Το κείμενο δημοσιεύθηκε στο Eurocities.eu από τον Alex Godson
"Η λειτουργία μιας αποτελεσματικής δημόσιας διοίκησης σήμερα απαιτεί τη συλλογή ορισμένων τμημάτων δεδομένων. Έχει το σταθμευμένο αυτοκίνητό σας το δικαίωμα να βρίσκεται εκεί επειδή έχετε ήδη πληρώσει τα τέλη σας online; Πώς θα θέλατε να αναφέρετε μια επικίνδυνη κυκλοφοριακή κατάσταση ή ένα ζήτημα συντήρησης στο δρόμο σας ή στο τοπικό σας πάρκο; Σε πολλές περιπτώσεις, είναι απλώς πιο εύκολο να το οργανώσετε στο διαδίκτυο και για να συλλέξετε και να οργανώσετε αυτά τα δεδομένα η τοπική διοίκηση της πόλης σας είναι πιθανό να χρησιμοποιήσει έναν αριθμό αλγορίθμων.
Φυσικά, έχετε το δικαίωμα να γνωρίζετε ποια δεδομένα συλλέγονται από εσάς, ακόμη και όταν είναι ανώνυμα και δεν είναι πάντα συσχετισμένα με εσάς ως άτομο. Η λύση είναι ένα μητρώο αλγορίθμων, το οποίο είναι απλώς μια ηλεκτρονική λίστα αυτών των διαφόρων αλγορίθμων, με μια σύντομη εξήγηση για το πού, πώς και γιατί χρησιμοποιούνται.
Ωστόσο, προς όφελος όχι μόνο της καλής χρήσης των δεδομένων, αλλά και της διαφάνειας των δεδομένων που μπορεί να γίνει εύκολα κατανοητή, είναι πολύ καλύτερο εάν οποιοδήποτε τέτοιο μητρώο αλγορίθμων βασίζεται σε ένα κοινό σύνολο κανόνων. Τι εύρος πληροφοριών χρειάζεται όταν θέλουμε να συλλέξουμε δεδομένα; Πώς μπορούμε να συλλέξουμε ουσιαστικά, συγκρίσιμα δεδομένα που οδηγούν σε μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση και όχι σε ενοχλήσεις; Και πώς χρησιμοποιούμε και διαχειριζόμαστε δεδομένα για διάφορες εφαρμογές;
Το τελευταίο εξάμηνο, μια ομάδα πόλεων-μελών του Eurocities αντιμετωπίζει ορισμένα από αυτά τα ζητήματα και εξετάζει την τεχνική και ηθική χρήση των δεδομένων, προκειμένου να δημιουργήσει ένα κοινό σύστημα που θα μπορεί εύκολα να υιοθετηθεί από όλες τις πόλεις.
Ένα παράθυρο στη χρήση AI
Με περισσότερα δεδομένα που παράγονται καθημερινά στις πόλεις μας, υπάρχει αυξανόμενη ανάγκη για μια κοινωνικά υπεύθυνη διαχείριση και χρήση της γνώσης που δημιουργείται από δεδομένα για τη βελτίωση της λήψης αποφάσεων και την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των δημόσιων υπηρεσιών.
Το Ελσίνκι και το Άμστερνταμ είναι δύο από τις πρώτες πόλεις που δημιούργησαν μητρώο. Στον ιστότοπό του, το Ελσίνκι περιγράφει τον μητρώο αλγορίθμων του ως «ένα παράθυρο στα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης που χρησιμοποιεί η πόλη του Ελσίνκι» και το Άμστερνταμ το συμπληρώνει εξηγώντας ότι όλοι οι κάτοικοι της πόλης «πρέπει να έχουν πρόσβαση σε κατανοητές και τρέχουσες πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι αλγόριθμοι επηρεάσει τη ζωή τους».
Με βάση αυτήν την υπάρχουσα εργασία του Άμστερνταμ και του Ελσίνκι, το Eurocities Digital Forum Lab έχει αναπτύξει ένα σχήμα δεδομένων ανοιχτού κώδικα – το οποίο καθορίζει μια κοινή μέθοδο που μπορεί να υιοθετήσει κάθε πόλη όταν δημιουργεί ένα μητρώο αλγορίθμων .
«Οι προσπάθειες που αναλαμβάνονται από αυτές τις πόλεις στοχεύουν να θέσουν ένα πρότυπο για τη διαφανή και ηθική χρήση των αλγορίθμων, ενώ η χρήση τους είναι ακόμη σε σχετικά αρχικό στάδιο στις διοικήσεις των πόλεων στην Ευρώπη», δήλωσε ο André Sobczak, Γενικός Γραμματέας της Eurocities . «Με αυτόν τον τρόπο επιδιώκουν να προσφέρουν τόσο προστασία για τους ανθρώπους των οποίων τα δεδομένα μπορούν να χρησιμοποιηθούν από αλγόριθμους και έχουν δημιουργήσει ένα επικυρωμένο μοντέλο που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι άλλες πόλεις αμέσως, χωρίς να χρειάζεται να επενδύσουν περαιτέρω πόρους οι ίδιοι», πρόσθεσε ο Sobczak.
Για να κατανοήσετε καλύτερα το νέο σχήμα δεδομένων που αναπτύχθηκε από κοινού από τις πόλεις της Βαρκελώνης, της Μπολόνια, της Περιφέρειας Πρωτεύουσας των Βρυξελλών, του Αϊντχόβεν, του Μανχάιμ, του Ρότερνταμ και της Σόφιας με βάση το παράδειγμα που έθεσαν το Άμστερνταμ και το Ελσίνκι, η Eurocities μίλησε με αρκετούς από το προσωπικό της πόλης. έχουν εργαστεί σε αυτή την κοινή προσπάθεια τους τελευταίους έξι μήνες.
Επιτυχία και αποτυχία
Οι επτά πόλεις χρησιμοποίησαν το υπάρχον έργο που έγινε από το Άμστερνταμ και το Ελσίνκι για να καταλάβουν τι είχε λειτουργήσει καλά και για να συζητήσουν τυχόν πιθανές παγίδες που έχουν ήδη συναντήσει. Συζήτησαν επίσης τις εθνικές και πολιτιστικές διαφορές στα δεδομένα: για παράδειγμα, ορισμένοι ασχολήθηκαν περισσότερο με τη διαφάνεια των δεδομένων και άλλοι με τη συμμετοχή των πολιτών στην ψηφιακή σφαίρα.
Η Βαρκελώνη, η οποία δημοσίευσε μια στρατηγική για την τεχνητή νοημοσύνη πριν από λίγο περισσότερο από ένα χρόνο, έχει μεγάλη έμφαση στη διασφάλιση ότι η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης παραμένει ανθρωποκεντρική και δεν παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα, σύμφωνα με την Paula Boet Serrano, Project Manager για Ψηφιακά Δικαιώματα στο η πόλη της Βαρκελώνης . Ένα μέρος της στρατηγικής της Βαρκελώνης περιλαμβάνει τη διασφάλιση ότι πραγματοποιείται αξιολόγηση κινδύνου σε νέες περιπτώσεις χρήσης τεχνητής νοημοσύνης για να προσδιοριστεί ο αντίκτυπος που έχει στους ανθρώπους. Για παράδειγμα, η τεχνητή νοημοσύνη που χρησιμοποιείται σε κοινωνικές υπηρεσίες ή σχετίζεται με θέματα απασχόλησης μπορεί να έχει υψηλή προτεραιότητα για επανεξέταση για να διασφαλιστεί ότι κάνει μόνο αυτό που υποτίθεται ότι κάνει.
«Στη Φινλανδία συνολικά, η εμπιστοσύνη στον δημόσιο τομέα είναι πολύ υψηλή», δηλώνει ο Pasi Rautio, Υπεύθυνος Υπηρεσιών στο τμήμα στρατηγικής του Ελσίνκι . Κατά συνέπεια, ένα κίνητρο για την ηγετική δουλειά που ανέλαβε το Ελσίνκι είναι να διατηρήσει αυτή την καλή σχέση. «Αν χρησιμοποιήσουμε αυτές τις νέες τεχνολογίες που κάποιοι φοβούνται και δεν είμαστε ανοιχτοί για το πώς τις χρησιμοποιούμε, θα μπορούσαμε να χάσουμε αυτήν την εμπιστοσύνη», προσθέτει.
Ομοίως, η Περιφέρεια της Πρωτεύουσας των Βρυξελλών, μαζί με τα δύο πανεπιστήμια της – το ULB και το VUB – έχει δώσει προτεραιότητα στη χρηματοδότηση μέσω του σχεδίου ανάκαμψης της ΕΕ μετά την πανδημία για τη δημιουργία και τη χρηματοδότηση του Ινστιτούτου AI των Βρυξελλών. Όπως εξηγεί ο Tanguy De Lestre, Υπεύθυνος Έξυπνης Πόλης και καινοτομίας για την Περιφέρεια της Πρωτεύουσας των Βρυξελλών , αυτό σημαίνει ότι υπάρχει ένας περαιτέρω στόχος πολιτικής να ανοίξουμε και να κάνουμε την τεχνητή νοημοσύνη να λειτουργεί για το κοινό καλό.
Προκλήσεις
Αν και η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να είναι σημαντικός παράγοντας για τη βελτίωση των δημόσιων υπηρεσιών και τη στήριξη της χάραξης πολιτικής, η εφαρμογή της προκαλεί επίσης ηθικούς προβληματισμούς. Για παράδειγμα, πολύπλοκοι αλγόριθμοι σε αυτοματοποιημένα συστήματα που εκπαιδεύονται σε μεροληπτικά δεδομένα μπορεί να μεταφέρουν την προκατάληψη σε ομάδες πολιτών. Τα μητρώα αλγορίθμων προσφέρουν διαφάνεια σχετικά με την ανάπτυξη και την εφαρμογή αλγορίθμων και παρέχουν μια σημαντική ασφάλεια για την υπεύθυνη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης.
Επιπλέον, η χρήση ενός κοινού σχήματος δεδομένων για τέτοιους καταχωρητές υποστηρίζει ένα μοντέλο που μπορεί να μοιραστεί και να αντιγραφεί από άλλες πόλεις.
Παρόλα αυτά, μια πρόκληση που αντιμετωπίζουν όλες οι πόλεις είναι απλώς να βρουν όλες τις τρέχουσες χρήσεις αλγορίθμων σε όλα τα διαμερίσματα και τις υπηρεσίες των πόλεων, έτσι ώστε να μπορέσουμε να τους καταγράψουμε σε ένα μέρος, (δηλαδή μέσω ενός μητρώου AI).
«Έχουμε σχεδόν 40.000 ανθρώπους που εργάζονται για την πόλη», εξηγεί ο Rautio, «και έχουμε πολλά έργα σε εξέλιξη. Έτσι, δεν γνωρίζουμε αν έχουμε καταχωρήσει εξ ολοκλήρου όλους τους αλγόριθμούς μας και υπάρχει επίσης ένα ερώτημα σχετικά με τον ορισμό της τεχνητής νοημοσύνης και τι ακριβώς πρέπει να συμπεριληφθεί στο μητρώο».
Ένας τρόπος με τον οποίο το Ελσίνκι έχει επηρεάσει μια καλύτερη προσέγγιση σε αυτό είναι δημιουργώντας συγκεκριμένες ομάδες εντός της διοίκησης της πόλης που εργάζονται σε στοχευμένες πτυχές του ψηφιακού μετασχηματισμού, όπως η τεχνητή νοημοσύνη ή τα δεδομένα και τα αναλυτικά στοιχεία. Με αυτόν τον τρόπο, όταν άλλοι συνάδελφοι στη διοίκηση της πόλης αρχίζουν να χειρίζονται κάτι που μπορεί να περιλαμβάνει τεχνητή νοημοσύνη, είναι πλέον πολύ πιο πιθανό να το κάνουν σε συνεργασία με την ομάδα ειδικών και κατά συνέπεια γνωρίζουν ότι οποιοσδήποτε αλγόριθμος είναι κοινόχρηστος στο μητρώο.
Ομοίως, όπως εξηγεί ο Jochem Cooiman, Υπεύθυνος Καινοτομίας για την πόλη του Ρότερνταμ και τεχνικός Αντιπρόεδρος του Eurocities Digital Forum , «τον Αύγουστο του περασμένου έτους δημιουργήσαμε μια εξωτερική συμβουλευτική επιτροπή αλγορίθμων που εξετάζει τι κάνουμε και αν κάνουμε κάνοντας το με τον σωστό τρόπο. Η ιδέα είναι να παραμείνουμε διαφανείς σε όλους τους μετόχους μας, είτε είναι εντός της διοίκησης είτε εξωτερικοί».
Στην περιφέρεια της πρωτεύουσας των Βρυξελλών, η οποία δεν έχει ακόμη αρχίσει να δημιουργεί το μητρώο αλγορίθμων της, οι πρώτες συζητήσεις, σύμφωνα με τον De Lestre, δείχνουν ότι οι προκλήσεις περιστρέφονται γύρω από την επικοινωνία. Η εύρεση της σωστής ισορροπίας στην παροχή επαρκών πληροφοριών σχετικά με έναν αλγόριθμο χωρίς υπερφόρτωση των ανθρώπων και η διασφάλιση ότι η χρήση του δεν θεωρείται ως πρόσθετο βάρος αλλά ως δημόσιο αγαθό, είναι όλα θέματα που απασχολούν τους διοικητικούς υπαλλήλους.
Συνεργασία
Χάρη στην κοινή εργασία για το σχήμα δεδομένων, όλες οι πόλεις που συμμετέχουν σε αυτό το έργο θα αρχίσουν σύντομα να δημοσιεύουν το δικό τους μητρώο αλγορίθμων. Και, δεδομένης της φύσης των έργων ανοιχτού κώδικα, σημαίνει ότι και άλλες πόλεις μπορούν να κάνουν το ίδιο.
Για τον De Lestre, ο συνεργατικός χαρακτήρας του εγχειρήματος μέχρι στιγμής παρείχε μια σταθερή βάση για να προχωρήσουμε στη φάση των προσφορών και ήταν ακόμη πιο κερδοφόρα επειδή η ανταλλαγή εμπειρίας με συνομηλίκους σήμαινε ότι οι άνθρωποι μπορούσαν να ανοιχτούν και να προβληματιστούν συλλογικά για προηγούμενες αποτυχίες , καθιστώντας το αποτέλεσμα ισχυρότερο.
«Αν δημιουργήσαμε μόνοι μας ένα μητρώο αλγορίθμων ως δημόσιος οργανισμός, θα ήταν καλό να ξεκινήσουμε», λέει ο Cooiman, «αλλά δεν θα λειτουργούσε μακροπρόθεσμα. Ως πόλεις, όλοι αντιμετωπίζουμε πολλαπλές προκλήσεις που περιλαμβάνουν απειλές και ευκαιρίες για τεχνητή νοημοσύνη ή για δεδομένα ή για καθηλωτική τεχνολογία. Και δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτές τις προκλήσεις μόνο ως μια πόλη. Πρέπει να συνδεθούμε με πόλεις σε εθνικό και διεθνές επίπεδο».
Δεδομένης της ψήφισης του νόμου της ΕΕ για την τεχνητή νοημοσύνη, είναι σαφές ότι η διατήρηση της ασφάλειας των ανθρώπων στο διαδίκτυο είναι υψηλή στην πολιτική ατζέντα. Ωστόσο, ο Boet Serrano επισημαίνει ότι αυτό που κάνουν οι πόλεις μέχρι στιγμής είναι εντελώς εθελοντικό και ότι η περαιτέρω νομοθεσία για όλους τους δημόσιους φορείς για την αποκάλυψη πληροφοριών σχετικά με τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να είναι ένα επόμενο λογικό βήμα.
Πράγματι, όπως σημειώνει ο Rautio, δεδομένου ότι η τεχνητή νοημοσύνη αποκτά μια αυξανόμενη παρουσία στις ζωές των ανθρώπων και ότι όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης θα πρέπει να βρουν τρόπους να εξηγήσουν τη χρήση της στους πολίτες και τους κατοίκους τους, «θα ήταν καλύτερο να γίνει αυτό με τον ίδιο τρόπο παντού». "
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου