Τα παιδιά που μεγαλώνουν με κατοικίδια έχουν αυξημένη Συναισθηματική Νοημοσύνη
Είναι διασκεδαστικό να έχει κάποιος κατοικίδιο αλλά η συμβίωση μαζί του σίγουρα δεν προσφέρει μόνο διασκέδαση και παιχνίδι. Ειδικά για τα παιδιά αποδεικνύεται για άλλη μία φορά επιστημονικά πως η συνύπαρξή τους με ένα ζώο έχει πολλαπλά οφέλη.
Μελέτες καταδεικνύουν ότι τα παιδιά που έχουν κατοικίδια ζώα τα πάνε καλύτερα στον τομέα της Συναισθηματικής Νοημοσύνης (EQ), η οποία έχει συνδεθεί με την πρόωρη ακαδημαϊκή επιτυχία, ακόμα περισσότερο από ό,τι το παραδοσιακό μέτρο της νοημοσύνης, IQ. Μάλιστα το IQ είναι αμετάβλητο, ενώ το ΕQ μπορεί να βελτιωθεί με την πάροδο του χρόνου και με την κατάλληλη πρακτική.
Τα κατοικίδια ζώα βοηθούν τα παιδιά να εξελιχθούν συναισθηματικά και τα αναπτύξουν το EQ, ενώ μέσα από μελέτη αποδείχτηκε ότι η συνύπαρξη με κατοικίδιο ενισχύει τη συμπόνια και την αυτοεκτίμηση, βοηθά στη γνωστική ανάπτυξη, μειώνει το στρες και το άγχος, κάνει τα παιδιά να κατανοούν καλύτερα τον κύκλο της ζωής και τον θάνατο.
Φυσικά όλα τα παραπάνω θετικά οφέλη εξαρτώνται από τη δομή της οικογένειας και φυσικά από τις γενετικές τάσεις ενός παιδιού, ωστόσο η ζωή μαζί με κατοικίδιο ενισχύει έτσι ή αλλιώς τα θετικά στοιχεία ενός χαρακτήρα και απαλύνει τα αρνητικά.