Κυριακή 23 Δεκεμβρίου 2012

Πράσινο φως για Ελληνική Ριβιέρα

Σήμα για τη μεγαλύτερη αστική ανάπλαση που έγινε ποτέ στην Ελλάδα, αυτή του παραλιακού μετώπου της Αττικής, δίνει ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος. Η μεταμόρφωση μιας περιοχής που...


ξεκινά από το Φάληρο και φτάνει μέχρι το Σούνιο και η ανάδειξη της ακτογραμμής του Λεκανοπεδίου μπορεί να προσελκύσει τεράστια κεφάλαια και σημαντικούς επενδυτές από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Στον αναπτυξιακό νόμο, και συγκεκριμένα στα άρθρα 16 και 17 προβλέπεται η σύσταση ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία «Παράκτιο Αττικό Μέτωπο Α.Ε.» η οποία θα αναλάβει να «τρέξει» όλο αυτό το μεγάλο έργο.

Η εταιρεία προβλέπεται να έχει διάρκεια 99 χρόνια και μετοχικό κεφάλαιο 500.000 ευρώ (1.000 μετοχές των 500 ευρώ) το οποίο θα καταβάλει εξ ολοκλήρου το ελληνικό δημόσιο εντός 6 μηνών.

Σύμφωνα με τον νόμο: «Σκοπός της εταιρείας είναι η διοίκηση, η διαχείριση και η αξιοποίηση δημοσίων και ιδιωτικών εκτάσεων, κτιρίων και εγκαταστάσεων, καθώς και εκτάσεων, κτιρίων και εγκαταστάσεων ιδιοκτησίας ΝΠΔΔ, που βρίσκονται στην περιοχή μεταξύ του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας και του ακρωτηρίου Σουνίου (στο εξής η «Υπό Αξιοποίηση Περιοχή») και που παραχωρούνται στην εταιρεία με τις κοινές υπουργικές Αποφάσεις της επομένης παραγράφου ή μεταβιβάζονται σε αυτήν με αγοραπωλησία, δωρεά, κληροδότημα ή άλλου τύπου σύμβασης κ.λ.π., εξαιρουμένων ρητώς των εκτάσεων του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού και της Παράκτιας Ζώνης Αγίου Κοσμά Αττικής (πρώην Ολυμπιακό Κέντρο Ιστιοπλοΐας Αγίου Κοσμά και Εθνικό Κέντρο Νεότητας Αγίου Κοσμά), του Σταδίου Ειρήνης & Φιλίας (ΣΕΦ), του Αστέρα Βουλιαγμένης και των Μαρινών Αλίμου και Γλυφάδας.

Η εταιρεία δεν δύναται να μεταβιβάσει καθ' οιοδήποτε τρόπο σε τρίτους την κυριότητα των ακινήτων που θα της παραχωρηθούν κατά τα ανωτέρω χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του ΤΑΙΠΕΔ».

Εταιρεία

Ουσιαστικά η εταιρεία που συστήνεται θα εποπτεύεται από το υπουργείο Ανάπτυξης αλλά θα λογοδοτεί στο ΤΑΙΠΕΔ, γεγονός που ξεκαθαρίζει τις όποιες ενστάσεις υπήρχαν και οι οποίες έλεγαν ότι έρχεται να «καπελώσει» το Ταμείο. Η εταιρεία θα μπορεί να κάνει απαλλοτριώσεις, αγορές, να αναθέτει μελέτες, έργα, να κάνει μισθώσεις και γενικά παραχωρήσεις χρήσης, ενώ θα επιδοτείται από το ΠΔΕ ή από τον προϋπολογισμό. Στο άρθρο 17 προβλέπεται η σύσταση εταιρειών ειδικού σκοπού (SPV's) με σκοπό τη διοίκηση, διαχείριση και αξιοποίηση δημόσιας έκτασης και κτιρίων ή άλλων εγκαταστάσεων.

Απαλλοτριώσεις

Ουσιαστικά η «Παραλιακό Αττικό Μέτωπο» έρχεται να λύσει όλα τα προβλήματα που υπάρχουν επί χρόνια κι εμποδίζουν τη δημιουργία της «Ελληνικής Ριβιέρας», όπως, απαλλοτριώσεις, καταπατήσεις δημόσιων εκτάσεων, διεκδικήσεις, χρήσεις γης που πρέπει να αλλάξουν, γενικότερα πολεοδομικός και χωροταξικός σχεδιασμός.

Ολοι συμφωνούν ότι στην τεράστια αυτή έκταση μπορούν να γίνουν επενδύσεις δισεκατομμυρίων και να αλλάξει η μορφή της Αττικής, στα πρότυπα του παραλιακού μετώπου της Βαρκελώνης. Τα έργα μπορούν να συνδυαστούν με την ανάπλαση του Ελληνικού, το παραλιακό μέτωπο στο ΣΕΦ και την αξιοποίηση του λεγόμενου «Μικρού Καβουριού», της έκτασης δηλαδή που βρίσκεται ο Αστέρας Βουλιαγμένης και η Μαρίνα, τα οποία θα πουληθούν σε ιδιώτες.

Στην πορεία για την ανάπλαση της ακτογραμμής υπάρχουν τουλάχιστον 7 σταθμοί, μεταξύ αυτών, το Ελληνικό, όπου ο διαγωνισμός είναι σε εξέλιξη αλλά και το ιδιωτικό έργο της δημιουργίας του Πολιτιστικού Πάρκου από το Ιδρυμα Νιάρχου. Ένα έργο που έχει ήδη ξεκινήσει, θα ολοκληρωθεί το 2015 και θα απορροφήσει περισσότερα από 550 εκατ. ευρώ.

Ανάπλαση

Μεγάλης σημασίας έργο είναι η ανάπλαση των 650 στρεμμάτων στα Λιπάσματα Δραπετσώνας. Η περιοχή λέγεται ότι έχει τραβήξει την προσοχή αραβικών κεφαλαίων, αλλά και κάποιων που προωθούν τη δημιουργία πίστας F1.

Επίσης, σημαντικό έργο θεωρείται η μετατροπή του Ταε Κβο Ντο σε σύγχρονο συνεδριακό κέντρο, καθώς και το «ξεμπλοκάρισμα» της έκτασης περίπου 1.500 στρεμμάτων στις Αλυκές Αναβύσσου, ένα παραλιακό φιλέτο για το οποίο έχουν ακουστεί πολλά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου