Διαπίστωσαν, λοιπόν, ότι οι καπνιστές που είχαν κόψει το κάπνισμα και κατανάλωναν τα περισσότερα φρούτα και λαχανικά ήταν τρεις φορές πιο πιθανό να εξακολουθούν να απέχουν από το τσιγάρο 14 μήνες μετά τη διακοπή του, συγκριτικά με εκείνους που καταναλώνουν τα λιγότερα φρούτα και λαχανικά.
Επίσης, παρατήρησαν ότι οι καπνιστές με τη μεγαλύτερη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών καπνίζουν λιγότερα τσιγάρα την ημέρα, περιμένουν περισσότερο πριν ανάψουν το πρώτο τσιγάρο της ημέρας και έχουν χαμηλό σκορ στις κλίμακες αξιολόγησης της εξάρτησης από τη νικοτίνη, συγκριτικά με εκείνους που τρώνε ελάχιστα φρούτα και λαχανικά.
Οι πιθανές εξηγήσεις για αυτό τον συσχετισμό είναι ότι τα φρούτα και τα λαχανικά δεν «τραβούν» τσιγάρο, αντιθέτως χειροτερεύουν τη γεύση του. Επίσης, προσφέρουν αίσθημα κορεσμού και πληρότητας, γεγονός που μάλλον μειώνει την επιθυμία για τσιγάρο.
www.organiclife.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου