Πρόσφατα βρέθηκα σε μια συζήτηση με ένα φίλο νέο αγρότη. Εκεί μου περιέγραψε την απόφαση του να ασχοληθεί με τη γεωργία από το 2009.
Τι μου είπε λοιπόν:
«Άκουγα καθημερινά στην τηλεόραση και διάβαζα στον τύπο πως δημιουργούνται συνεχώς γεωργικές επιχειρήσεις από νέους ανθρώπους, με πτυχία, που ξαφνικά έμειναν άνεργοι. Κάποιοι από αυτούς ασχολήθηκαν με τα κηπευτικά, άλλοι με τα αρωματικά φυτά, άλλοι με τα ζώα. Όλοι τους παρουσιάζονταν ως ευτυχισμένοι επιχειρηματίες που ζουν κοντά στη φύση.
Όλα αυτά λοιπόν μου ακούστηκαν, ως μια ευκαιρία να προχωρήσω και να ξεφύγω από την ανεργία.
Σε όλες τις εκπομπές που παρακολούθησα δε ρώτησε κανείς δημοσιογράφος τους νέους αγρότες: Μπορείς να ανταποκριθείς στα υψηλά ενοίκια γης; Πόσες είναι οι εισφορές που καλείσαι να πληρώσεις στον ΟΓΑ; Τα μηχανήματα πόσο σου κόστισαν; Ποιο ήταν το συνολικό ύψος επένδυσης που έκανες; Πόσο πληρώνεις τους εργάτες σου; Αν ο εκάστοτε δημοσιογράφος είχε κάνει τις παραπάνω απλές ερωτήσεις τότε σίγουρα δε θα προχωρούσα.
Ένας επιχειρηματίας κάποια στιγμή με συμβούλεψε, να μην αφήσω ποτέ την επιχείρηση μου να βουλιάξει, γιατί κανείς δε θέλει να είναι πάνω σε ένα καράβι που βουλιάζει… Εκείνη τη στιγμή συμφώνησα και πίστεψα πως μοναδικός υπεύθυνος για την επιχείρηση είναι ο επιχειρηματίας και πως αν αυτή δε πάει καλά φταίει μόνο αυτός. Δυστυχώς όμως η γεωργική επιχείρηση δεν είναι ίδια με καμιά άλλη επιχείρηση. Μόνο και μόνο ο παράγοντας καιρός, αλλάζει τα πάντα… Ο καλός καιρός μπορεί να σε ανεβάσει, ο κακός καιρός μπορεί και να σε καταστρέψει. Επίσης, η γεωργική – κτηνοτροφική επιχείρηση είναι μια δουλειά χωρίς ωράριο… πρέπει να είσαι πάντα σε εγρήγορση μήπως και κάτι πάει στραβά. Ασχολείσαι με ζωντανούς οργανισμούς… και αυτό κάνει τη διαφορά.
Η αλήθεια βέβαια είναι ότι επειδή στο παρελθόν δούλευα ως υπάλληλος σε μια επιχείρηση, πριν πάρω την απόφαση να ασχοληθώ με τη γεωργία συμβουλεύτηκα άλλους φίλους αγρότες. Δεν γνώριζα κατά κύριο επάγγελμα γεωργούς και αυτοί που ρωτούσα ήταν ετεροεπαγγελματίες. Ο ετεροεπαγγελματίας όμως έχει τη δουλεία του, την «καβάντζα» του και αν κάτι πάει στραβά στην εκμετάλλευση, τότε τα η ζημιά θα καλυφθεί από την άλλη δουλειά του. Για τον λόγο αυτό κανείς δε μου παρουσίασε το γεωργικό επάγγελμα με όλες του τις δυσκολίες. Με τον κατά κύριο επάγγελμα γεωργό δεν είναι έτσι. Μια ζημιά δυστυχώς κοστίζει και πραγματικά κοστίζει πολύ και αυτό γιατί η εκμετάλλευση σου είναι και η κύρια δουλειά σου.
Σήμερα, αν κάποιος με ρωτούσε για την προοπτική του να ασχοληθεί με την γεωργία θα τον απέτρεπα. Είναι κάτι πολύ δύσκολο και πρέπει να είσαι αποφασισμένος να γίνεις γεωργός και πολύ περισσότερο κτηνοτρόφος!»
Αυτά λοιπόν μου περιγράφηκαν εν συντομία από το φίλο και από τη μεριά μου προσυπογράφω πως το να γίνει κάποιος γεωργός ή κτηνοτρόφος δεν είναι καθόλου εύκολη και ανέξοδη υπόθεση!
Το επόμενο άρθρο περιγράφει σύντομα τι περίπου χρειάζεται για να εγκατασταθεί κάποιος στη γεωργία. (Κάνε κλικ εδώ και διάβασε το)
Περουλάκης Γιάννης
Γεωπόνος, Σύμβουλος Αγροτικών επιχειρήσεων
Λάρισα, 6942692048
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου