Τρίτη 26 Μαρτίου 2013

Ενυδάτωση σημαίνει υγεία

Μην ξεχνάτε να πίνετε νερό

Το 50-60% του βάρους του σώματός μας αποτελείται από νερό, το οποίο παίζει ζωτικό ρόλο στη ρύθμιση της θερμοκρασίας, τη διαδικασία της πέψης, τη μεταφορά θρεπτικών συστατικών και σε πολλές άλλες διαδικασίες του σώματος.

Ο μέσος όρος καθημερινής πρόσληψης είναι 2.5 λίτρα για τους άνδρες και 2 λίτρα για τις γυναίκες. Έτσι, εξισορροπείται η «διαρροή» νερού που προκαλείται μέσω της αναπνοής, της εφίδρωσης και της λειτουργίας των νεφρών και του εντέρου. Απώλεια έστω και 2% της απαραίτητης υγρασίας του οργανισμού μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως πονοκέφαλο, έλλειψη συγκέντρωσης, αδυναμία μνήμης και μειωμένη απόδοση.

Το νερό μπορούμε να το προσλάβουμε μέσω της διατροφής μας, τόσο από την πρόσληψη υγρών, όσο και από την κατανάλωση στερεών τροφίμων. Σύμφωνα με τις συστάσεις του Ινστιτούτου Ιατρικής της Ακαδημίας Επιστημών των Η.Π.Α που εκδόθηκαν το 2005, το 20% του νερού το προσλαμβάνουμε καθημερινά μέσα από στερεά τρόφιμα (π.χ. φρούτα, λαχανικά, γιαούρτι, έτοιμες σούπες κ.α.), ενώ το υπόλοιπο 80% προέρχεται από τα υγρά μη αλκοολούχα ροφήματα που καταναλώνουμε, όπως φυσικά το νερό, αλλά και το γάλα, οι χυμοί, ο καφές, το τσάι, τα αναψυκτικά κ.α.

Κάποιες συμβουλές για σωστή ενυδάτωση:

• Να έχετε πάντα ένα μπουκαλάκι νερό μαζί σας στη δουλειά, στο σπίτι ή στο δρόμο. Θα σας βοηθήσει να πίνετε περισσότερο όταν το έχετε παντού διαθέσιμο.

• Αν δεν σας αρέσει το απλό νερό δοκιμάστε να προσθέσετε μία φέτα λεμόνι ή lime για διαφορετική γεύση.

• Προσπαθήστε να πίνετε δροσερό νερό (15° C) είναι πολύ πιο απολαυστικό!

• Εάν έχετε σκοπό να αθληθείτε καλό θα είναι να καταναλώσετε νερό πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την προπόνησή σας.

• Ξεκινήστε και τελειώστε την ημέρα σας με 1 ποτήρι νερό.

• Φτιάξτε ένα πρόγραμμα κατανάλωσης νερού κατά τη διάρκεια της ημέρας (π.χ μαζί με κάθε γεύμα ή ανά 1 ώρα)

• Μην ξεχνάτε ότι τα φρούτα και τα λαχανικά καλύπτουν κι αυτά μία ποσότητα από τα υγρά που χρειαζόμαστε!

• Δώστε σημασία στα σημάδια της αφυδάτωσης, ειδικά όταν συνδυάζονται με ακραίες κλιματολογικές συνθήκες (π.χ πολύ ζέστη και υγρασία ή κρύο και ξηρή ατμόσφαιρα)

Η σημασία της ενυδάτωσης
Ενισχύουμε την αυτοσυγκέντρωσή μας. Η σωστή ενυδάτωση είναι πολύ σημαντική για τη σωματική και νοητική υγεία. Ο εγκέφαλος αντιπροσωπεύει μόνο το 2% του σωματικού βάρους όμως σε αυτόν διοχετεύεται το 20% της κυκλοφορίας του αίματος.

Η ασφάλειά μας είναι ζωτικής σημασίας. Η αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους, κούραση και απώλεια συγκέντρωσης, επηρεάζοντας τη νοητική εγρήγορση. Οδηγώντας μέσα σ’ ένα ζεστό αυτοκίνητο μπορεί να προκληθεί εφίδρωση με μεγάλες απώλειες νερού και άλατος ή ηλεκτρολυτών.

Παραμένουμε σε εγρήγορση. Πολλοί παράγοντες όπως η πολλή δουλειά, το άγχος, η μεγάλη απόσταση από και προς τον χώρο εργασίας σας και οι κλιματιζόμενοι χώροι μπορούν να επηρεάσουν τη φυσιολογική λειτουργία του σώματός μας και να οδηγήσει σε αυξημένη απώλεια νερού, ακόμα και όταν δεν είμαστε εμφανώς ιδρωμένοι.

Μεγιστοποιούμε την απόδοσή μας. Η αφυδάτωση κατά τη διάρκεια της άσκησης μπορεί να μειωθεί ή και να αποφευχθεί με την κατανάλωση επαρκούς ποσότητας ροφημάτων ή αθλητικών ποτών, πριν ή κατά τη διάρκεια της άσκησης, όταν αναμένεται απώλεια υγρών.

Πηγή: healthview.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου