Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2012

Η κατανάλωση ντομάτας μειώνει την κατάθλιψη

Η κατανάλωση ντομάτας μειώνει την κατάθλιψη

Η κατανάλωση ντομάτας -λίγες μόνο φορές την εβδομάδα- μπορεί να μειώσει κατά το ήμισυ τις πιθανότητες ενός ατόμου να υποστεί κατάθλιψη, υποστηρίζει νέα επιστημονική έρευνα. Σύμφωνα με την έρευνα οι επιστήμονες ανέλυσαν τις διατροφικές συνήθειες 1.000 εθελοντών (ανδρών και γυναικών) ηλικίας 70 ετών και άνω, σε σχέση με την ψυχική τους υγεία.
Το αποτέλεσμα της μελέτης που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο περιοδικό Journal of Affective Disorders έδειξε πως όσοι από τους συμμετέχοντες έτρωγαν ντομάτα 2 ως 6 φορές την εβδομάδα είχαν κατά 46% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν κατάθλιψη συγκριτικά με όσους κατανάλωναν ντομάτα λιγότερο από μια φορά την εβδομάδα.
Η συγκεκριμένη μελέτη πραγματοποιήθηκε και με άλλα φρούτα και λαχανικά, όπως το λάχανο, τα καρότα, τα κρεμμύδια, τα κολοκύθια κτλ, που όμως δεν είχαν τα ίδια οφέλη στη ψυχολογική ευεξία των συμμετεχόντων.

Περίπου το 20% των ανθρώπων υποφέρουν από κατάθλιψη κάποια στιγμή στη ζωή τους, με τις γυναίκες να πλήττονται περισσότερο από τους άνδρες. Οι ηλικιωμένοι διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο κατάθλιψης λόγω της επίδρασης στη διάθεση από τη μείωση της υγείας, λόγο πένθους και λόγο μοναξιάς.

Οι ντομάτες είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικές χημικές ουσίες που πιστεύεται ότι προστατεύουν από ορισμένες ασθένειες. Είναι μια ιδιαίτερα καλή πηγή λυκοπένιου, ένα αντιοξειδωτικό που τους δίνει το βαθύ κόκκινο χρώμα τους και έχει συνδεθεί με τη μείωση του κινδύνου καρκίνου του προστάτη και την καρδιακή προσβολή.

Κινέζοι και Ιάπωνες επιστήμονες με επικεφαλής της έρευνας τον Δρ Κάιτζουν Νιου από το Τιαντζίν Ιατρικό Πανεπιστήμιο της Κίνας, θέλησαν να διερευνήσουν τις ευεργετικές ιδιότητες του λυκοπένιου και πως αυτό μπορεί να προωθήσει την ψυχολογική και σωματική υγεία στα άτομα της έρευνας, μειώνοντας το οξειδωτικό στρες, ή την βλάβη σε υγιή κύτταρα του εγκεφάλου.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως η κατανάλωση ντομάτας μερικές φορές την εβδομάδα μειώνει έως και 52% την πιθανότητα κατάθλιψης.
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου