Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2012

Καταργούνται οι φοροαπαλλαγές - Εκπτώσεις δαπανών μόνο για νοσήλεια, διατροφές και δωρεές

ύ  έ - ώ ώ ό  ή, έ  έΤο τέλος της επιστροφής φόρου σηματοδοτεί η σαρωτική κατάργηση των φοροαπαλλαγών δημιουργώντας παράλληλα τα περιθώρια για διεύρυνση της φοροδιαφυγής ιδίως από...

εκμισθωτέςακινήτων και ιδιοκτήτες φροντιστηρίων ξένων γλωσσών. Το φορολογικό νομοσχέδιο έχει πάρει από την τρόικα πράσινο φως για τις βασικές διατάξεις του, αλλά έως αργά χθες το βράδυ δεν υπήρχε τυπική πλήρης έγκριση αφήνοντας περιθώριο για τροποποιήσεις ακόμα και στο παρά πέντε της κατάθεσής του στη Βουλή.

Αναμένεται να κατατεθεί σήμερα, με στόχο ετήσια έσοδα της τάξεως του 1,3 δισ. ευρώ. Από αυτά, σύμφωνα με τις πληροφορίες, 237 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από την κατάργηση της πλειονότητας των φοροαπαλλαγών που ισχύουν έως σήμερα, ενώ δίνεται ανάσα φόρου σε κάθε νοικοκυριό με στεγαστικό δάνειο, ενοίκιο, δίδακτρα φροντιστηρίων, ασφάλιστρα και δαπάνες για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Σύμφωνα με τα «Νέα», όλες αυτές οι φοροαπαλλαγές από το 2013 καταργούνται και παραμένουν μόνο οι εκπτώσεις δαπανών που αφορούν ιατρικά έξοδα και νοσήλια, διατροφή μεταξύ πρώην συζύγων και δωρεές προς το Δημόσιο ή κοινωφελή ιδρύματα.

Μετά τις παρεμβάσεις εκτιμάται ότι οι επιστροφές φόρου που φέτος αφορούν μόνο έναν στους δέκα φορολογουμένους (από 36,3% των φορολογουμένων πέρυσι εξαιτίας του μπόνους των αποδείξεων), κατά τη φορολόγηση των εισοδημάτων του 2013 θα αφορούν τελικά έναν στους εκατό...

Η κατάργηση των φοροαπαλλαγών ήταν μία από τις αγαπημένες «εμμονές» της τρόικας κατά τη διαδικασία σύνταξης του φορολογικού νομοσχεδίου. Σε αυτή προσέκρουσε και το αίτημα του ΠΑΣΟΚ να διατηρηθεί τουλάχιστον, έστω και ψαλιδισμένη στο 5%, η έκπτωση των τόκων στεγαστικών δανείων.

Η κατάργηση της έκπτωσης των τόκων στεγαστικών δανείων επηρεάζει καταλυτικά τις φορολογικές επιβαρύνσεις περίπου 800.000 νοικοκυριών με στεγαστικά δάνεια, τα οποία μπορούσαν φέτος να μειώσουν τον φόρο τους κατά το 10% των τόκων που είχαν καταβάλει για την εξυπηρέτηση του στεγαστικού τους.

Για παράδειγμα, μισθωτός χωρίς παιδιά και εισόδημα 20.000 ευρώ ο οποίος είχε καταβάλει 1.000 ευρώ για τόκους στεγαστικού δανείου και 800 ευρώ για ασφάλιστρα ζωής, κέρδιζε έκπτωση φόρου 180 ευρώ (το 10% της δαπάνης για τόκους και ασφάλιστρα). Φέτος με τις φοροαπαλλαγές σε ισχύ, ο φόρος που αναλογεί είναι 2.420, αλλά με τη μείωση των 180 ευρώ περιορίζεται σε 2.240 και επειδή ο φόρος που είχε παρακρατηθεί ήταν μεγαλύτερος θα είχε επιστροφή φόρου.

Με τις αλλαγές στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος και την κατάργηση των φοροαπαλλαγών ο ίδιος φορολογούμενος, ο οποίος θεωρητικά με βάση μόνο τις αλλαγές στην κλίμακα θα όφειλε λιγότερο φόρο κατά 70 ευρώ (φόρος κλίμακας 2.350) ευρώ, επειδή χάνει και τις φοροαπαλλαγές θα επιβαρυνθεί τελικά με φόρο 110 ευρώ επιπλέον και δεν υπάρχει περίπτωση να έχει επιστροφή φόρου.

Η κατάργηση της έκπτωσης τόκων στεγαστικών δανείων, μπορεί να διευρύνει τα βάρη για τους φορολογουμένους, δεν έχει όμως καμία διάσταση υποβοήθησης της φορο- διαφυγής. Δεν ισχύει το ίδιο με τις φοροαπαλλαγές για ενοίκια κύριας κατοικίας ή παιδιών που σπουδάζουν, όπως άλλωστε και για τα δίδακτρα φροντιστηρίων.

Απουσία κινήτρων για τη συλλογή αποδείξεων, γεννάται εύλογα το ερώτημα γιατί να ζητήσει ο ενοικιαστής απόδειξη και να μην έρθει σε συμφωνία με τον ιδιοκτήτη για χαμηλότερο ενοίκιο. Το υπουργείο Οικονομικών μελετά επί μήνες την παροχή κινήτρων για τη συλλογή αποδείξεων σε συνδυασμό με τη χρήση πλαστικού χρήματος, που θα διευκολύνει την απευθείας είσπραξη του ΦΠΑ.

Προς το παρόν, δεν έχει καν διευκρινιστεί αν και το 2013 θα υπάρχει υποχρέωση των φορολογουμένων να συλλέγουν αποδείξεις αξίας ίσης με το 25% του εισοδήματός τους για να μην υπάρξει ποινή πρόσθετου φόρου, όπως ισχύει φέτος. Μέχρι χθες το βράδυ, πάντως, σχετική διάταξη δεν είχε περιληφθεί στο φορολογικό νομοσχέδιο.

moneypost.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου