Το περπάτημα βοηθά στη διατήρηση της ψυχικής υγείας
Το περπάτημα αποδεικνύεται ότι μπορεί να βοηθήσει σημαντικά όχι μόνο τη σωματική υγεία αλλά και την ψυχική υγεία. Παράλληλα το τακτικό περπάτημα ακόμα και για μικρές αποστάσεις, βοηθά στη διατήρηση και βελτίωση των πνευματικών ικανοτήτων. Σύμφωνα με έρευνες που έχουν γίνει κατά τα τελευταία χρόνια, έχουν τεκμηριωθεί ότι άτομα τα οποία κάνουν σωματική εξάσκηση με τακτικό περπάτημα, έχουν λιγότερο κίνδυνο να υποστούν απώλεια μνήμης λόγω αύξησης της ηλικίας.
Επιπρόσθετα, φαίνεται ότι τα ευεργετικά αποτελέσματα του περπατήματος για τη μνήμη, αυξάνονται με την αύξηση της απόστασης που περπατά κάποιος. Οι διαπιστώσεις αυτές έχουν ιδιαίτερη σημασία στους ηλικιωμένους όπου ο κίνδυνος απώλειας πνευματικών δεξιοτήτων και μνήμης είναι μεγαλύτερος. Το τακτικό περπάτημα στις ηλικίες άνω των 60 ετών, βοηθά τον εγκέφαλο να παραμείνει σε μια καλύτερη λειτουργική κατάσταση.
Άτομα τα οποία περπατούν τακτικά, όπως για παράδειγμα 1,5 έως 2 χιλιόμετρα κάθε μέρα, θα έχουν θετικές επιπτώσεις στην πνευματική τους υγεία. Επίσης και άλλες δραστηριότητες όπως το τένις δύο φορές την εβδομάδα και το γκολφ μία φορά την εβδομάδα, συμβάλλουν στη διατήρηση των νοητικών δεξιοτήτων.
Είναι γνωστό ότι το περπάτημα, όπως και άλλες μορφές σωματικής εξάσκησης, έχουν καθοριστικό ρόλο στην πρόληψη των αγγειακών καρδιακών και εγκεφαλικών παθήσεων. Οι εργαστηριακές και κλινικές έρευνες όμως δείχνουν ότι παράλληλα με τις θετικές επιδράσεις στο καρδιαγγειακό σύστημα, συμβαίνουν και άλλες βιοχημικές μεταβολές στον εγκέφαλο.
Το αποτέλεσμα είναι ότι το περπάτημα βελτιώνει την κατάσταση όχι μόνο των σωματικών ικανοτήτων αλλά και των νοητικών δεξιοτήτων απομακρύνοντας έτσι τον κίνδυνο γεροντικής άνοιας.
Ακόμη ένα γεγονός που δείχνει ότι το περπάτημα και η σωματική εξάσκηση έχουν σημαντικές επιδράσεις στην ψυχική υγεία, είναι το ότι σε άτομα με ψυχικές παθήσεις, οι αθλητικές δραστηριότητες και άλλες μορφές εξάσκησης βελτιώνουν την πάθηση τους.
Τα άτομα που πάσχουν από ψυχικά προβλήματα, ήπιας μορφής ή σοβαρότερα, βελτιώνονται και καταπολεμούν αποτελεσματικά το στρες, την κακή ψυχική διάθεση και την κατάθλιψη όταν επιδίδονται σε αθλητικές δραστηριότητες. Έρευνες σε ασθενείς με ψυχιατρικές παθήσεις έδειξαν ότι η τακτική εξάσκηση αυξάνει την αυτοπεποίθηση τους, βελτιώνει τις κοινωνικές τους ικανότητες, αυξάνει τα κίνητρά τους στη ζωή. Ορισμένοι μάλιστα υποστηρίζουν ότι ακόμη και σε σχιζοφρενείς ασθενείς ή σε αυτούς με μανιακή κατάθλιψη, υπάρχει βελτίωση που επιτυγχάνεται διαμέσου ενός προγράμματος τακτικών αθλητικών δραστηριοτήτων.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, η ολοκληρωμένη θεραπευτική αντιμετώπιση των ασθενών με ψυχικές παθήσεις θα πρέπει να περιλαμβάνει και ένα πρόγραμμα τακτικής σωματικής εξάσκησης εμπλουτισμένο με περπάτημα και άλλες αθλητικές δραστηριότητες.
Τα πιο πάνω δεδομένα μας μεταφέρουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα: Υπάρχει μια στενή σχέση μεταξύ της σωματικής και ψυχικής υγείας και ότι η βελτίωση της σωματικής υγείας που επιτυγχάνεται δια μέσου του περπατήματος και άλλων αθλητικών δραστηριοτήτων, έχει άμεσο αντίκτυπο στην διατήρηση και καλυτέρευση της πνευματικής και ψυχικής κατάστασης.
Τα στοιχεία αυτά είναι ευχάριστα και θα πρέπει να αποτελέσουν ακόμη ένα σημαντικό κίνητρο για όλους μας για να μην αμελούμε να ασκούμε το σώμα μας. Με το περπάτημα βοηθούμε όχι μόνο το σώμα και την καρδιά μας αλλά θα προστατεύουμε τη ψυχική μας υγεία και τις νοητικές μας δεξιότητες.
medlook.net