Σάββατο 31 Αυγούστου 2013

Κυβερνητικό τείχος στο β' κύμα διαθεσιμότητας

Κυβερνητικό τείχος στο β' κύμα διαθεσιμότητας  Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΤΟΙΜΗ ΓΙΑ ΣΚΛΗΡΕΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ

Της Μαρίας Σπυράκη
Η κινητικότητα εξελίσσεται για την κυβέρνηση σε «λυδία λίθο» της πορείας της. Εάν εφαρμοσθεί χωρίς να διαλυθεί η κοινωνική βάση που στηρίζει την πλειοψηφία θα το δείξουν οι ευρωεκλογές του Μαΐου του 2014. Γι΄αυτό και στο Μαξίμου αποφάσισαν να διαπραγματευθούν με την τρόικα να κλείσει το κεφάλαιο των απολύσεων από το Δημόσιο μέσω της δεξαμενής της κινητικότητας. «Εάν καταφέρουμε να ολοκληρώσουμε την πρώτη φάση της κινητικότητας των 12.500 υπαλλήλων έως το τέλος του Σεπτεμβρίου τότε θα ζητήσουμε το επόμενο κύμα των 12.500 να μετατεθεί για το πρώτο εξάμηνο του 2014 και να αποσυνδεθεί από τις απολύσεις», αποκαλύπτει στην «ΗτΣ» υπουργός της κυβέρνησης που συμμετέχει στο κυβερνητικό συμβούλιο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Το ερώτημα βεβαίως είναι εάν οι δανειστές θα δεχθούν μια τέτοια πρόταση...

Η απόφαση ελήφθη στην τελευταία συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου διοικητικής μεταρρύθμισης την περασμένη Δευτέρα. Πληροφορίες ωστόσο επιμένουν ότι το θέμα συζητήθηκε σε κλειστή σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό με στενούς του συνεργάτες στις αρχές Ιουλίου αμέσως μετά τη συμφωνία του Κυριάκου Μητσοτάκη με την τρόικα, που περιλάμβανε τις δύο πρώτες φάσεις της κινητικότητας με τους σχολικούς φύλακες και τους εκπαιδευτικούς τεχνικής εκπαίδευσης μέχρι τον Ιούλιο και τους δημοτικούς αστυνομικούς, τους διοικητικούς υπαλλήλους των ΑΕΙ και τους υπαλλήλους άλλων υπουργείων μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου.
Κυβερνητικό τείχος στο β' κύμα διαθεσιμότητας
Ο ρόλος Βενιζέλου
Η οδηγία του πρωθυπουργού να προχωρήσει άμεσα η κινητικότητα με βάση τη συμφωνία είχε ως αποτέλεσμα την άμεση συμμόρφωση όλων των εμπλεκόμενων υπουργείων. Ταυτόχρονα όμως οι υπουργοί διεμήνυσαν στο Μαξίμου πως τα όρια έχουν εξαντληθεί. «Δεύτερη φάση κινητικότητας που θα οδηγεί ένα ποσοστό σε απολύσεις δεν μπορεί να υπάρξει», έλεγε χαρακτηριστικά συνεργάτης του πρωθυπουργού ο οποίος έλαβε το μήνυμα. Σε αυτή την κατεύθυνση λειτούργησε καταλυτικά η παρέμβαση του Ευάγγελου Βενιζέλου στο κυβερνητικό συμβούλιο διοικητικής μεταρρύθμισης την περασμένη Δευτέρα.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ζήτησε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να διαπραγματευθεί με την τρόικα για να αποσυνδεθούν οι απολύσεις από την κινητικότητα. Μάλιστα φέρεται να του είπε «αντί να ζητάς από τους υπουργούς να κόψουν και άλλους μήπως πρέπει να ζητήσεις από την τρόικα να σταματήσει να συνδέει τις αλλαγές ρόλων των υπαλλήλων στο Δημόσιο με τις απολύσεις;». Ο κ. Βενιζέλος έκρουσε «ανοιχτές θύρες», αφού ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης είχε ήδη αρχίσει να διατυπώνει, σε συνεννόηση με το Μέγαρο Μαξίμου, δημόσια την άποψη ότι η κινητικότητα θα πρέπει να αποσυνδεθεί από τις απολύσεις. Είχαν προηγηθεί από τα υπουργεία που δεν επέτρεπαν στην κυβέρνηση να ελπίζει πως μπορεί να αποφύγει ένα φθινοπωρινό κλίμα παρατεταμένης κοινωνικής αναταραχής. Για να κατευνάσει γιατρούς και νοσηλευτές ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης εγγυήθηκε πολλές φορές δημόσια μέσα σε λίγα εικοσιτετράωρα ότι δεν θα απολυθεί κανένας από τον χώρο της Υγείας. Ο κ. Γεωργιάδης είχε ήδη εκτιμήσει ότι οι αλλαγές στη φυσιογνωμία των νοσοκομείων δεν γίνονται με τους εργαζόμενους στον δρόμο και αποσύνδεσε χωρίς περιστροφές την κινητικότητα στην Υγεία από τις απολύσεις.
Μεγαλύτερο κίνδυνο αναταραχής διατρέχει η εκπαίδευση ναφού η κινητικότητα αφορά και στις τρεις βαθμίδες. Ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος εγγυήθηκε μέσω συνέντευξης στο «Εθνος της Κυριακής» ότι όλοι οι εκπαιδευτικοί που θα μεταταγούν λαμβάνουν οργανική θέση και κανείς δεν κινδυνεύει με απόλυση. Ωστόσο την απόλυση αντιμετωπίζει το 30% των εκπαιδευτικών των ειδικοτήτων των τεχνικών λυκείων που καταργήθηκαν και για τον λόγο αυτό αναζητείται φόρμουλα άμεσης απασχόλησής τους στα ΙΕΚ ή μέσω προγραμμάτων. «Γόρδιος δεσμός» φαίνεται πως προκύπτει και με την αξιολόγηση των διοικητικών υπαλλήλων των ΑΕΙ καθώς τα ιδρύματα δείχνουν απρόθυμα να προχωρήσουν στην υπόδειξη του πλεονάζοντος προσωπικού.
Τη λύση φαίνεται πως θα κληθεί να δώσει το υπουργείο καθώς οι 1.500 διοικητικοί υπάλληλοι θα πρέπει να περιλαμβάνονται στον κατάλογο που θα δοθεί στην τρόικα στο τέλος Σεπτεμβρίου.
Το κράτος των ΟΤΑ
Η κατάσταση είναι ακόμη πιο περίπλοκη στους ΟΤΑ που αυτο-αξιολούνται αλλά δεν βρίσκουν να περισσεύει ούτε ένας υπάλληλος. Ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης επιχειρεί να προσδιορίσει μια σειρά κριτήρια που δύσκολα μπορούν να αμφισβητηθούν με πρώτο το πληθυσμιακό. Ωστόσο και ο κ. Μιχελάκης επισημαίνει σε κάθε ευκαιρία πως οι υπάλληλοι των ΟΤΑ θα βγουν στην κινητικότητα, αποφεύγοντας επιμελώς να μιλήσει για απολύσεις πλεονάζοντος προσωπικού των Δήμων. Δεν είναι μόνο η προοπτική των δημοτικών εκλογών του Μαΐου 2014 που βάζει φρένο στις δεσμεύσεις για απολύσεις υπαλλήλων των ΟΤΑ που θα προκύψουν από την κινητικότητα αλλά και το ενδεχόμενο να νεκρώσουν οι κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων σε όλη τη χώρα. Μέσα σε αυτό το κλίμα οι απολύσεις του 2013 περιορίζονται στους εργαζόμενους στην ΕΡΤ και τους σχολικούς φύλακες για να συμπληρωθεί ο αριθμός των 4.000. Οι 11.000 απολύσεις για το 2014 είναι αμφίβολο εάν θα συμπληρωθούν αφού πλέον οι κυβέρνηση περιορίζεται να θέσει εκτός Δημοσίου τους επίορκους, τους έχοντες πλαστά πιστοποιητικά και τους παραμένοντες στο Δημόσιο με προσωρινές διαταγές που σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργού Δικαιοσύνης Χαράλαμπου Αθανασίου θα πρέπει να έχουν εκδικασθεί έως τις 20 Νοεμβρίου.
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου