Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2014

Χειμώνας - Ώρα για κάστανα ...



Κρύο, καιρός για κάστανα. Σκέτα, βραστά ή ψητά, αρέσουν σε μικρούς και μεγάλους.Είναι σήμα κατατεθέν του χειμώνα, από τότε που τα αναγνωστικά του Δημοτικού συνέδεαν την έλευση του κρύου με την παρουσία του καστανά στη γωνία.Τις ημέρες του Δεκεμβρίου-Ιανουαρίου, και ειδικά των εορτών, τα κάστανα έχουν την τιμητική τους, καθώς χρησιμοποιούνται ευρέως στη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική: χοιρινό με κάστανα, κάστανα στη γέμιση της γαλοπούλας, σούπα με κάστανα, μαρόν γλασέ και γενικώς ό,τι τραβάει η καρδιά σας με βάση τον καρπό με τα λίγα λιπαρά, τις πολλές φυτινές ίνες, και την αξεπέραστη γεύση.
Η θρεπτική αξία τους

Τα κάστανα είναι πλούσια σε σύνθετους υδατάνθρακες. Αποτελούν πολύ καλή πηγή βιταμίνης Α, β-καροτένιου, καλίου και φυλλικού οξέως_ το τελευταίο παίζει μάλιστα θεμελιώδη ρόλο στην κύηση, καθώς προλαμβάνει την εμφάνιση νευρολογικών παθήσεων του εμβρύου κατά τα πρώτα στάδια ανάπτυξής του.Θεωρούνται πολύτιμα, για την περιεκτικότητα τους σε φυτικές ίνες, καθώς εμπεριέχουν περίπου 11 γρ. φυτικών ινών ανά 100 γρ. Όπως είναι γνωστό, οι φυτικές ίνες συμβάλλουν στη μείωση των επιπέδων της χοληστερίνης στο αίμα.

Στην κουζίνα

Σκέτα, βραστά ή ψητά, αρέσουν σε μικρούς και μεγάλους. Μπορούν όμως και να αποτελέσουν σημαντικό υλικό σε πλείστες όσες συνταγές μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής. Έχετε δοκιμάσει ριζότο με σταφίδες και κάστανα; Μην περιμένετε τα Χριστούγεννα, για να ετοιμάσετε τη γέμιση της γαλοπούλας, χρησιμοποιήστε κάστανα για να γεμίσετε το κοτόπουλο ενός απλού καθημερινού γεύματος. Παρασκευάστε γλυκά: μαρόν γλασέ (βραστά κάστανα εμποτισμένα σε σιρόπι), μαρόν ντεγκιζέ (κάστανα βρασμένα επικαλυμμένα με σοκολάτα) ή μον μπλαν (κάστανα πουρέ με βανίλια και σαντιγί).Όταν τα επιλέγετε στους πάγκους της αγοράς, φροντίστε να μη φέρουν σημάδια μούχλας. Έχετε υπόψη σας, ότι τα κάστανα δεν διατηρούνται μεγάλο διάστημα, χαλάνε γρήγορα_ καθώς είναι πλούσια σε άμυλο και έχουν ελάχιστα λιπαρά.

Για να τα διατηρήσετε φρέσκα, βάλτε τα σε πλαστική σακούλα τροφίμων, κλείστε τα αεροστεγώς και τοποθετήστε τα στο ψυγείο.

Συνταγή

ΜΑΡΟΝ ΓΛΑΣΕ
Υλικά (για 30 κομμάτια)
  • 450 γρ. κάστανα
  • 450 γρ. ζάχαρη
  • 1/2 ποτήρι νερό
  • 2 βανίλιες
Bράστε τα κάστανα 5 - 7 λεπτά, και καθαρίστε τα με προσοχή χωρίς να σπάσουν. Bράστε τη ζάχαρη μαζί με το νερό και τη βανίλια επί 5 λεπτά, εως ότου γίνει ελαφρύ σιρόπι. Προσθέστε τα κάστανα και βράστε τα 3-4 λεπτά. Bγάλτε τα και ξαναβράστε το σιρόπι άλλα 3 λεπτά. Προσθέστε και πάλι τα κάστανα και βράστε τα άλλα 3 λεπτά. Aπομακρύνετε τα κάστανα από τη φωτιά και αφήστε τα να στραγγίσουν και να στεγνώσουν.

Αφού τα παρασκευάσετε, τυλίξτε τα σε ατομικά χαρτάκια περιτυλίγματος, προκειμένου να μη στεγνώσουν. Tρώγονται εύκολα κάθε στιγμή της ημέρας και έχουν την ίδια διαιτητική αξία με τα γλυκά του κουταλιού και τα φρουί γλασέ.

Επίσης, μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε για να φτιάξετε τούρτα κάστανο_ κλασικό γλυκό, εκλεπτυσμένο, που αρέσει σε πολλούς.

Επίσης, μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε για να φτιάξετε τούρτα κάστανο_ κλασικό γλυκό, εκλεπτυσμένο, που αρέσει σε πολλούς.

tovima.gr
agrotikabook.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου