Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2012

ΔΕΗ: Μέσοσταθμικές αυξήσεις 24,9% στο ρεύμα

ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΤΗ ΡΑΕ ΓΙΑ ΤΟ 2013

ΔΕΗ: Μέσοσταθμικές αυξήσεις 24,9% στο ρεύμα Αυξήσεις που θα κυμανθούν από 14,5 έως 48,7% στο οικιακό τιμολόγιο, «πάγωμα» του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου, και του τιμολογίου πολυτέκνων και αλλαγές στα κλιμάκια των χρεώσεων, προβλέπουν, μεταξύ άλλων, οι προτάσεις της ΔΕΗ προς τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας για τα τιμολόγια που θα ισχύσουν το 2013.

Η μεσοσταθμική αύξηση που ζητά η ΔΕΗ, επικαλούμενη την αύξηση του κόστους, για όλη τη χρονιά είναι 24,9% και κατανέμεται σε τρεις δόσεις:

  • 10,8 % από 1ης Ιανουαρίου,
  • 6,3 % από 1ης Μαΐου και
  • 6,1 % από 1ης Ιουλίου, οπότε τα τιμολόγια απελευθερώνονται.
Η μεσοσταθμική αύξηση αφορά το σύνολο των εσόδων της ΔΕΗ από όλες τις κατηγορίες καταναλωτών.
Ειδικά για το οικιακό τιμολόγιο, σύμφωνα πάντα με την πρόταση της ΔΕΗ, οι αυξήσεις κυμαίνονται από 14,5% έως 48,7%, ανάλογα με την κλίμακα κατανάλωσης στην οποία εντάσσεται ο καταναλωτής. Σε ό,τι αφορά τα κλιμάκια, η πρόταση προβλέπει:
- Από 1-1-2013 κατάργηση του κλιμακίου 801-1000 κιλοβατώρες ανά τετράμηνο και δημιουργία νέου, από 801-2000 κιλοβατώρες.
- Από 1-7-2013 κατάργηση και του κλιμακίου 0-800 kwh, οπότε το πρώτο κλιμάκιο κατανάλωσης θα γίνει από 0- 2000 kwh.
Η ΔΕΗ προτείνει επίσης να παραμείνουν στα επίπεδα του 2012 οι χρεώσεις για το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο και το τιμολόγιο πολυτέκνων.
Η ΡΑΕ χαρακτηρίζει αναπόφευκτες τις αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ, αναφέρει ωστόσο ότι θα υποβάλει την πρόταση προς το υπουργείο για τη διαμόρφωση των τιμολογίων «με βασικό γνώμονα τη βιώσιμη και αποδοτική λειτουργία της ΔΕΗ, αλλά πρωτίστως το όφελος του τελικού καταναλωτή και της εθνικής οικονομίας, μέσω του περιορισμού, στο ελάχιστο δυνατό, των αναπόφευκτων πλέον αυξήσεων των τιμολογίων».
Το τελικό ύψος των αυξήσεων καθορίζεται (έως ότου απελευθερωθούν τα τιμολόγια) με απόφαση του ΥΠΕΚΑ, ύστερα από τη γνωμοδότηση της ΡΑΕ, η οποία έχει ήδη ζητήσει αναλυτικά κοστολόγια από τη ΔΕΗ. Η απελευθέρωση αποτελεί και μνημονιακή υποχρέωση, όπως και η προσαρμογή των τιμολογίων προκειμένου να αντανακλούν το κόστος.
«Πράσινο» για την κατασκευή της νέας λιγνιτικής μονάδας στην Πτολεμαΐδα
Σε μια άλλη εξέλιξη, την υπογραφή της σύμβασης κατασκευής της νέας λιγνιτικής μονάδας της ΔΕΗ στην Πτολεμαίδα αποφάσισε το ΔΣ της ΔΕΗ στη σημερινή του συνεδρίαση.
Ανάδοχος του έργου, σύμφωνα με το διαγωνισμό που είχε ολοκληρωθεί πέρυσι το Νοέμβριο, είναι η εταιρία ΤΕΡΝΑ έναντι συμβατικού τιμήματος 1.39 δισ. ευρώ. Πρόκειται για μονάδα μικτής ισχύος 550 έως 660 μεγαβάτ με δυνατότητα παροχής θερμικής ισχύος 140 MWth για τηλεθέρμανση.
Η ΓΕΝΟΠ με αποψινή ανακοίνωση χαιρετίζει την απόφαση της ΔΕΗ ενώ την ικανοποίησή του εξέφρασε και το Σωματείο «Σπάρτακος» κάνοντας λόγο για έργο σύγχρονο, αντιρρυπαντικής τεχνολογίας, που αυτή τη στιγμή αποτελεί το μεγαλύτερο αναπτυξιακό και επενδυτικό έργο της επιχείρησης με πολλαπλά οφέλη για ολόκληρη τη χώρα.
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου