Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2012

Γυναίκες που κερδίζουν ανδροκρατούμενες θέσεις στην οικονομική κρίση

γράφει ο Λεωνίδας Κουδουμογιαννάκης
Σήμερα που η ανεργία των γυναικών στην Ελλάδα εκτινάχθηκε σε επίπεδο ρεκόρ στο 30,1% και η ανεργία τον Σεπτέμβρη κέρδισε την θλιβερή πρωτιά με...


το 26% σε όλη την Ευρωζώνη, ξεπερνώντας ακόμα και την Ισπανία σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΑΤ) η αναζήτηση μιας θέσης εργασίας στις γυναίκες γίνεται ακόμα βασανιστική.

Στην σημερινή οικονομική κρίση τα παραδοσιακά οχυρά των επαγγελμάτων στην Ελλάδα φαίνεται ότι γκρεμίζονται το ένα μετά το άλλο. Κάνοντας την αρχή «ισότητα στα δύο φύλα» πράξη, ανέτρεψαν τα παραδοσιακά δεδομένα και στον τόπο μας, αφού κατάφεραν να διεκδικήσουν και να κερδίσουν άξια μια θέση εργασίας σε τομείς στους οποίους μέχρι πρόσφατα μόνο άνδρες έβλεπε κανείς.

Ο λόγος για τις γυναίκες που τα τελευταία χρόνια αποφάσισαν ότι τίποτα δεν είναι αδύνατο για το «ασθενές φύλο». Έτσι πήραν και αυτές στα χέρια τους το ταξί, το λεωφορείο, ακόμη και το αεροπλάνο. Άλλες πιο «μερακλήδισσες» ανέλαβαν την τέχνη του καλού σουβλατζή ενώ άλλες, με ένα πηλοφόρι και μυστρί, έκτισαν ακόμη και σπίτια.

Γυρνώντας την πλάτη στα ταμπού και στις προκαταλήψεις που κρύβονταν πίσω από κάθε «ανδρικό» επάγγελμα, πολλές γυναίκες, είτε λόγω ανάγκης είτε λόγω πραγματικής τους αγάπης για τη συγκεκριμένη εργασία, προσπάθησαν και όχι μόνο κατάφεραν να κάνουν αυτό που ήθελαν, αλλά ξεχώρισαν ανάμεσα στους καλούς του είδους τους!

Ένα νέο κορίτσι από την Ιεράπετρα, η Αντωνία Γαϊτανάκη, πρωταθλήτρια Ελλάδας στο άθλημα της σφαιροβολίας στην κατηγορία νέων, με συμμετοχή στους Βαλκανικούς αγώνες να κατακτά την τέταρτη θέση και σήμερα είναι αθλήτρια του Γ.Ε. Ιεράπετρας, είναι μια από τις γυναίκες που ανέτρεψε τα παραδοσιακά δεδομένα σε ένα από το καθαρά ανδρικό επάγγελμα. Συνάντησα την Αντωνία Γαϊτανάκη στο χώρο εργασίας της και μου δήλωσε:

«Όλα αυτά τα χρόνια ασχολιόμουν με τον αθλητισμό αλλά αυτό δεν με εμπόδισε να ασχοληθώ και με την εργασία. Έχω εργασθεί σε αγροτικές εργασίες όπως θερμοκήπια και λιομάζωμα και σε καθαρισμό οικιών. Έχω δουλέψει σε φανοποιείο και σε βουλκανιζατέρ. Με το βουλκανιζατέρ ασχολήθηκα από τα δώδεκα μου χρόνια έως τα δεκαοκτώ στο βουλκανιζατέρ του πατέρα μου από τον οποίο έμαθα τα μυστικά της δουλειάς. Κατάγομαι από πολύτεκνη οικογένεια κοριτσιών. Η πρώτη μου αδελφή ασχολείται και αυτή με αντρική εργασία ως βαφέας αυτοκινήτων σε φανοποιείο. Στην σημερινή οικονομική κρίση που η ανεργία αυξάνεται ραγδαία, θεωρούσα ότι θα είναι πολύ δύσκολο για μένα να βρω δουλειά και μάλιστα σε ένα επάγγελμα που είναι καθαρά ανδρικό. Ευτυχώς βρέθηκε μία θέση εργασίας σε τοπικό βουλκανιζατέρ στην Ιεράπετρα και έχοντας ένα καλό βιογραφικό και πραγματική αγάπη για αυτή την δουλειά, διεκδίκησα και κέρδισα αυτή την θέση. Αυτό που έχω να πω σε όλες τις γυναίκες είναι ότι η δουλειά δεν είναι ντροπή. Δεν υπάρχουν πλέον ανδρικές και γυναικείες δουλειές. Όλες είναι κοινές αρκεί να έχουμε όρεξη να δουλέψουμε αρκεί να πιστέψουμε ότι μια γυναίκα όλα τα μπορεί».


Η ανεργία πλήττει περισσότερο τις γυναίκες

Οι γυναίκες πλήττονται περισσότερο από την ανεργία απ' ό,τι οι άνδρες, σύμφωνα με την έκθεση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας για τις παγκόσμιες τάσεις της απασχόλησης κατά το 2012, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα στη Γενεύη.

Στην έκθεση, που συντάχθηκε σε συνεργασία με την οργάνωση «Ηνωμένα Έθνη Γυναίκες», τη μονάδα των Ηνωμένων Εθνών για την ισότητα των φύλων και τη χειραφέτηση των γυναικών, σημειώνεται ότι μεταξύ 2002-2007 το ποσοστό ανεργίας των γυναικών παγκοσμίως ανερχόταν στο 5,8% έναντι 5,3% για τους άνδρες.

Η κρίση που προέκυψε στη συνέχεια διεύρυνε τη διαφορά «κατά 0,5-0,7 της μονάδας και κατέστρεψε 13 εκατομμύρια θέσεις εργασίας στις οποίες απασχολούνταν γυναίκες», τονίζει η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας. Επιπλέον, δεν υπάρχει καμία προοπτική βελτίωσης της κατάστασης τα επόμενα χρόνια. Από το 2009 έχουν χαθεί συνολικά 29 εκατομμύρια θέσεις εργασίας -και για τα δύο φύλα- ενώ εκτιμάται ότι το 2013 μπορεί να χαθούν άλλα 2,5 εκατομμύρια θέσεις εργασίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου