Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013

ΣΤΟΧΟΣ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ


NYT: Η Κύπρος θα υποχρεωθεί να συνεργαστεί με την ΤουρκίαNYT: Η Κύπρος θα υποχρεωθεί να συνεργαστεί με την Τουρκία

Την επείγουσα ανάγκη να προχωρήσει η Κύπρος στην εξόρυξη φυσικού αερίου και να συνεργαστεί με την Τουρκία, υποστηρίζουν σε άρθρο τους οι New York Times.

Με την οικονομία της διαλυμένη, αναφέρει το άρθρο των New York Times, το ανατολικότερο άκρο της ΕΕ θα υποχρεωθεί «να φρεσκάρει τις σχέσεις της με την Τουρκία ώστε να γίνουν πραγματικότητα οι δυνατότητες με το αέριο».


Η εφημερίδα κάνει λόγο για μια «ξαφνική ανατροπή της τύχης» και αναφέρει πως οι δυο παράγοντες που θα εξωθήσουν την Κύπρο σε μια αλλαγή της εξωτερικής της πολιτικής είναι τόσο η κρίση που έχει ξεσπάσει στο νησί, όσο και η πρόσφατη προσέγγιση Τουρκίας και Ισραήλ. Άγκυρα και Τελ Αβίβ, θυμίζουν οι ΝΥΤ κατάφεραν πριν λίγες ημέρες να βελτιώσουν τις διμερείς τους σχέσεις που ήταν σε οριακό σημείο μετά το ρεσάλτο στο πλοίο Μαβί Μαρμαρά από τις ισραηλινές δυνάμεις, που στοίχισε τη ζωή σε 9 Τούρκους.

Οι τελευταίες εξελίξεις «θα εξωθήσουν τους Ελληνοκύπριους προς κάποια επίλυση του Κυπριακού», εκτιμά το άρθρο, οι οποίοι, συνεχίζει, δεν έχουν πολλές άλλες επιλογές από τη μεταφορά φυσικού αερίου στην Τουρκία, κάτι που θα απέφερε πιο γρήγορα και μεγαλύτερα έσοδα.

«Η εξερεύνηση και η εξαγωγή αερίου θα μπορούσε να ενώσει την Κύπρο και την Τουρκία όπως ο άνθρακας και ο χάλυβας ένωσαν τη Γαλλία και τη Γερμανία μετά τον πόλεμο» αναφέρει το άρθρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου