Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2015

Οι πρωτεΐνες οι υδατάνθρακες και τα λίπη στη διατροφή μας

 της Χριστίνας Μπαλαμώτη Διαιτολόγος Διατροφολόγος
Συνεχώς ακούμε και διαβάζουμε για το τι πρέπει να τρώμε καθημερινά… Ποια είναι όμως η σωστή ποσότητα και από ποια ποσότητα και πάνω ακόμη και οι υγιεινές τροφές μπορούν να γίνουν «ανθυγιεινές»;!

Την ημέρα πρέπει να παίρνουμε:

1. 45 – 55% των ημερήσιων θερμίδων μας από υδατάνθρακα
2. 15 – 20% των ημερήσιων θερμίδων μας από πρωτεΐνη

3. 30 % των ημερήσιων θερμίδων μας από λίπος (από το 30% μόνο το 7% επιτρέπεται να είναι κορεσμένο λίπος = κακής ποιότητας λίπος)

Εάν διαταράξουμε αυτή την αναλογία τότε δημιουργούνται προβλήματα στον οργανισμό μας.

Για παράδειγμα εάν καταναλώσει κανείς πολύ πρωτεΐνη τότε επιβαρύνονται τα νεφρά. Αντίθετα εάν καταναλωθεί λίγη πρωτεΐνη τότε δεν μπορεί να μεταφερθεί το ασβέστιο στο αίμα γιατί δεν συντίθεται αρκετή αλβουμίνη που μεταφέρει το ασβέστιο.Επίσης, αν καταναλώσει κανείς υπερβολική ποσότητα υδατάνθρακα το σώμα μας μπορεί να μετατρέψει τον περιττό υδατάνθρακα σε λίπος! Αντίθετα αν καταναλωθεί μικρή ποσότητα υδατάνθρακα κινδυνεύει κανείς με υπογλυκαιμία, ατονίες και ζαλάδα.

Τέλος αν καταναλώσει κανείς πολλά λιπαρά, το περιττό λίπος αποθηκεύεται στο σώμα μας, ενώ εάν καταναλώνονται υπερβολικά χαμηλά λιπαρά τότε κινδυνεύει κανείς με έλλειψη των βιταμινών A, D, E, K που είναι λιποδιαλυτές βιταμίνες

ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ: Πρωτεΐνη παίρνουμε από: μοσχάρι, μπιφτέκι, χοιρινό, κοτόπουλο, ψάρι, θαλασσινά, αυγό, τυρί, κ.α.

ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ – ΑΜΥΛΟ: Οι υδατάνθρακες είναι σύνθετοι και απλοί. Οι σύνθετοι υδατάνθρακες βρίσκονται στην πατάτα, το ρύζι, τα μακαρόνια, το ψωμί – ψωμοειδή, τα φρούτα, το καλαμπόκι, το κριθαράκι, κ.α.Οι απλοί υδατάνθρακες βρίσκονται στο μέλι, στη ζάχαρη,κ.α.
ΛΙΠΗ: Λίπη περιέχονται στο ελαιόλαδο, το σπορέλαιο, στα βούτυρα, μαργαρίνες, κ.α.
 .zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου