Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2015

Τι πρέπει να γνωρίζετε πριν αγοράσετε ξύλα για το τζάκι


Τι πρέπει να ξέρουμε, πριν επιλέξουμε να αγοράσουμε ξύλα για το τζάκι;
Το σημαντικότερο ίσως που πρέπει να γνωρίζουμε, πριν προβούμε στην αγορά των ξύλων είναι ότι θα πρέπει να είναι ξερά τουλάχιστον 4 με 6 μήνες πριν χρησιμοποιηθούν.

Τα ξύλα ανάλογα αν θα χρησιμοποιηθούν για προσάναμμα ή για να διατηρήσουν την φωτιά, διαχωρίζονται σε μαλακής και σκληρής ξυλείας. Μαλακής ξυλείας είναι ξύλα όπως το πεύκο, ενώ σκληρή είναι ξύλα όπως η βελανιδιά. Ο διαχωρισμός τους γίνεται με βάση την πυκνότητά τους, διότι όσο λιγότερο πυκνό είναι το ξύλο τόσο περισσότερο οξυγόνο έχει και καίγεται πιο γρήγορα.
Ποιες είναι οι επιλογές μου για καυσόξυλα;

Δρυς ή Βελανιδιά: Το ξύλο της βελανιδιάς το προτιμούν η περισσότεροι επειδή είναι αρκετά πυκνό και κατά την καύση του διαρκεί αρκετή ώρα. Άρα και πιο οικονομικό αφού δεν καταναλώνεται γρήγορα. Η φλόγα που δίνει είναι αρκετά μεγάλη και προσφέρει ζεστασιά στο χώρο.

Ελιά: Η ελιά είναι από τα ιδανικότερα ξύλα για προσάναμμα. Καίγεται εύκολα και δυναμώνει την φωτιά. Ένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα της είναι ότι δεν πετάει επικίνδυνες σπίθες κατά την καύση της όπως άλλα ξύλα, άρα είναι ιδανικό προσάναμμα.

Πεύκο: Με μικρή πυκνότητα ξύλου το πεύκο καίγεται αρκετά γρήγορα. Λόγω της χαμηλής πυκνότητας έχει περισσότερο οξυγόνο, έτσι ανάβει πιο γρήγορα αλλά καταναλώνεται και γρήγορα. Το πεύκο είναι ιδανικό για προσάναμμα αλλά δεν διατηρεί την φλόγα για πολλή ώρα και κοστίζει.

Οξιά: Ανήκει στην ίδια κατηγορία με το πεύκο. Αρκετά καλό ξύλο για προσάναμμα όμως πρέπει να συνδυαστεί με ένα πιο βαρύ ξύλο για να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα που δεν είναι άλλο από διατήρηση της φλόγας για αρκετή ώρα και συνεπώς οικονομία.

Πουρνάρι: Το πουρνάρι ανήκει στα σκληρά ξύλα άρα καίγεται για αρκετή ώρα. Έχει μεγάλη θερμική απόδοση. Ανάβει γρήγορα με μεγάλη ευκολία και απαιτείται μικρότερη ποσότητα για ένα συγκεκριμένο χώρο σε σχέση με τα υπόλοιπα καυσόξυλα. Άρα συμφέρει αρκετά στην τσέπη.

Προσοχή στην αποθήκευση!

Πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όσον αφορά τον χώρο που θα αποθηκεύσουμε τα ξύλα μας. Ο χώρος θα πρέπει να είναι στεγνός, να αερίζεται καλά και να μην υπάρχει υγρασία παραπάνω από 15%. Επιπλέον τα ιδανικότερα ξύλα είναι τα αρκετά στεγνά, δηλαδή κομμένα τουλάχιστον προ 2ετίας και αποθηκευμένα για να χάσουν αρκετό μέρος της υγρασίας τους.

Πηγή: seleo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου