Δευτέρα 28 Ιουλίου 2014

ΠΟΙΑ ΝΗΣΙΑ ΕΧΟΥΝ ΣΤΗΝ ΚΑΤΟΧΗ ΤΟΥΣ Οι επίγειοι παράδεισοι των δισεκατομμυριούχων

Οι επίγειοι παράδεισοι των δισεκατομμυριούχων Τι κοινό μπορεί να έχει το αφεντικό της εταιρείας πληροφορικής Oracle, και τρίτος πλουσιότερος Αμερικανός, με περιουσία στα 30 δισ. δολάρια, με τον Μελ Γκίμπσον ή τον σερ Ρίτσαρντ Μπράνσον, επικεφαλής της Virgin; Εκ πρώτης όψεως ότι είναι διάσημοι, ο καθένας στον τομέα του και φυσικά πάμπλουτοι.

Ωστόσο, έχουν ένα ακόμα κοινό σημείο, ότι όλοι έχουν στην ιδιοκτησία τους ένα παραδείσιο νησί, άλλοι για να... αράζουν μακριά από τα αδιάκριτα βλέμματα, κυρίως των παπαράτσι κι άλλοι γιατί ακόμα και στον... παράδεισο βλέπουν ευκαιρίες για μπίζνες.

Πάντως, η λίστα των εκατομμυριούχων που αγοράζει ένα νησί όλο και μεγαλώνει, εξάλλου κυκλοφορεί και ως ανέκδοτο μεταξύ των κοσμικών κύκλων ότι δηλαδή δεν είσαι πραγματικά πλούσιος, αν δεν έχεις στην ιδιοκτησία σου ένα νησί.
Σε ορισμένες όμως περιπτώσεις, «φασαρίες» μπορεί να έχει κανείς και στον παράδεισο, όπως για παράδειγμα στην περίπτωση του Τεντ Τέρνερ, ιδρυτή του CNN. Το 1979 αγόρασε το νησί Αγιος Φίλιππος στις ακτές της νότιας Καρολίνας, σύντομα όμως βρέθηκε μπλεγμένος με τη δικαιοσύνη, καθώς στις οικογένειες -απόγονοι σκλάβων που απελευθερώθηκαν και που κατοικούσαν στο γειτονικό νησί της Αγίας Ελενας- είχε δοθεί μια περιοχή από το νησί του Τέρνερ ως βοσκοτόπι και κυνηγότοπος.
Το αφεντικό της εταιρείας πληροφορικής Oracle Λάρι Ελισον
Το αφεντικό της εταιρείας πληροφορικής Oracle Λάρι Ελισον
Τελικά, οι δύο πλευρές συμβιβάστηκαν, καθώς ο Τέρνερ συμφώνησε το 2002 να τους δωρίσει την αμφισβητούμενη περιοχή. Εκτοτε, όμως, επισκέφθηκε το νησί ελάχιστες φορές...
Λάρι Ελισον - Νησί Λανάι
Παραλίες και ανέσεις για λίγους
Ο Ελισον αγόρασε έναντι 500 εκατομμυρίων δολαρίων το νησί Λανάι της Χαβάης, που διαθέτει μερικές από τις ωραιότερες παραλίες στις ΗΠΑ, γήπεδα του γκολφ, πεντάστερα ξενοδοχεία, ελάχιστους δρόμους και 3.000 κατοίκους. Ο πρώην ιδιοκτήτης, ο εκκεντρικός εκατομμυριούχος, Ντέιβιντ Μέρντοκ, που κρατάει το 2% του νησιού, ήταν εκείνος που ξερίζωσε τις φυτείες ανανά και το μετέτρεψε σε ένα τεράστιο θέρετρο. Εκεί παντρεύτηκε ο Μπιλ Γκέιτς και μάλιστα εικαζόταν ότι αυτός θα το αγόραζε, όταν ο Μέρντοκ το έβγαλε στο σφυρί.
Ο σερ Ρίτσαρντ Μπράνσον, επικεφαλής της αυτοκρατορίας της Virgin
Ο σερ Ρίτσαρντ Μπράνσον, επικεφαλής της αυτοκρατορίας της Virgin
Σερ Ρίτσαρντ Μπράνσον - Νησί Νέκερ
Θέρετρο για τους σταρ
Ο Μπράνσον αγόρασε το νησί Νέκερ, το οποίο βρίσκεται στις Βρετανικές Παρθένους Νήσους, το 1978 για μόλις 300 χιλιάδες ευρώ και το μετέτρεψε σε έναν τουριστικό παράδεισο, όπου για 53 χιλιάδες δολάρια τη βραδιά ο επισκέπτης μπορεί να το έχει δικό του σπίτι. Ο ιδιοκτήτης έχει και τη δικιά του βίλα στο νησί όπου φιλοξενούνται σταρ τους κινηματογράφου και της μουσικής, βίλα που το καλοκαίρι του 2011 καταστράφηκε ολοσχερώς από πυρκαγιά που προκλήθηκε από χτύπημα κεραυνού, έχει όμως πλήρως ανασκευαστεί.
Ο Τζόνι Ντεπ γοητεύτηκε από τον τρόπο ζωής στις Μπαχάμες και αγόρασε το Ποντ Κάι
Ο Τζόνι Ντεπ γοητεύτηκε από τον τρόπο ζωής στις Μπαχάμες και αγόρασε το Ποντ Κάι

Τζόνι Ντεπ - Νησί Ποντ Κάι
Λιτό, μαγικό και... οικολογικό
Κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της ταινίας, «Οι Πειρατές της Καραβαϊκής», ο Ντεπ γοητεύτηκε από τον τρόπο ζωής στις Μπαχάμες και, θέλοντας να αποκτήσει το δικό του θέρετρο, αγόρασε το 2004 το Ποντ Κάι έναντι 3,5 εκατ. δολαρίων, το οποίο διαθέτει έξι παραλίες κι ελάχιστες υποδομές, εκτός φυσικά από το πολυτελές σπίτι του ηθοποιού το οποίο είναι κι οικολογικό, αφού οι ανάγκες του σε ενέργεια καλύπτονται από ηλιακούς συλλέκτες.
Ο Μελ Γκίμπσον αγόρασε το Μάγκο το 2005 για 15 εκατ. δολάρια.
Ο Μελ Γκίμπσον αγόρασε το Μάγκο το 2005 για 15 εκατ. δολάρια.
Μελ Γκίμπσον - Νησί Μάγκο
Αφησε ανέγγιχτη τη φυσική ομορφιά
Ο Μελ Γκίμπσον αγόρασε το Μάγκο, ένα από τα 322 νησιά των Φίτζι, το 2005 για 15 εκατ. δολάρια. Μαγεμένος από τη φυσική του ομορφιά, απέφυγε να προβεί σε ριζοσπαστικές παρεμβάσεις, οπότε στο νησί υπάρχει μόνο το σπίτι του. Ωστόσο, και ο Γκίμπσον είχε δικαστικές περιπέτειες, καθώς μια τοπική φυλή επιχείρησε να το διεκδικήσει, με το επιχείρημα ότι ήταν μέρος της πατρογονικής τους γης, αλλά τελικά επιτεύχθηκε συμβιβασμός.
Οι επίγειοι παράδεισοι των δισεκατομμυριούχων
Η Σακίρα επενδύει
Η Σακίρα είναι συνιδιοκτήτρια του νησιού Μποντς Κάι με τον Ρότζερ Γουότερς, από τα ιδρυτικά μέλη των Pink Floyd. Το αγόρασαν 16,5 εκατ. δολάρια. Βρίσκεται στις Μπαχάμες και οι δυο τους σκοπεύουν να το μετατρέψουν σε θέρετρο για τους πλούσιους και διάσημους. Αν κι ακόμα στις μακέτες, το νησί θα έχει ξενοδοχεία με ιδιωτικές παραλίες, πολυτελή μπανγκαλόου, γκαλερί και γήπεδο γκολφ με 18 τρύπες.
ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΚΑΤΣΑΡΟΥ\
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου