Τα κάστανα αποτελούν μια χειμωνιάτικη διατροφική επιλογή για τους περισσότερους,
εφόσον η γεύση τους είναι πειρασμός, αλλά δεν είναι λίγοι εκείνοι που τα
αποφεύγουν, γιατί φοβούνται τις θερμίδες τους (160Kcal/100γρ).
Ωστόσο, λίγοι γνωρίζουν ότι τα κάστανα είναι ένα ιδιαίτερα θρεπτικό τρόφιμο, που όταν καταναλώνονται σε μέτριες ποσότητες μόνο οφέλη στην υγεία μπορούν να προσφέρουν!...
Ειδικότερα, τα κάστανα τονώνουν το νευρικό σύστημα χάρη στην υψηλή τους περιεκτικότητα σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β (Β1 και Β2) και φυλλικό οξύ. Ενώ, σε αντίθεση με τους άλλους ξηρούς καρπούς, περιέχουν αρκετό ποσοστό νερού και λιγότερο λίπους. Συγκεκριμένα περιέχουν περίπου 1-2% λίπος, όταν σε άλλους ξηρούς καρπούς η ποσότητα αυτή μπορεί να ξεπερνά και το 50%.
Ακόμη, τα κάστανα, όπως όλοι οι ξηροί καρποί, περιέχουν ω3 και ω6 λιπαρά οξέα, τα οποία μειώνουν την κακή-LDL- χοληστερόλη, υπεύθυνη για τον αυξημένο κίνδυνο αθηρωμάτωσης και κατ’ επέκταση την πιθανότητα εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων.
Από την άλλη, η θρεπτική τους σύσταση αποτελείται κυρίως από σύνθετους υδατάνθρακες (35%) και φυτικές ίνες (7-8%), ενώ έχουν χαμηλό γλυκαιμικό φορτίο, οπότε συστήνεται η μέτρια κατανάλωσή τους από άτομα με διαταραχές στις τιμές γλυκόζης ορού.
Τα κάστανα συμβάλλουν στην μυϊκή ενδυνάμωση, καθώς περιέχουν αρκετή ποσότητα πρωτεΐνης, της οποίας η βιολογική αξία είναι εφάμιλλη της πρωτεΐνης του αυγού και αφομοιώνεται εύκολα από τον οργανισμό. Ενώ, είναι ιδανικά για άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση, δεδομένου ότι είναι πλούσια σε κάλιο και έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο.
Συνεπώς, η μέτρια κατανάλωση των καστάνων, τόσο από τα παιδιά όσο και από ενήλικες μπορεί να ενταχθεί στα πλαίσια ενός υγιεινού και ισορροπημένου διαιτολογίου.
πηγη
Ωστόσο, λίγοι γνωρίζουν ότι τα κάστανα είναι ένα ιδιαίτερα θρεπτικό τρόφιμο, που όταν καταναλώνονται σε μέτριες ποσότητες μόνο οφέλη στην υγεία μπορούν να προσφέρουν!...
Ειδικότερα, τα κάστανα τονώνουν το νευρικό σύστημα χάρη στην υψηλή τους περιεκτικότητα σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β (Β1 και Β2) και φυλλικό οξύ. Ενώ, σε αντίθεση με τους άλλους ξηρούς καρπούς, περιέχουν αρκετό ποσοστό νερού και λιγότερο λίπους. Συγκεκριμένα περιέχουν περίπου 1-2% λίπος, όταν σε άλλους ξηρούς καρπούς η ποσότητα αυτή μπορεί να ξεπερνά και το 50%.
Ακόμη, τα κάστανα, όπως όλοι οι ξηροί καρποί, περιέχουν ω3 και ω6 λιπαρά οξέα, τα οποία μειώνουν την κακή-LDL- χοληστερόλη, υπεύθυνη για τον αυξημένο κίνδυνο αθηρωμάτωσης και κατ’ επέκταση την πιθανότητα εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων.
Από την άλλη, η θρεπτική τους σύσταση αποτελείται κυρίως από σύνθετους υδατάνθρακες (35%) και φυτικές ίνες (7-8%), ενώ έχουν χαμηλό γλυκαιμικό φορτίο, οπότε συστήνεται η μέτρια κατανάλωσή τους από άτομα με διαταραχές στις τιμές γλυκόζης ορού.
Τα κάστανα συμβάλλουν στην μυϊκή ενδυνάμωση, καθώς περιέχουν αρκετή ποσότητα πρωτεΐνης, της οποίας η βιολογική αξία είναι εφάμιλλη της πρωτεΐνης του αυγού και αφομοιώνεται εύκολα από τον οργανισμό. Ενώ, είναι ιδανικά για άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση, δεδομένου ότι είναι πλούσια σε κάλιο και έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο.
Συνεπώς, η μέτρια κατανάλωση των καστάνων, τόσο από τα παιδιά όσο και από ενήλικες μπορεί να ενταχθεί στα πλαίσια ενός υγιεινού και ισορροπημένου διαιτολογίου.
πηγη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου