Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2012

Μειωμένες οι τιμές, αλλά λιγότερη η κατανάλωση

Φθηνότερο φέτος το χριστουγεννιάτικο τραπέζι
Φθηνότερο, σε σχέση με πέρυσι, κατά 4,64% θα είναι φέτος το χριστουγεννιάτικο τραπέζι, σύμφωνα με δειγματοληπτικό έλεγχο, που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών (ΙΝ.ΕΜ.Υ.) της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), κατά την περίοδο 14 έως 19 Δεκεμβρίου 2012.

Παράλληλα, η ΕΣΕΕ αναφέρει ότι η μειωμένη καταναλωτική δαπάνη, που αποτυπώνεται στον διαχρονικά μειούμενο τζίρο, αποτελεί, για ακόμη μία χρονιά, το σήμα κατατεθέν και της φετινής χριστουγεννιάτικης περιόδου.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, το χριστουγεννιάτικο οικογενειακό τραπέζι θα κοστίσει 151,56 ευρώ, έναντι 158,93 ευρώ, που κόστιζε πέρυσι, την ίδια ακριβώς περίοδο, περιλαμβάνοντας τα ίδια ακριβώς προϊόντα.

Η διαφορά αυτή των 7,37 ευρώ, που μεταφράζεται σε μείωση 4,64%, σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2011, οφείλεται, κατά κύριο λόγο, στη μείωση της τιμής του χοιρινού, όσον αφορά τα κρεατικά, η τιμή του οποίου κατά μέσο όρο εκτιμάται στα 3,70 ευρώ το κιλό και εμφανίζει μείωση 26%, σε σχέση με πέρυσι, καθώς επίσης και στα φθηνότερα οπωροκηπευτικά προϊόντα, με εξαίρεση τις πατάτες.

Σύμφωνα με την ΕΣΕΕ, η γενική εικόνα, που διαμορφώνεται, αναφορικά με την τιμή των κρεατικών, τη φετινή περίοδο, σε σχέση με την αντίστοιχη του 2011, αποτυπώνεται στην οριακή μείωση της τιμής του ντόπιου αρνιού στα 7 ευρώ/κιλό και στη μικρή αύξηση της τιμής της γαλοπούλας (3,85%).

Σχετικά με τις τιμές των οπωροκηπευτικών, οι ντομάτες εμφανίζουν αξιοσημείωτη μείωση κατά 26,88%, όπως και το λάχανο (-34,78), αλλά και το μαρούλι (-15,56%) και μόνο οι πατάτες εμφανίζουν μικρής κλίμακας αύξηση κατά 3,08%.

Στο ίδιο πτωτικό πλαίσιο κινούνται και οι τιμές των φρούτων, οι οποίες καταγράφουν μεσοσταθμική μείωση κατά περίπου 18% (πορτοκάλια, μήλα), ενώ, όσον αφορά στα γλυκά, τα μελομακάρονα και τους κουραμπιέδες, αυτά εμφανίζουν κάποιες μικρές ανοδικές και καθοδικές αυξομειώσεις.

Τέλος, τα ποτά και τα αναψυκτικά (προϊόντα σούπερ- μάρκετ) συνεχίζουν τη σταθερή εδώ και μία τριετία ανοδική τους πορεία.

Η ΕΣΕΕ τονίζει ότι οι απώλειες στις πωλήσεις των εμπορικών καταστημάτων αναμένεται να προσεγγίσουν περίπου το 18%, σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, με εκτίμηση να διαμορφωθεί η κατανάλωση στα 7,6 δισ. ευρώ, σε σχέση με τα 9,25 δισ. ευρώ, το 2011 και με συνολική απώλεια του εορταστικού τζίρου εφέτος κατά 1,6 δισ. ευρώ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου