Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2012

Πως να αποβάλλω το εργασιακό στρες, συμβάλλει ο καφές;

Στο χώρο της εργασίας μας, το άγχος είναι μάλλον αναπόφευκτο, αλλά όταν γίνεται έντονο και παρατεταμένο, έχει αρνητική επίπτωση στην υγεία μας και μείωση της...

παραγωγικότητάς μας. Η χώρα μας, δυστυχώς αναδεικνύεται πρωταθλήτρια στο εργασιακό στρες, καθώς υποφέρει το 24,6% των Ελλήνων εργαζομένων, όπως προκύπτει από πρόσφατη έρευνα.

Σχετικές πληροφορίες δίνει στο www.Life2day.gr η Νικόλ Τσιάνη- Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Bsc Επιστημονική Υπεύθυνη ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Χολαργός- Iδρυτικό Μέλος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας .

Παράγοντες που προκαλούν άγχος στη δουλειά:

Το εργασιακό στρες οφείλεται στο συνδυασμό διαφόρων στρεσογόνων παραγόντων, όπως, το φόρτο εργασίας, το ωράριο, οι μη ικανοποιητικές αποδοχές, οι ευθύνες, οι σχέσεις μεταξύ των συναδέλφων αλλά και η ανασφάλεια για το επαγγελματικό μέλλον. Σύμφωνα με έρευνες, οι γυναίκες έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες από τους άντρες να εμφανίσουν συμπτώματα εργασιακού στρες, γεγονός που πιθανότατα οφείλεται στην ανάγκη να ανταπεξέρχονται εξίσου ικανοποιητικά στις επαγγελματικές αλλά και στις οικογενειακές τους υποχρεώσεις.

Συμπτώματα του εργασιακού στρες:

Οι έντονοι πονοκέφαλοι, η δυσκολία συγκέντρωσης, το διαρκές αίσθημα κόπωσης, οι μυϊκοί πόνοι, το έλκος, η χαμηλή αυτοπεποίθηση και η υπερένταση είναι κάποια από τα συμπτώματα του μακροχρόνιου εργασιακού στρες. Επίσης παρουσιάζονται αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες των εργαζομένων αλλά και διαταραχές ύπνου. Το χρόνιο άγχος εξασθενεί την άμυνα του οργανισμού και μπορεί να προκαλέσει καρδιακές παθήσεις, παχυσαρκία και κατάθλιψη.

Πώς να αντιμετωπίσετε το εργασιακό στρες:

• Οργανώστε το χρόνο και τη δουλειά σας.

Αφήστε όσα δεν επείγουν για αργότερα και ασχοληθείτε με τα πιο σημαντικά. Μην ξεχνάτε να κάνετε μικρά διαλείμματα κατά τη διάρκεια της ημέρας.

• Βελτιώστε τις συνθήκες εργασίας σας.

Ένας όμορφος και φιλόξενος χώρος φτιάχνει τη διάθεση και συμβάλλει στην αύξηση της παραγωγικότητας.

• Βρείτε την ισορροπία μεταξύ δουλειάς και προσωπικής ζωής.

Μην ξεχνάτε πως εκτός από εργαζόμενοι είστε και σύντροφοι, φίλοι, γονείς. Ασχοληθείτε με δραστηριότητες που σας ευχαριστούν και αποφύγετε, όσο είναι δυνατό, να φορτώνεστε με δουλειά στο σπίτι.

• Ακολουθήστε ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής.

Μην παραλείπετε το πρωινό σας γεύμα, καταναλώστε μικρά και συχνά γεύματα, μη ξεχνάτε το νερό το οποίο βοηθάει στη σωστή ενυδάτωση του οργανισμού, όπως και τον ελληνικό ή στιγμιαίο καφέ, οι οποίοι είναι πλούσιοι σε αντιοξειδωτικά και βοηθούν στη καταπολέμηση του οξειδωτικού στρες. Συγκεκριμένα, οι κόκκοι του ελληνικού και στιγμιαίου καφέ είναι ιδιαίτερα πλούσιοι σε αντιοξειδωτικά, ουσίες οι οποίες προστατεύουν το σώμα μας ενάντια στην πρόωρη φθορά που προκαλείται από διάφορους περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως το στρες. Τα αντιοξειδωτικά που συναντούμε στον ελληνικό και στιγμιαίο καφέ ανήκουν στην οικογένεια των πολυφαινολών.

Οι πολυφαινόλες έχουν την ικανότητα να εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες, προστατεύοντας έτσι τα κύτταρα του σώματος από την καταστροφική τους δράση. Επισπρόσθετα, η μέτρια κατανάλωση καφέ συμβάλλει στην καταπολέμηση του εργασιακού στρες, εφόσον ενισχύει την πνευματική διαύγεια και μνήμη. Ειδικότερα, η καφεΐνη δραστηριοποιεί τις λειτουργικές μονάδες του εγκεφάλου που ελέγχουν την προσοχή και τη μνήμη εργασίας, καθώς επίσης αυξάνει τα επίπεδα της ντοπαμίνης και της αδρεναλίνης, κρατώντας μας σε εγρήγορση.

Η μέση κατανάλωση καφεΐνης ανά άτομο σε παγκόσμιο επίπεδο καθημερινά ανέρχεται στα 76 mg που ισοδυναμεί καθημερινά με 2 φλιτζάνια καφέ.Για τον στιγμιαίο είναι 1 φλιτζάνι και για τον μονό ελληνικό περίπου 2 φλιτζανάκια .

Είναι λοιπόν εμφανές πως η κατανάλωση καφέ, στο πλαίσιο φυσικά μίας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής, μπορεί να βοηθήσει στην «οχύρωση» του σώματός μας ενάντια του εργασιακού στρες που αντιμετωπίζουμε καθημερινά.
life2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου