Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου 2012

Με κάρτες οι συναλλαγές άνω των 500 ευρώ


Σχέδιο για την υποχρεωτική χρήση χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών στις συναλλαγές των πολιτών έχει έτοιμο το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.Σε πρώτη φάση, το όριο των συναλλαγών που θα απαιτείται χρεωστική ή πιστωτική κάρτα θα είναι τα 500 ευρώ (από 1.500 ευρώ σήμερα) και πιθανόν μέσα στο 2013 να μειωθεί περαιτέρω.

Όπως αναφέρουν στελέχη του υπουργείου, στο πρώτο τρίμηνο του έτους όλες οι επιχειρήσεις και κάποιοι ελεύθεροι επαγγελματίες θα πρέπει να προμηθευτούν το σχετικό μηχάνημα (POS) με το οποίο γίνονται οι συναλλαγές μέσω καρτών.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να περιορίσει τη φοροδιαφυγή και να αυξήσει τα έσοδα του Δημοσίου. Αποτελεί μονόδρομο η αύξηση των δημοσίων εσόδων μέσω του περιορισμού της φοροδιαφυγής, τονίζουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, επισημαίνοντας ότι περικοπές στις δαπάνες δεν μπορούν να γίνουν παρά μόνον στο σκέλος των προμηθειών Η ηγεσία του υπουργείου σχεδιάζει κίνητρα προκειμένου να δελεάσει τους φορολογουμένους είτε μέσω επιστροφής χρημάτων είτε με κάποιο bonus.

Ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης τονίζει στην «Καθημερινή»: «Στο πλαίσιο της αλλαγής που σχεδιάζουμε για το 2013 είναι η παροχή κινήτρων στους πολίτες για τη χρησιμοποίηση μέσων ηλεκτρονικής πληρωμής, προκειμένου να υπάρξει μεγαλύτερη διαφάνεια στις συναλλαγές και να καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή που διευκολύνεται με τη χρήση των μετρητών στις πληρωμές.

Οπως γνωρίζετε, στις συναλλαγές μεταξύ ιδιώτη και επιτηδευματία για ποσά πάνω από 1.500 ευρώ και με το ισχύον καθεστώς δεν επιτρέπεται οι συναλλαγές αυτές να αποπληρώνονται με μετρητά. Κατά συνέπεια, πρέπει να δούμε και το όριο. Γενικότερα, όμως, πρέπει να δούμε πώς θα γίνει εφικτή η αλλαγή στην προτίμηση από πληρωμή σε μετρητά με άλλους τρόπους, μια προτίμηση που υπάρχει στην ελληνική κοινωνία εδώ και πολλά χρόνια. Είναι μια ίσως στρεβλή πραγματικότητα στη χώρα μας, η οποία πρέπει να αλλάξει, χωρίς όμως να διαταραχθεί η κοινωνική συνοχή».

Ο υφυπουργός τονίζει ότι θα πρέπει να μην ταλαιπωρείται ο πολίτης, ώστε σε κάθε του συναλλαγή να έχει προϋπολογίσει τα μετρητά στη τσέπη του και αφ’ ετέρου για να μπορέσει να εμπεδωθεί και μια νοοτροπία ότι πληρώνω ακόμα και τη μικρότερη συναλλαγή μου με ηλεκτρονικό τρόπο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου