayan στην Κολομβία, Chengdu στην Κίνα και Ostersund στη Σουηδία.

Μεταξύ των διάσημων πιάτων της νοτιοκορεατικής πόλης είναι το Jeonju Bibimbap, ένα πολύχρωμο μπολ με ρύζι και πάνω από 30 διαφορετικά λαχανικά, κρέατα και αρωματικές ουσίες. Επίσης, ρύζι και κριθάρι σε ένα πέτρινο σκεύος που σερβίρεται με ξηρούς καρπούς, ginseng και φρέσκα λαχανικά και το δυνατό παραδοσιακό κρασί leegangju.

Derry-Londonderry, Βόρεια Ιρλανδία
Η Βόρεια Ιρλανδία «φιλοξενεί» την πρώτη πόλη πολιτισμού στη Βρετανία. Η ιστορική, περιτοιχισμένη πόλη Derry-Londonderry, θα γιορτάσει την τιμητική της διάκριση με ένα νυχτερινό φεστιβάλ φώτων, το μεγαλύτερο ιρλανδικό φεστιβάλ του κόσμου, καθώς και δεκάδες άλλα πολιτιστικά γεγονότα τέχνης, αλλά και αθλητικές εκδηλώσεις και θεάματα με μουσική και χορό, όπως και τα καθιερωμένα φεστιβάλ Τζαζ και Έρχαρτ.

Πεκίνο, Κίνα
Το Πεκίνο είναι η πιο πρόσφατη πόλη που τιμήθηκε ως πόλη της UNESCO για το design.

Με έργα εντυπωσιακού design, δημιουργικά προγράμματα κατάρτισης, νέα αρχιτεκτονική και πολεοδομία που προωθούνται από μια όλο και περισσότερο ζωντανή κοινότητα δημιουργών, το Πεκίνο έχει κερδίσει επάξια μια θέση δίπλα σε άλλες πόλεις του design, όπως το Βερολίνο και το Μόντρεαλ.

Αμβέρσα, Βέλγιο
Η Αμβέρσα ενδιαφέρεται ιδιαιτέρως για τον αθλητισμό και έχει ανακηρυχθεί σε Πρωτεύουσα του Αθλητισμού για το 2013, από τον Σύνδεσμο για τις Ευρωπαϊκές Πρωτεύουσες του Αθλητισμού. Κάθε χρόνο, περισσότερα από 70 διαφορετικά, αθλητικά γεγονότα, όπως τένις, ποδηλασία, κολύμπι και τρέξιμο, προσελκύουν περισσότερους από 450.000 θεατές.

Το 65% του ενήλικου πληθυσμού της Αμβέρσας ασχολείται με τα σπορ, ενώ υπάρχουν πολλές ευκαιρίες και για τους επισκέπτες, όπως ο μαραθώνιος τον Απρίλιο (www.dvvantwerp10miles.be ) και το Iron Man Half Triathalon τον Ιούλιο.

Norwich, Αγγλία
Ως 34η πόλη στο Δίκτυο Δημιουργικών Πόλεων της UNESCO, το Norwich στην Αγγλία, είναι αντίστοιχη του Δουβλίνου στην Ιρλανδία, της Iowa City, στην Αϊόβα και άλλων πόλεων σε όλο τον κόσμο, ως Πόλη της Λογοτεχνίας.

Το Norwich ξεχωρίζει για την ακμάζουσα κοινότητα συγγραφέων του και για την ιστορία των εκδόσεών του. Αν θέλετε να καταλάβετε τι σημαίνουν αυτά, επισκεφτείτε την πόλη μεταξύ Φεβρουαρίου και Ιουνίου, για το ετήσιο εαρινό Λογοτεχνικό Φεστιβάλ ( www.uea.ac.uk/litfest ) και από το Σεπτέμβριο έως το Δεκέμβριο για το Φθινόπωρο Λογοτεχνικό Φεστιβάλ.

Νάπολη, Ιταλία
Σε μια ασυναγώνιστη τοποθεσία στην ακτή Amalfi της Ιταλίας, η Νάπολη είναι η πολιτιστική πρωτεύουσα του Ιδρύματος Universal Forum of Cultures για το 2013. Ως πόλη του Παγκοσμίου Φόρουμ των Πολιτισμών, η Νάπολη και η γύρω περιοχή της Καμπανίας, θα φιλοξενήσει 101 ημέρες με εκδηλώσεις, όπως μεγάλες συναυλίες και εκθέσεις, μεταξύ 25 Μαΐου και 4 Σεπτεμβρίου.

Η περιοχή έχει αναδιαμορφωθεί για να προετοιμαστεί για τα φώτα της δημοσιότητας και οι επισκέπτες μπορούν να επωφεληθούν ακόμη και αν δεν παρακολουθήσουν τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις.

Μπογκοτά, Κολομβία
Η ταχέως αναπτυσσόμενη μουσική σκηνή της Μπογκοτά, έκανε την πρωτεύουσα της Κολομβίας να κερδίσει τον τίτλο της Πόλης της Μουσικής, από την UNESCO.

Η Μπογκοτά γιορτάζει την πολιτιστική ποικιλομορφία της μέσα από τη μουσική και την χρησιμοποιεί ως «εργαλείο για την κοινωνικοοικονομική βελτίωση». Οι δεκάδες χώροι εκδηλώσεων της πόλης γεμίζουν με εκδηλώσεις κλασικής, μοντέρνας, αλλά και λαϊκής μουσικής. Άλλες Πόλεις της Μουσικής είναι η Σεβίλλη στην Ισπανία, η Bologna στην Ιταλία, η Γλασκώβη στη Σκωτία και η Γάνδη στο Βέλγιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου